Så kan Barkarbystaden se ut om tio år

På det gamla flygfältet i Barkarby byggs Barkarbystaden – en helt ny stadsdel med plats för 18 000 nya bostäder, tusentals arbetsplatser, 40 000 nya invånare och tunnelbana. I planerna finns flera inslag från flygplatstiden som sticker ut; landningsbanan, hangaren och bergrummet.

Illustration: Tovatt Architects and Planners AB

Illustration: Tovatt Architects and Planners AB

Landningsbanan bevaras och leder ut i det öppna landskapet, som en bro mellan stad och natur. Här blir plats för rekreation, kultur- och fritidsaktiviteter som skate, basket och konserter. I anslutning finns kajen mot det gröna, en gågata i form av en kajkant som möter naturen.

– Vi ska bygga en varierad, upplevelserik och karaktärsfull stad. Att bevara landningsbanan, hangaren och bergrummet och göra dem till attraktiva mötesplatser för stadens invånare känns helt självklart, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hangaren tas tillvara och kan bli saluhallen mitt på torget. På det planerade Tunnelbanetorget finns förutom entrén till den nya tunnelbanestationen också ingången till bergrummet som i framtiden skulle kunna användas för större publika evenemang.

– Järfälla är en av de snabbast växande kommunerna i landet. Vi har bestämt oss för att växa med kvalitet. Barkarbystaden ska bli en plats där man kan bo, arbeta, handla och ha ett bra fritidsliv, säger Claes.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter