spara energi med intelligent solskydd

När man tänker på solskydd är det kanske framför allt bilden av hur man sitter vid sitt skrivbord med kisande ögon bländad av solen, som dyker upp på näthinnan. Och det är klart att bländskydd förstås ingår i detta, men solskydd är så mycket mer än så. Efter att ha stiftat bekantskap med P-O Thorén och Anders Berkander på Thoréns Markis & Persienn AB visar det sig att solskydd faktiskt är en hel vetenskap.

Det man kanske inte tänker på i första hand när det gäller solskydd är energibesparing. Men faktum är att just det är främsta anledningen till att montera upp solskydd på sin fastighet. Med rätt solskydd på rätt plats finns nämligen mycket energi att spara.

– Genom att satsa på ett bra solskydd som stänger ute den värsta värmen behöver inte kylanläggningen, som i sig förbrukar väldigt mycket energi, användas så mycket, förklarar P-O Thorén.

Thoréns Markis & Persienn AB jobbar sedan 1998 i Göteborg med omnejd med projekt bestående av både nybyggnationer och hyresgästanpassningar.

– Ofta sätter vi solskydd på gamla fastigheter för att det kostar för mycket att bygga in kyla. Det är helt enkelt en billig åtgärd för att förbättra klimatet i en äldre fastighet samtidigt som det är energismart.

Olika typer av solskydd Nå, vad finns det då för solskyddsprodukter att välja på?

– Det som är väldigt populärt i dag är textila solskydd. Alltså markisoletter, fönstermarkiser och fasadmarkiser av textil som man kan välja i olika masktäthet och färger. Det finns två typer av textilvävar. Den ena är genomsiktbar, vilket innebär att den släpper in begränsat ljus och att man kan se bilen eller människan som passerar på utsidan. Så finns den tätare akrylväven som man inte ser igenom och som gör att det blir väldigt mörkt inne, berättar Anders Berkander.

Fasadmarkisen är vertikal liksom en rullgardin medan fönstermarkisen är det klassiska solskyddet som är vinklat utåt och neråt. Markisuletten är ett lite mer avancerat solskydd där övre delen går vertikalt liksom på fasadmarkisen, medan den undre delen kan vinklas utåt i olika lägen, vilket gör att den skuggar hela fönstret samtidigt som man har bra sikt ut.

Det effektivaste solskyddet är fasadpersiennen. Den påminner om fasadmarkisen förutom att den består av vinkelbara lameller i aluminium vilket ger den bästa avskärmningsfaktorn och god ljusfördelning i rummet.

Rätt solskydd på rätt plats – Många tycker att det är enklare att montera solskydd på insidan än på utsidan, vilket leder till en del misstag, konstaterar P-O. Skillnaden är att sätter du solskyddet utvändigt stänger man ute upp till 80 procent av värmen, medan man däremot bara tar bort 20 procent av värmen om man sätter det invändigt.

Räknar man om det i grader sänker man inomhustemperaturen med upp till 15 grader med ett solskydd på utsidan, men högst 2-3 grader med det på insidan.

– Så det är en enorm skillnad, säger Anders. Framförallt om det handlar om stora glasytor. Detta påverkar förstås kostnaden för kyla för att få en bra miljö i lokalerna.

Viktigt är också att välja en produkt som klarar av att stå emot vind. – Det hjälper ju inte hur många markiser du sätter upp ifall du inte kan använda dem när det blåser. De måste klara 20-25 sekundmeter.

Intelligent solskydd

– Man ska absolut välja ett solskyddssystem där allt är automatiserat, menar P-O och berättar om ett av Thoréns senaste projekt där de försett teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgrens nybyggda huvudkontor i Mölndal med utvändig motoriserad solavskärmning i form av 480 vindsäkra fasadpersienner.

– Till automatiken levererar vi en bärbar dator där man ställer in alla värden. När solen lyser och det är mer än tio grader ute, då åker solskyddet ner. Är det kallare än tio grader åker de inte ner, för då vill man ha in värmen. Efter klockan 19.00 går solskyddet ner för att bevara den värme man har inne. Detta är ett intelligent solskydd. Solskyddets lameller vinklas efter årstiden. Under sommarhalvåret behöver de inte vinklas så mycket eftersom solen står ganska högt. Fördelen med det är att man som brukare har bra utsikt mellan lamellerna. På vintern måste de däremot vinklas ganska mycket då solen står så lågt. Å andra sidan går inte solskyddet ner lika ofta på vintern eftersom det oftast är kallare än tio grader ute.

Men hur bra det än är att spara energi är det förstås också viktigt för arbetsmiljön att man slipper bli bländad där man sitter vid sitt skrivbord.

– Solskydd kan delas in i två kategorier, bländskydd och klimatförbättrare. Det är ett problem vi har, att lyckas förklara för brukaren som sitter där och undrar varför inte markiserna fälls ner när solen skiner på deras skärm, säger Anders. Då får vi förklara att är det fem minusgrader ute så ska solljuset inte skärmas av, utan måste få komma in och värma upp lokalerna. Istället får man använda invändiga solskydd som gardiner och rullgardiner.

Tips

Vänd er till ett solskyddsföretag med stora kunskaper inom energibesparing för att få rätt solskydd på rätt plats. Välj ett automatiserat solskyddssystem för att få bästa effekt. Med solskydd monterat på utsidan av fastigheten kan man sänka inomhustemperaturen med närmare 15 grader. Med solskydd på insidan sänks temperaturen med högst 2-3 grader. Vid val av täckande akrylväv, välj en ljus färg för att undvika att det blir allt för mörkt inne. Tänk på att färgen på genomsiktlig screenväv reflekteras in i lokalen och kan färga ljuset inomhus. Välj en produkt som klarar av att stå emot vind. T ex Warema Fasadpersienner som klarar 20-25 sekundmeter. En dyrare investering kan bli billigare i längden. Genom att välja en bättre solskyddsprodukt är investeringskostnaden ofta intjänad inom fem år i och med den energi man sparar samt minskat servicebehov.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter