Så här surfar du säkrare på nätet

Virusskydd skyddar mot mycket men det sopar inte igen spåren du lämnat efter dig runt om på nätet. Att sopa igen dem helt är svårt, men det finns några tips och tricks. Ta del av vår lista och surfa säkrare! 

1. Logga ut från sidor

Något man bör göra till en vana är att alltid logga ut från en sidan när man använt den. Vare sig det är en social media-sida eller en eposttjänst. Så länge du är inloggad följer många av de här tjänsterna dig. Är du inloggad på flera sidor samtidigt blir det lätt för dem att kartlägga dig.

2. Tänk på vad du Googlar

Google har stenkoll på dig och vet förmodligen mer om dig själv än vad din familj gör. Till skillnad från sociala medier ser Google vem du är på riktigt. De ser allt du googlar på och kan lätt ta fram en detaljerad bild över vem du är. Allt du söker på och gör på internet leder till riktad annonsering. Tänk igenom vad du söker på och se till att logga ut från andra sidor, som t.ex. sociala medier och mailen, innan du klickar på sök-knappen.

3. Byt dina lösenord regelbundet

Har du haft samma lösenord i flera år? Och på samma tjänster? Byt fortare än kvickt! Att ha samma lösenord på flera tjänster kan få enorma konsekvenser, kommer någon över ditt lösenord kan den logga in på både exempelvis mail och Facebook. Inte så bra, eller hur?

4. Ta det lugnt med klickandet

Klickar du på alla länkar du kommer över? Tänk om. Att inte klicka på vilka länkar som helst borde vara en självklarhet. Vi klickar alltför ofta på länkar vars avsändare vi inte vet något alls om. Var hellre skeptisk till det mesta när det gäller källor man inte har koll på.

5. Gratis wifi – för bra för att vara sant?

Du kommer till flygplatsen och ser på din dator eller telefon att det finns ett gratis wifi. Härligt! Eller..? Genomströmningen av människor på en flygplats är hög och ett gratis och öppet wifi på en sådan plats är ofta för bra för att vara sann. En seriöst tjänst kräver ofta registrering eller ett lösenord. Finns inte detta på ett wifi kan det vara någon som sitter och väntar på att komma över dina lösenord eller kortnummer. 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter