solskärmen en produkt i tiden

Solskärmar är kanske inte det solskydd som gemene man kommer att tänka på först av alla och allmänhetens kunskap om dem är i dag begränsad. Detta trots att det fasta solskydd-et, som solskärmarna utgör, är helt underhållsfritt och ett bra miljöval. Bernt Svensson på Alulux i Göteborg hjälper oss att bättra på våra kunskaper.

Solskärmar är ett fast solskydd integrerat med fasaden och är helt underhållsfria.

– Fast solskydd behöver varken skötsel eller personal som håller koll på att det fälls ut och in beroende på väder. Men solskärmar är samtidigt en produkt som är relativt okänd för gemene man, berättar Bernt Svensson, VD på Alulux, ett solskyddsföretag som designat, tillverkat och monterat solskärmar sedan 1977.

Oftast ritas solskärmarna in av arkitekter vid nybyggnationer. Och absolut vanligast förekommer de på sjukhus, skolor och andra typer av kommunala fastigheter. Med andra ord vid verksamheter där man behöver solskydd som kräver så lite skötsel som möjligt.

– Här fungerar inte det rörliga solskyddet. Säg att det är en solig och varm fredagseftermiddag och personalen kör ner en markis. Dagen därpå, när ingen är där och jobbar, blir det storm och allting blåser sönder. Så kan man förstås inte ha det.

Även på industrifastigheter används solskärmar flitigt.

Obegränsad livslängd

Solskärmen har en obegränsad livslängd och håller i regel lika länge som fasaden.

– Vi har haft skärmar som suttit uppe i 15-17 år som vi plockat ner, tvättat och sedan satt tillbaka igen.

Konkurrerande solskydd är markiser och markisoletter. Men enligt Bernt Svensson har de en begränsad livslängd och behöver underhåll efter några år.

Helt Återvinningsbar

Även ur miljösynpunkt har Aluluxs solskärmar många fördelar. Bland annat genom att samtliga är hundra procent återvinningsbara.

– Solskärmen är gjord av enbart aluminium och fästs med bultar i väggen. Skulle man behöva ta ner skärmen går den utmärkt att återvinna. Skicka den till aluminiumverket så smälter de ner den och gör nya produkter. Så miljömässigt är det en bra produkt, konstaterar Bernt Svensson.

På sommaren skärmar det fasta solskyddet av solen som annars skulle ha höjt inomhustemperaturen avsevärt och lokalerna hade behövt kylas. På grund av solens varierade vinklar under olika årstider är det dock bara under den varma delen av året som solskärmen ger effektiv solavskärmning. Vilket kan vara en fördel vintertid då solljuset ofta ger ett välkommet tillskott av värme och ljus.

Eftersom solskärmen inte drar någon el har den heller inga driftskostnader och kan ses som energisnål jämfört med eldrivna markiser och markisoletter.

– Solskärmen har verkligen blivit en produkt som ligger i tiden, vilket är väldigt skoj.

väderstrecken

När man monterar solskärmar dimensionerar man dem efter de fönsterrutor och väderstreck som är aktuella. Och just väderstrecken har extremt stor betydelse för solskärmens effektivitet. Bernt Svensson berättar att under sommarhalvåret, från april till slutet av september, förekommer aldrig solvinklar lägre än 45 grader på en söderfasad.

– Där ska solskärmarna sticka ut lika långt som fönstret är högt för att skärma av. På en öst- eller västfasad däremot har man bara fullgott solskydd under cirka två timmar om dagen, sen dyker solen ner till 30 och 20 grader. Det gör att man får in rätt så mycket sol, men eftersom det mestadels är efter arbetstid som solen ligger så lågt är det oftast inte så besvärande värmemässigt.

Normalt sett sätter man ändå samma solskydd, dimensionerad efter söderfasaden, runt ett hus oavsett fasadriktning eftersom kunden oftast inte vill ha olika typer av skärmar på olika sidor av huset.

Designen tar allt större plats

På senare år har det gått mer och mer åt att solskärmens utformning präglas av design framför funktion.

– Tidigare har man velat göra solskydd så diskreta som möjligt. Numera får skärmen gärna synas och mer markant vara en del av arkitekturen. Vertikal och utskjutande ska den vara och gärna se mer teknisk ut än förr. Den funkisstil man ser i dag på många nybyggda hus - kantiga, putsade med lite trä här och där och skärmar eller pergola på övervåningen - det är väldigt populärt.

Liksom många andra branscher styrs även solskärmsbranschen av trender, konstaterar Bernt Svensson. För femton år sedan skulle allting vara runt med mjuka former. Så är det inte längre.

– Nu är det kantigt som gäller. Raka, stående, kantiga profiler och det ska brytas av direkt.

När det gäller solskärmar finns det egentligen två olika kundgrupper med olika intressen, menar han.

– Vid nybyggnationer är det arkitekter som styr, vilka är väldigt trendkänsliga, och då är det designen som är viktigast. Men sen sätter vi ju minst lika mycket skärm på befintliga hus, framförallt på industrifastigheter belägna i industriområden, och då är det bara funktion det handlar om. Där vill fastighetsägaren ha bästa möjliga funktion till lägsta pris. Det ska helt enkelt fungera och hålla. Då är designen underordnad.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter