Sundbyberg - framtidens kommun

Vi brukar säga att Sundbyberg är Sveriges minsta kommun, till ytan nio kvadratkilometer, men också framtidens kommun. Det säger Sharif Pakzad, Sundbyberg stads näringslivschef, som ser flera anledningar till varför Sundbyberg är ett ypperligt ställe att etablera sin verksamhet på.

Järnvägsgatan och spårområdet i Sundbyberg. Foto: Jonas Borg

Järnvägsgatan och spårområdet i Sundbyberg. Foto: Jonas Borg

Sundbyberg har onekligen ett bra läge. Nära Stockholm city, Arlanda och Stockholms Universitet och mitt emellan Kistas ITC-kluster (informations- och kommunikationsteknik) och Karolinskas life science-kluster. Dessutom kommunikationer och infrastruktur som ska bli ännu bättre.

– Vi har både fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och tunnelbana, berättar näringslivschef Sharif Pakzad, plus nära access till både E4 och E18. Det här gör att Sundbyberg ligger bra till. Tillsammans med Solna Businesspark, Solna strand och Brommablocket ses det här området som det företagstätaste och själva motorn i Stockholms tillväxtregion.

Ännu bättre infrastruktur

Och infrastrukturen ska förbättras ytterligare, något som kommer att öka möjligheterna för nya etableringar. I dag går Tvärbanan genom centrala Sundbyberg, men ett nytt stråk ska framöver fortsätta från centrala Sundbyberg, genom Rissne och hela vägen till Ursvik och Kista.

– Möjligheterna att ta sig runt samt in och ut till Sundbyberg kommer att utökas ordentligt, menar Sharif Pakzad. Överdäckningen är också ett väldigt stort projekt som kommer att förändra hela Sundbybergs karaktär och ge nya möjligheter för etableringar. Många människor på västra sidan av Sverige kommer att kunna stiga av i Sundbyberg och ta sig vidare till andra delar av Stockholm och resten av Sverige. Sedan 29 mars har Flygbussarna startat en ny linje som går mellan Sundbyberg, Bromma och Arlanda.

Man ska också gräva ner järnvägen genom Sundbybergs centrala del och utöka tågspåren från två till fyra. Med detta kommer Sundbybergs tågstation bli Sveriges näst största, efter Stockholms.

Sharif Pakzad, Näringslivschef, Sundbyberg Stad

Sharif Pakzad, Näringslivschef, Sundbyberg Stad

Stort tryck

Trycket från företag som vill etablera sig i Sundbyberg är stort, just på grund av de goda infrastruktur- och kommunikationsmöjligheterna. Störst i kommunen i dag är finanssektorn där flera företag står i kö för att etablera sig. Andra stora branscher är service och handel.

– Efterfrågan på lokaler i Sundbyberg är väldigt stor, bekräftar Sharif Pakzad, främst från tjänsteföretag. Och vi försöker alltid hitta lösningar. Dock har vi nästan inga industrilokaler i kommunen, endast en liten del logistiklokaler.

Även när det gäller mark önskar Sharif Pakzad att kommunen haft mer att erbjuda.

– Men vi har en bra dialog med fastighetsägarna och markägarna i kommunen, det är alltid värt att höra av sig till oss så att vi kan lotsa vidare.

Gott företagsklimat

Förutom det goda läget, och de fina kommunikationerna, har Sundbyberg ett väldigt gott företagsklimat, enligt Sharif Pakzad.

– Vi har både stora, små och mellanstora företag som njuter av kommunikationsfördelarna, men också av den goda kommunikationen med kommunledningen och oss kommuntjänstemän. Vi ligger bland de 20 bästa kommunerna när det gäller företagsklimat. Jag vågar säga att Sundbyberg är framtidens kommun och ett väldigt bra ställe att etablera sin verksamhet på. De flesta företag som är verksamma i Sundbyberg trivs väldigt bra.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter