Spara energi med led

LED-belysningen StingyLight är visserligen dyrare än vanliga lysrör, men investerade pengar har man snabbt tillbaka i form av energibesparing. Dessutom innehåller LED-röret inga miljögifter och livslängden är åtta gånger så lång.

LED-lysrör har både längre livslängd och är mer miljövänliga i förhållande till traditionella lysrör. Att de dessutom är energibesparande har lett till att allt fler företag väljer att växla över.

Företaget TD Light Sweden AB utvecklar och producerar LED-lysröret StingyLight. Deras kunder finns inom industrin, den offentliga sektorn och huvudsakligen inom handeln.

– Vårt lysrör är ett miljövänligt alternativ, det är energibesparande och stöt- och vibrationstålig, säger Martin Stjernborg, som är teknisk chef på TD Light.

Han berättar att om man tappar ett vanligt lysrör i marken så går det sönder och på grund av att det innehåller kvicksilver bör man utrymma lokalen. LED-lysröret däremot håller om man tappar det i golvet. När ett vanligt lysrör måste kasseras går det som riskavfall, medan LED-lysröret är ett elektroniskt avfall.

Längre livslängd

Livslängden på StingyLight är cirka tio år och 80 000 tända timmar. Ett vanligt lysrör har en brinntid på cirka 10 000 timmar. Att LED-belysning är dyrare än vanliga lysrör sparar man in i längden.

– Ju längre tid man har lyset tänt desto snabbare tjänar man in prisskillnaden, säger Martin Stjernborg och berättar att ett företag kan spara upp till 70 procent av belysningskostnaden genom att byta ut till LED-belysning.

Varje vecka installerar TD Light LED-lysröret StingyLight i livsmedelsbutiker runt om i landet, till exempel i en Hemköpsbutik i Västerhaninge. Man har också installerat LED-belysning hos företaget Kvalitetskött söder om Stockholm där man bland annat har stora kylrum.

– På ett vanligt lysrör är tändtiden mycket längre i kyla, men LED-lysrören tänder ögonblickligen. En annan effekt är att kvicksilverrören avger mer värme, vilket innebär att kylanläggningen måste jobba hårdare för att nå rätt kyla. Så man kan spara energi den vägen också, säger Martin Stjernborg.

Personalen mår bättre

StingyLight går att använda till armaturer med glimtändare och kräver ingen modifiering av armaturet. Man byter bara lysrör och glimtändaren byts mot en säkerhetständare. LED-lysröret finns i kelvintemperaturerna kall-, varm- och neutralvit. Förutom ekonomiska besparingar finns det andra vinster med LED-belysning.

Vi har en kund i Nyköping som berättar att personalen upplever att de är mindre sjuka och piggare sedan de bytt till LED-belysning, säger Martin Stjernborg.

Fakta: LED-belysning

LED står för Light Emitting Diode och är en lysdiod. LED-belysning innehåller inget kvicksilver. Däremot innehåller traditionella lysrör den miljöfarliga tungmetallen. Även lågenergilampor innehåller kvicksilver.

1 000 stycken StingyLight 1 200 mm med en tändcykel på 16 timmar per dygn ger en energibesparing på cirka 150 000 kWh per år. Detta motsvarar ca 15 ton koldioxidutsläpp med Nordisk elmix.

Till en lokal på 10 000 kvm behövs cirka 5 000 rör. Under tio år förbrukas cirka 35 000 lysrör och blir till runt sju ton riskavfall. LED-rören är bara ett elektronisk avfall.

StingyLight går att använda i armaturer för T8-lysrör med glimtändare. Det krävs ingen modifiering i armaturen utan det är bara att byta glimtändaren mot en säkerhetständare för StinygLight.

TD Light Sweden AB använder sig av Intertek-Semko för CE-tester, varifrån man också fått S-märkning som bevis på att produkten håller gällande säkerhetskrav.

Fördelarna med LED-belysning

energieffektivt

lång livslängd

miljövänligt (inget kvicksilver)

avger lite värme

tänds direkt

inget uv-ljus

ljuset efterliknar dagsljus}

Källa: www.tdlight.se, www.wikipedia.se}

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter