Simonsland, en viktig del av Borås

1917 startade AB Svenskt Konstsilke sin produktion mitt i Borås. Fram till 2007, då verksamheten flyttade, hade 10 000 personer under årens lopp arbetat i den stora fabriken. I dag har fastighetsbolaget Kanico kommit en bra bit på vägen med att förädla de totalt 60 000 kvm för att ge plats åt nya företag, främst inom textil och mode genom skapandet av Textile Fashion Center på området Simonsland. I dag är första etappen på totalt 37 000 kvm färdigställd och bara en bråkdel, 1 300 kvm, ledig yta finns kvar. Simonslands utveckling har gett Borås en ny stadsdel och är i dag öppet för alla. Här bor studenter, här kan man arbeta, men också bara mötas vid Viskan. Snart startar arbetet med att planera för ytterligare etapper.

simonsland2014-11

simonsland2014-11

Nationellt intresse

Simonsland har redan lockat till sig nya aktörer, det märks att satsningen ytterligare stärker Borås position inom textil och mode.

- Det stärker hela staden, menar Hanna Lassing. Moderådet, som tidigare endast varit representerat i 08-området, har etablerat sig i kontorshotellet här och har ofta kontoret bemannat. Det är verkligen ett kvitto på att det vi gör har ett nationellt intresse och höjd. De är fantastiska ambassadörer för det här klustret.

simonsland1340

simonsland1340

Till för alla

Vindarna på Simonsland blåser verkligen i rätt riktning. Johanna Hult berättar mer.

- Det känns som om området utvecklas helt rätt! Det är extra roligt nu när verksamheterna flyttat in på Textile Fashion Center och vi ser att det blivit den mötesplatsen vi hoppats på. Här händer massa saker varje dag, här sker modevisningar, utbildningar, konferenser och restaurang och café ”The Company” har fått en fantastisk start.

Och Simonsland är till för alla i Borås.

- Borås har ju fått en helt ny stadsdel, staden har vuxit, konstaterar Hanna Lassing. Simonsland har betytt mycket för Borås sett ur ett stadsutvecklingsperspektiv och det har varit viktigt för oss att öppna upp området och göra det tillgängligt för alla. Den fantastiska fabriken som inrymmer Textile Fashion Center är öppen från kl 07-20 och här finns flera nya mötesplatser, både inomhus och utomhus, vid Viskan som rinner genom området in under fabriken.

simonsland1327

simonsland1327

Ny byggstart 2015?

I etapp ett finns det nu endast en lokal kvar, en av den gamla sömnadsfabrikens bästa på 1 300 kvm. Här inne är det en bevarad industrikänsla som gäller, med fem meter i takhöjd, betonggolv och stora fönsterpartier. Nästa steg är sedan att sätta tänderna i de kvarvarande 20 000 kvm.

- Vi ska snart börja planera för resten av området som vi kommer att dela upp i flera etapper, berättar Hanna Lassing. Här kommer vi att sikta lite bredare. Vi vill skapa något som ytterligare stärker området och de som redan sitter här, kanske även bostäder. Vi har en förhoppning om byggstart 2015, men än så länge är det ett väldigt vitt papper som ligger framför oss.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter