Rapport från möbelmässan i Stockholm

Hildur Blad på FIXA&DONA var våra ögon på plats när Stockholm Furniture & Light Fair i Stockholm öppnade dörrarna för totalt

35 654 besökare, den 4-8 februari. Hon berättar om en positiv anda, nya produkter som baserats på gamla skisser och prototyper som en gång blivit liggande, en genomgående färgskala, guld, mässing och marmor, olika material i nya kombinationer och många lösningar anpassade för det nya aktivitetsstyrda sättet att arbeta.

edsbyn_ease02

edsbyn_ease02

Enligt Hildur Blad blåste det positiva vindar på årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair och många hade satsat.

- Flera utställare rapporterade om att de såg förhoppningsfullt på framtiden och positiva ord hördes även bland mässans besökare. Det märktes också att många producenter hade satsat mer det här året, både när det gällde produkterna och montrarnas utformning. Alltfler verkar inse vikten av att presentera sina produkter på ”rätt” sätt och många hade tagit hjälp av namnkunniga stylister och formgivare för att utforma sina montrar.

veckat_menu

veckat_menu

Guldkorn

Enligt Hildur Blad såg mycket väldigt likadant ut, det var få producenter som stack ut. Men de fanns...

- I B-hallen kunde man hitta flera guldkorn, t ex engelska Buster+Punch som uppmärksammats mycket i sociala medier.

Buster+Punch är en designstudio från London som tillverkar belysning, möbler och objekt i begränsad utgåva för de som önskar sticka ut från mängden. Inspirationen är hämtad från en rockstjärnas livstil och motorcykelvärlden med syftet att utforska livets mörkare sidor. Det är till exempel bränt gummi från en Harley, ett räfflat grepp på en volymratt och vadderat silke som varit inspirationen för mässingsfästena, fåtöljerna, barborden samt en specialtillverkad motorcykel. I början av februari öppnade Buster+Punch sin första butik utanför London, på Artillerigatan 29 i Stockholm.

konstruktion01

konstruktion01

Färgskala en röd tråd

Mässing fanns det gott om i Buster+Punch´s monter och trendriktiga material som just mässing, guld och marmor återkom i flera montrar.

- Den tydligaste röda tråden var annars färgskalan, berättar Hildur Blad vidare. Det syntes ett överflöd av smutsiga pasteller och smutsiga kulörer överlag. Många hade valt att jobba med den blågröna färgskalan och ton-i-ton-effekter när det gällde färgsättningen i montrarna och ofta använt grått som baskulör.

Det var en hel del ”nygamla” produkter som fick se dagens ljus på mässan.

- Många produkter som var baserade på gamla skisser och prototyper som aldrig tidigare plockats upp i produktion nylanserades i en version som passar 2014. Även en del gamla favoriter hade anpassats för 2014.

Länge har man talat om att gränsen mellan hur vi inreder våra hem och vår offentliga miljö suddas ut alltmer. Hildur Blad spanade in följande som vi kanske också kommer att se på våra kontor.

- En av trenderna för heminredning som syntes tydligt på mässan var uppsjön av olika materialkombinationer och vad som händer i de här mötena. Man kan också prata om struktur, många synliga och välarbetade detaljer och känslan av hantverk. Jag tyckte också ett det låg ett större fokus på att visa produktens uppbyggnad och konstruktion.

pall_fasett

pall_fasett

Aktivitetsstyrt tar mer plats

Att många producenter tagit fasta på det nya sättet att arbeta aktivitetsstyrt märktes tydligt.

- Det fanns många olika typer av ljudabsorbenter och lösningar på skärmsystem, tillsammans med möbler som skapar rum i rummet för att på så sätt avgränsa kontorslandskapen och skapa olika typer av arbetsmiljöer utifrån behoven som finns. Bland annat lanserade Edsbyn Kontorsmöbler ett helt nytt och flexibelt skärmprogram, EASE av Jens Fager och Andreas Engesvik, som fått stor uppmärksamhet både under och efter mässan. Jens Fager stod även för utformningen av pop up- restaurangen Restaurant Fager/Myllymäki där bordsskärmarna användes för att skapa avskärmning vid långbordet och som lätt kunde flyttas beroende på antalet gäster i sällskapet. På temat aktivitetsstyrt visades även många solitärer upp, puffar och pallar som är lätta att flytta runt och som trivs bra i de öppna kontorslandskapen, men även på arbetsplatser där man tillämpar just aktivitetsstyrt arbetssätt. Även många pallar, stolar och bord var anpassade för 90-höjd, alltså ett aktivt sittande. Så det märks tydligt att inredning som stödjer ett aktivitetsstyrt arbetssätt tar mer och mer plats, avslutar Hildur Blad.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter