Skolmiljön viktig för studieresultat och välbefinnande

Studier visar att elever gör bättre ifrån sig om de trivs i skolmiljön. Samtidigt är det inte ovanligt att dessa är eftersatta och befinner sig där kontorsmiljöerna var för 10-15 år sedan. Trots allt kan man med små medel göra stor skillnad. Det visar exempelvis Codesigns arbete med att förbättra studiemiljön i Grillska Gymnasiet i Marievik, Stockholm.

Bild: Codesign

Bild: Codesign

När eleverna kom till Grillska Gymnasiet Stockholm efter sommarlovet 2014 möttes de av en nyrenoverad skola som kändes modern och välkomnande. Tack vare generösa samarbetspartners som Bolon, Baux och Konradssons Kakel kunde arkitektbyrån Codesign skapa en bättre skol- och arbetsmiljö för alla, med små medel.

– Med tanke på lokalernas omfattning var vi rädda att våra insatser inte skulle märkas. Men så blev det inte. Vi valde att fokusera mycket på publika ytor och små förändringar som gjorde väldigt stor skillnad, berättar Petra Lindfors, arkitekt på Codesign.

Studier har visat att eleverna gör bättre ifrån sig om de stannar kvar i istället för att lämna skolan så fort de får chansen. Det tog Codesign fasta på och skapade platser att sätta sig ner och vila en stund eller umgås.

– När man trivs i miljön tar man också bättre hand om den. Vi såg till exempel några killar som hade slängt upp fötterna på bordet. Men först hade de tagit av sig skorna, säger Petra Lindfors.

I uppdraget ingick också att uppdatera interiören i Restaurangen Grillskas Kök. Inredningen gav ett omodernt och ogästvänligt intryck, men läget var fint med stora fönster mot vattnet. Ett nytt golv, textilier, bättre belysning och mer personliga möbler gav lokalen en ny karaktär. Codesign vill gärna jobba mer med skolmiljöer, som de menar är ett eftersatt område och ofta befinner sig där kontorsmiljöerna var för 10-15 år sedan.

– På en arbetsplats handlar det om att främja arbetet och skapa en god stämning. I skolan studieresultat och välbefinnande. Det är i grunden samma sak, säger arkitekten Staffan Virke.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter