Stora planer i Hammarby Sjöstad

Som en del i Skanska Fastigheters skapande av området Sthlm New Creative Business Spaces i Hammarby Sjöstad bygger de nu två nya kontorshus. Här delar Billy Forsell med sig av sin syn på Hammarby Sjöstad som etableringsområde.

Skanska Fastigheter uppför två kontorshus i västra delen av Sjöstan intill Skanstullsbron.

Skanska Fastigheter uppför två kontorshus i västra delen av Sjöstan intill Skanstullsbron.

Vad kännetecknar dagens Hammarby Sjöstad?

– Idag är Sjöstaden en stadsdel med egen profil. Det är en bra blandning av boende, företag och andra verksamheter. Bland annat finns skolorna Kulturama och Fryshuset i området. Medelåldern är låg, vilket avspeglar sig i serviceutbudet. Här finns gott om restauranger, många gym och andra träningsmöjligheter. Överallt ser man människor som rör sig på kajer, bryggor och i parker. Här finns en särskild frihet. En stämning som vi försöker ta vara på och utveckla när vi skapar Sthlm New Creative Business Spaces – ett område för företag i kreativa branscher.

Billy Forsell, Marknad/Uthyrning, Skanska Fastigheter

Billy Forsell, Marknad/Uthyrning, Skanska Fastigheter

Vad har ni på gång i området?

– Vi uppför två kontorshus i västra delen av Sjöstan intill Skanstullsbron. Båda husen är del av Sthlm New-området, totalt 100 000 nya kvadratmeter kontor. Vid kanalen skapar vi Stockholm Seaside, ett i ordets rätta bemärkelse unikt kontorshus. Här kan du surfa till jobbet. Huset tar vara på närheten till vattnet, det har en generös glasfasad. Vid Hammarby allé uppför vi Stockholm 03. Tvärbanan stannar utanför porten.

Huset lånar från områdets industrihistoria. Interiört är det mycket betong, vi skapar en inspirerande miljö som liknar ett oskrivet blad för hyresgästen. Här är det bara att börja skapa!

Hur utvecklas Hammarby Sjöstad i stort?

– Det är som ett vardagsrum där man bott ett tag. Soffan är bekvämt insutten, samtidigt kommer det till nya fina detaljer – saker som får rummet att kännas mer komplett. Skanska spelar en viktig roll i kompletteringen. Sthlm New-området ska fortsätta växa, bland annat med skyskrapan Stockholm 01. Kontorshusen och Nya Hems nya bostadshus som byggs intill knyter ihop Sjöstaden med såväl Södermalm som Söderstaden – det vill säga området kring Gullmarsplan och Globen.

Hur skulle du beskriva hyresnivåerna och dess utveckling i området?

– Hyresnivåerna i Hammarby Sjöstad ligg-er generellt sett något lägre än på Södermalm. På senare år har dock efterfrågan på lokaler söder om Slussen ökat, vilket fått nivåerna att stiga. Vakansnivåerna på Södermalm är väldigt låga, samtidigt upplever vi en stor efterfrågan på moderna lokaler i området.

Varför ska man etablera sig just i Hammarby Sjöstad?

– Hammarby Sjöstad i allmänhet och Sthlm New i synnerhet är ett område som passar nyskapande företag. Det är en inspirerande miljö – vattnet, utsikten, grönområdena och närheten till Södermalm. Kvarteren närmast Skanstullsbron är en naturlig förlängning av Söder. Området har också ovanligt bra kommunikationer. Du sitter nära stora motorleder. Tvärbanan och bussar stannar utanför dörren och strax intill finns två t-banestationer – Skanstull och Gullmarsplan. Det som igår var i kanten, det är idag nya centrum.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter