Spara pengar på nybyggt

Att flytta till nybyggda lager- och logistiklokaler lönar sig. Upp till 30 procent kan företag spara, det har NCC Property Development svart på vitt på. Deras räknemodell och koncept ”Future Logistics” räknar bl a på kvadratmeteryta, gångbredd, pallhöjd, hyra, antal lagerarbetare och driftskostnad.

För att visa att flytta till nybyggt inte är dyrare tog vi för två år sedan fram en räknemodell, berättar Emil Engelbrektsson, fastighetsutvecklare NCC Property Development. Den visar tydligt att man kan spara mycket pengar på att flytta till nybyggt. En del kanske tycker att det låter för bra, men våra räkneexempel är tydliga och konkreta. Det handlar för oss om att lära kunderna att tänka på ett nytt sätt, att jämföra hyran per pallplats, det är där kunden kan spara pengar.

Och att spara pengar är intressant. I räknemodellen skriver man in värden som nuvarande kvadratmeteryta, gångbredd, pallhöjd, hyra, antal lagerarbetare och driftskostnad. I ett nybyggt lager har NCC t ex en takhöjd på 11,70, vilket medför högre pallhöjd än vanligt och alltså möjlighet till fler pallplatser på samma antal kvadratmeter, eller t o m mindre. Att kunna skräddarsy ett nybyggt lager innebära oftare kortare körsträckor och i sin tur mindre personal. Och även om du inte utnyttjar höjden och flyttar till ett nybyggt lager med samma hyra på samma kvadratmeter får du ändå en stor besparing när det gäller driftskostnaderna.

I ett lager på 10 000 kvm kan vi prata om en besparing på 700 000 kr/år bara i form av sänkta driftskostnader.

Och förutom betydligt lägre driftskostnader genererar en nybyggd lokal mindre underhåll, det finns t ex garanti på nya portar mm, man kan ofta köra fortare pga slätare golv, hela arbetsmiljön med bättre ljus och ventilation är generellt bättre, vilket ger mindre sjukdagar. Det blir dessutom ofta lättare att rekrytera rätt folk och alla som någon gång har felrekryterat vet hur mycket det kostar. Eftersom man kan räkna på höjden och exakt beräkna vad ett företag behöver kan man skräddarsy lokalen och får på så sätt inga överytor som annars är väldigt vanligt. Det är många som i dag sitter i för stora lokaler.

Dessutom kommer garanterat våra kunders egna kunder att ställa större miljökrav framöver och det är svårt, i många fall omöjligt, att tillgodose i gamla lagerlokaler, konstaterar Emil Engelbrektsson.

Men att påvisa stora besparingar räcker inte alltid, det finns en tröghet att flytta i branschen.

Många ser det som en stor och kostnadskrävande process och där måste vi som fastighetsägare hjälpa till att göra det enklare, konstaterar Emil Engelbrektsson. Kanske kan man locka med ett hyresfritt halvår till att börja med? Dessutom måste vi lära oss att prata deras språk och inte bara prata byggnad. Vi måste få kunderna att lita på oss, vi har exempelvis själva slagit oss samman med Schenker Consulting. Tillsammans med dem åker vi ut och träffar kunderna och ger dem kostnadsfri rådgivning och en fingervisning på hur mycket de skulle kunna spara på att flytta till nybygge. Vi tror att det blir trovärdigt med en opartisk part som pratar samma språk som kunden.

Dessutom samarbetar NCC med företag som rent praktiskt kan underlätta en flytt.

Hur kan vi göra en flytt så smidig som möjligt för våra blivande hyresgäster? Vi kan inte köpa pallstallagen, men däremot kan vi ha samarbetspartners som kan demontera och köpa kundens gamla och som även kan montera upp det nya. Allt kan vara färdigmonterat och klart när kunden flyttar in. Samma sak kan vi göra när det gäller larm, data, tele och passagesystem. Vi kan hjälpa till med mycket och en stor utmaning är att få processen att flyta så att kunden inte står stilla för länge vid en flytt. Men den allra största utmaningen är att få företagen att förstå hur mycket de kan spara genom att överhuvudtaget flytta till nybyggt, avslutar Emil Engelbrektsson.

TIPS

Tänk helhet vid en eventuell flytt. Både byggnad, logistik (inre och yttre) och vilket läge som gynnar verksamheten bäst.

Var ute i god tid! Att skriva kontrakt på nybyggnation tar tid. Var ute minst ett år innan planerad flytt.

Passa på och kolla på er inre logistik. Hhur lägger ni upp lagret, var lägger ni de mest frekventa varorna mm? Det kan kosta en slant, men i längden kan ni räkna hem det. De flesta behöver göra en genomgång då och då.

Våga kontakta konsulter och ta hjälp med beräkningar mm.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter