solenergi till bilen dygnet runt

Nystartade Solelia Greentech har hittat lösningen på hur elbilen kan laddas med ren solenergi, dygnet runt, året om. Laddstationen är enkel att montera på befintliga parkeringsplatser och kan både hyras och köpas.

Elbilsmarknaden är på stark frammarsch i Sverige och världen. För att elbilen på allvar ska bli ett klimatsmart alternativ krävs att den laddas med miljövänlig energi. Solelia Greentech har utvecklat en soldriven laddstation för elbilar som är enkel att montera på befintliga parkeringsplatser. Solcellsytan på laddstationens tak är ca sju kvm per parkeringsplats. Varje laddstation kan producera el för upp till 1 000 mils körning per år. Med hjälp av tjänsten Solbanken kan solelen användas när som helst på dygnet.

– Ofta vill man ladda sin bil på natten, men solceller kan av naturliga skäl inte producera el dygnet runt. Däremot kommer laddstationen under dagtid att producera ett överskott som senare kan kvittas mot annan el. Solbanken kontrollerar att användaren inte tar ut mer el från elnätet än vad solcellerna tidigare har producerat, berättar Per Wickman, energiteknikkonsult och en av initiativtagarna till Solelia Greentech.

Användaren kan enkelt via nätet se hur mycket solel som använts och hur mycket som finns kvar.

lättillgängligt och synligt

De soldrivna laddstationerna har utvecklats under de senaste åren med målet att göra solenergi mer lättillgänglig och synlig. Under hösten pågår två pilotprojekt tillsammans med fastighetsbolaget Brostaden och Uppsala kommun.

– Vi har länge haft ett strukturerat och ambitiöst miljöarbete. Samarbetet med Solelia Greentech är ett sätt för oss att fortsätta ligga i absolut framkant när det gäller miljö, säger Brostadens marknadschef Anders Hallquist.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter