Solna är lika med tillväxt

För David Johansson, Fastighetschef på Humlegården Fastigheter, är Solna lika med tillväxt.

– Kommunen har bevisat att de är bra på att vara näringslivsvänliga och hjälper verkligen till när vi fastighetsägare vill utveckla och skapa nya arbetsplatser eller bostäder i kommunen.

Humlegårdens fastighet Päronet 6 i Solna strand. Illustration: BAU

Humlegårdens fastighet Päronet 6 i Solna strand. Illustration: BAU

David Johansson berättar att Solna strand, Solna Business Park och centrala Sundbyberg tillsammans utgör det största arbetsplatsområdet utanför Stockholm CBD.

– De tre regionerna utgör separat medelstora arbetsplatsområden i Stockholmsregionen, med 8 000 - 10 000 arbetande, men slår man ihop alla tre blir det det största arbetsplatsområdet utanför CBD. Det här är den främsta tillväxtregionen i Stockholmsområdet, dessutom en region där alla trafikslag möts. Sundbybergs station är det stora navet för kollektivtrafik och Bromma Airport ligger bara tre kilometer bort. I Solna strand har man också en egen tunnelbana, plus gångavstånd till Sundbyberg om du kommer med regionaltåg eller väljer andra trafikslag.

Sedan 29 mars finns även en ny flygbusslinje som går Bromma – Sundbyberg – Kista – Arlanda.

– Det är ett jätteviktigt tillskott för den här regionen som länge haft jättebra kollektivtrafik, men inte till Arlanda. Nu har flygbussarna startat en ny linje efter påtryckningar från bland andra Humlegården och Swedbank. Vi gick ihop och lobbade för detta, berättar David Johansson.

David Johansson, Fastighetschef, Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

David Johansson, Fastighetschef, Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

Effektivt och rimligt

Läget och de goda kommunikationerna är alltså den största anledningen till att vilja flytta till Solna. Nummer två är, enligt David Johansson, effektiva lokaler med rimliga hyror.

– Här får du en hyra som ligger runt halva priset jämfört med topplägen i CBD. Det här är ett fantastiskt prisvärt område!

I Solna strand kan Humlegården själv erbjuda effektiva, fina lokaler i bra läge. Päronet 6 är en fastighet byggd vid två olika tillfällen, 1951 och 1960, strax intill tunnelbanestationen. Huset ser ut som en byggnad men är egentligen två sammankopplade huskroppar. Förra året startade ett gediget renoveringsarbete i halva huset och nu finns lokaler tillgängliga för uthyrning.

– Vi köpte fastigheten 2010, konstaterar David Johansson. 2013 fattade vi ett beslut om att aktivt tömma ena halvan av huset för att kunna ta ett rejält grepp. Vi bestämde oss för att fortsätta förvalta ena halvan medan vi tömde, gjorde stomrent och byggde helt nytt i andra halvan, den delen av huset som vetter mot Torggatan 13-15. När vi är klara håller allt nyproduktionsstandard, bl a med nya installationer.

Möjligheter kvar

Arbetet ska vara klart kvartal fyra i år, men redan nu kan David Johansson glädjas åt ett lyckat uthyrningsarbete.

– Vi har redan lyckats hyra ut stora delar av huset och börjat med lokalanpassningar. Först var SSC som tog ca 3 200 kvm på de nedre våningsplanen. Sedan tog kommunikationsföretaget Enghouse Interactive översta våningen om 1 690 kvm.

I dag återstår ett våningsplan om cirka 2 000 kvm samt en butikslokal.

– I första hand ser vi gärna att en hyresgäst tar hela våningsplanet. Lokalen, som har en bra rumshöjd, löper runt en ljusgård som finns i mitten av byggnaden. Det ger en bra överblick över lokalen och bra ljusförhållanden.

Lokalen är dock delbar på två om man vill.

– Det är fullt möjligt att på så sätt skapa två lokaler om 1 000 kvm, menar David Johansson. Men vi ser i första hand att en kund som vill sitta öppet och flexibelt tar hela lokalen.

Mer service

Även en hörnlokal på cirka 1 000 kvm finns att hyra på markplan.

– Där vill vi gärna ha något mer utåtriktat, någon form av handel, butik eller showroom som kan tillföra området mer service.

Att öka servicen är något Humlegården jobbat med de senaste två åren.

– Vi fastighetsägare är överens om att vi alla ska samarbeta och bidra med mer service och fler restauranger. Det behövs verkligen! Vi bygger just nu en ny restaurang i kvarteret Apelsinen på Vretenvägen, Villa Wera. Det kommer bli superspännande! Det är en konstellation av oerhört meriterade kockar som bl a har kört Nobelmiddagen två gånger och vunnit Årets Kock. Sådana bidrag måste vi alla hjälpa till att krydda området med så att kunderna får något mer än bara en fin, effektiv kontorslokal.

På lång sikt vill Humlegården även att området förtätas med bostäder, framför allt ner mot vattnet.

– På det viset kan vi skapa en levande miljö med kvälls- och helgöppna restauranger och butiker.

Fler ytor

Genom byggrätter kan Humlegården tillföra området ännu fler kontor och service.

– Dels har vi en byggrätt på parkeringen som tillhör Päronet 6, en byggrätt som idag medger ungefär 10 000 kvm kontor med service i bottenvåningarna.

Den stora byggrätten finns dock på kvarteret Stenhöga 1, intill Stora Blå, enligt David Johansson.

– Där har vi en 36 000 kvm stor byggrätt som vann laga kraft i somras och där vi har produktionsstartat ett parkeringshus med ungefär 880 parkeringsplatser. Parallellt jobbar vi med att hyra ut de övriga byggrätterna. Detaljplanen medger 30 000 kvm kontor och 6 000 kvm hotell/kontor. Vi börjar bygga när vi har en kund som tar en stor del av ytan.

Projektet innebär inte bara nya fina byggnader utan binder även samman Stora Blå och Solna strand, som ligger på vardera sida om Landsvägen, på ett jättebra sätt.

– Att förtäta kring Stora Blå bidrar till att Solna strand kan få en större plats på kartan, avslutar David Johansson.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter