Stockholm City alltid attraktivt

Humlegården, Birger Jarlsgatan, kontor

Humlegården, Birger Jarlsgatan, kontor

– City kommer alltid att vara ett populärt och attraktivt område. Det som har hänt på senare tid är att en del stora företag flyttar ut från stan. Det kan påverka hyran till viss del, men som alltid är det tillgång och efterfrågan som styr priserna. Jag känner ingen oro att det ska bli höga vakanser i city, för det finns samtidigt en stor inflyttning, säger Peter Lind som är fastighetschef på Humlegården.

Flera kontorsfastigheter i centrala Stockholm är av äldre karaktär och när ett stort företag väljer att flytta passar en del fastighetsägare på att planera större projekt. Det blir en möjlighet att renovera och anpassa äldre lokaler till dagens standard med höga krav på flexibilitet och yteffektivitet.

Peter Lind, fastighetschef, Humlegården

Peter Lind, fastighetschef, Humlegården

Projekt på gång

Humlegården har flera projekt igång i city. Bland annat i fastigheten Österbotten 8 på Birger Jarlsgatan 25. Huset byggdes i början av 1900-talet och en del fina detaljer som öppna spisar, spegeldörrar, parketter och stuckaturer finns kvar. Vid renoveringar under 90-talet framhävdes detta genom att nya detaljer efterliknade de gamla.

– Nu när vi renoverar vill vi skapa tydlighet och kontrast mellan gammalt och nytt. Originaldetaljerna får vara kvar, men det som inte är original blir istället väldigt modernt. Ett av de större ingreppen är att en av hjärtväggarna i tegel rivs och ersätts med en pelarstomme för att på det sättet öka ljusinsläpp och flexibiliteten. Hela projektet känns väldigt roligt, säger Peter Lind.

Huset, som rymmer 4 300 kvm kontorsyta, står klart för inflyttning i slutet av 2013 och i dagsläget är allt vakant.

– Vi har två intressenter som vi för diskussioner med nu, säger Peter Lind.

Även på Hamngatan 15 driver Humlegården ett projekt där de har byggt ett helt nytt hus bakom den befintliga fasaden. Lokalerna i huset är anpassade för kontor, förutom i gatuplanet där lokalerna passar bättre för utåtriktad verksamhet. Här har uthyrningen pågått under 2012 och kvar finns knappt 3 000 kvm ledig yta av totalt 6 900 kvm. Det enda som återstår att göra är att lokalanpassa för hyresgästerna. Lokalerna är flexibla och här finns möjlighet för både öppna och rumsindelade lösningar.

Humlegården, Birger Jarlsgatan, kontor

Humlegården, Birger Jarlsgatan, kontor

Energisparande fokus

För Humlegården är miljö- och energifrågor något som genomsyrar hela organisationen och just energifrågan står högst på agendan.

– Vi är väldigt duktiga på att minska energiförbrukningen. Det är inte bara en förvaltningsfråga utan handlar lika mycket om tekniskt kunnande, att optimera driftsystem för att anpassa och minska energiförbrukningen.

Genom Green Fingerprint-appen som Humlegården utvecklat kan hyresgästerna följa sin energiförbrukning i realtid och på så vis också upptäcka om något drar ström i onödan. De ekonomiska besparingar hyresgästerna gör genom att minska sitt elanvändande kan de välja att donera till vattenreningsprojektet Solvatten.

Humlegården, Birger Jarlsgatan, kontor

Humlegården, Birger Jarlsgatan, kontor

Fördelar att sitta central

Humlegården har ca 50 fastigheter runt om i Stockholm, varav 16 finns i city. De mest populära gatorna i city, enligt Peter Lind, är Birger Jarlsgatan från Stureplan ner mot Nybroviken, Biblioteksgatan, Kungsgatan och Hamngatan, liksom Gyllene Triangeln med alla smågatorna.

– Svårigheten är att hitta större, sammanhängande och moderna lokaler här.

Under de senaste åren har även området runt centralstationen, Västra City, ökat i popularitet.

– Det positiva med city är att man har allt, precis allt, nära jobbet. De som gör affärer med varandra sitter på samma ställe. Du har nära till dina kontakter, men också till restauranger och shopping. Kollektivtrafiken är förstås också en viktig faktor, säger Peter Lind.

Dock tror han att city skulle behöva fler moderna lokaler, byggda från grunden.

– Det finns en stor försiktighet när det gäller att riva gamla byggnader i Stockholm. För att kunna tillhandahålla rätt produkter behöver man överväga vad som kan vara kvar och inte. Jag tror att man kan behålla Stockholms karaktär parallellt med modern arkitektur. En stad som inte förändrar och utvecklar sig riskerar annars att tappa sin attraktionskraft och tillväxt, säger han.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter