Stockholm New Business Center

Stockholm One, den framtida kontorsskrapan i Stockholm New Business Center. Bild: Sauerbruch Hutton

Stockholm One, den framtida kontorsskrapan i Stockholm New Business Center. Bild: Sauerbruch Hutton

Skanska bygger kontorsområdet Stockholm New Business Center i Hammarby Sjöstad. Utmärkande blir en 28 våningar hög kontorsskrapa med skybar. Först ut att byggas på området blir kontorshuset Stockholm Seaside som kommer kunna erbjuda tre hyresgäster egen entré direkt från kajen och avskild takterrass.   

Skanskas bygge av Stockholms nya kontorsområde, Stockholm New Business Center, är nu i full gång i Hammarby Sjöstad strax söder om Skanstullsbron.

– Stockholm New Business Center blir en ny stadsdel för moderna företag, med kontorsfastigheter i kombination med bostäder, café, restaurang och skybar, beskriver Anna-Maria Kääriä, marknads- och uthyrningschef på Skanska Fastigheter.

Inom kontorsområdet ska totalt sju eller åtta hus byggas i olika storlekar, från

6 000 kvm och uppåt. Först ut av kontorshusen är huset Skanska kallar Stockholm Seaside, som ligger precis vid vattnet och blir ett så kallat town house. Istället för att hyra ett stort kontorsplan kan företag här hyra en tredjedel av huset på höjden.

– Jag fick idén när jag en dag passerade bygget med båt och tänkte att det här läget precis vid vattnet måste alla hyresgästerna i huset få möjlighet att njuta av. Därför har vi valt att dela in huset så att alla som ska sitta i huset får varsin terrass högst upp med en fantastisk utsikt och en utskjutande del precis mot vattnet med egen entré från kajen. Jag har aldrig sett ett kontorshus med sådana möjligheter någonstans faktiskt, så det här är verkligen unikt.

Stockholm Seaside blir totalt 14 000 kvm stort och kontorsytorna kan delas mellan en-fyra hyresgäster, idag är det dock förberett för tre hyresgäster. Första inflyttning är beräknad till 2016.

Anna-Maria Kääriä, Marknads- och uthyrningschef på Skanska Fastigheter

Anna-Maria Kääriä, Marknads- och uthyrningschef på Skanska Fastigheter

Iögonfallande skrapa

För resterande byggnader i området arbetar Skanska fortfarande med detaljplanen. Den förväntas vara klar till årsskiftet vilket skulle kunna innebära att den antas under Q1 2014.

– Blickfånget kommer att vara den 28 våningar höga skrapan, Stockholm One, som kommer ha en fantastisk utsikt över hela staden. Där blir det ungefär 1 000 kvm kontor per våning och troligtvis en skybar högst upp. Om detaljplanen antas i början på nästa år finns det en stor chans att vi kan påbörja projektet någon gång under 2014, säger Anna-Maria Kääriä.

Målgruppen som Skanska vänder sig till när det gäller Stockholm One är företag inom media, IT, mode och musik.

– Alltså lite snabbfotade företag som tycker att det här är en del av söder och som jättegärna vill sitta nära vattnet och tunnelbanan. Och det märks tydligt att det är där intresset är som störst. Skrapan sticker verkligen ut designmässigt och arkitektoniskt med sin spännande form och den färgglada fasaden. Men något som jag vet att hyresgäster tycker är viktigt är att vi kommer ha café och restaurang och troligtvis gym också i huset.

Flera hyresgäster har redan meddelat att de vill etablera sig i Stockholm New Business Center, men innan kontraktsskrivning kan bli aktuellt måste detaljplanen vara antagen. Vilket hus Skanska tar sig an efter Stockholm One beror på hur hyresgästernas intresse ser ut.

Högsta miljöklassningen

Eftersom Skanska bestämt att alla deras nya projekt ska byggas enligt miljöcertifieringssystemet LEED har de ett givet arbetssätt att hålla sig till.

– Man samlar poäng helt enkelt under resans gång för att komma upp i olika nivåer. Vi siktar på den högsta klassningen, Platinum, vilket ställer hårda krav på alla områden.

Byggnadens miljöprestanda bedöms utifrån exempelvis materialval, transporter till och från fastigheten under byggtiden, att man använder närvarostyrd belysning och att fastigheten inte överskrider en viss energiförbrukning. Även mer påtagliga saker som cykelrum med tillhörande omklädningsrum och att husen får gröna tak.

– Alltså jättemånga olika små detaljer, som man i vissa fall kanske inte direkt lägger märke till, men som gör väldigt mycket för miljön.

Fantastiskt läge

Det som Anna-Maria Kääriä ser som Stockholm New Business Centers klart största fördel är läget. Området kommer att knyta ihop Hammarby Sjöstad med Södermalm, den nya framväxande stadsdelen Söderstaden samt Globenområdet med Tele2 Arena bland annat. Kommunikationsmässigt ligger Stockholm New Business Center på promenadavstånd till Skanstull och Gullmarsplan med tunnelbana och bussar och tvärbanan som går precis utanför dörren på Stockholm One.

– Det ligger fantastiskt bra till, här har du allting runt knuten. Dessutom kommer du få väldigt goda grannar. Vattnet bidrar givetvis också till den fantastiska miljön. Att på sommaren bara kunna kliva ut och doppa tårna i vattnet, det är inte så många som kan göra det i Stockholm på arbetstid. För även om Stockholm är en vattenstad så ligger sällan kontoren i närheten av vattnet. Så det är också rätt så unikt, säger Anna-Maria Kääriä avslutningsvis.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter