Rätt profil med PARK49

På Parkgatan, granne med Gamla Ullevi och Trädgårdsföreningen, bygger Skanska ytterligare ett grönt kontorshus. I PARK49 har redan 95 % av ytan hyrts ut och framgången med projektet tillskriver Mats Dynevik, Marknadschef Skanska Fastigheter Göteborg, både läget, stadens låga vakansgrad och ett starkt hållbarhets- och koncepttänk. 

Nattbild

Nattbild

Just nu är projektet uppe i fullhöjd och en stor del av fasaden är klar. Kontorshuset består av två huskroppar som hakar i varandra, en på tio våningar och en på fem, med en total uthyrningsbar yta på 7 500 kvm. På plan 6 byggs en terrass för hyresgästerna och på plan 11 skapas ytterligare en terrass, med fantastisk utsikt, för den tänkta restaurangen. Sex kontrakt är skrivna; EY (Ernst & Young), Arkitektbyrån Design, Litigate Advokataktiebolag, Västsvenska Handelskammaren, Advokatfirman Glimstedt och Fastighets AB Balder flyttar hit nästa år.

Handelskammaren först in

Först in, i februari, blir Västsvenska Handelskammaren som både hyr kontor på första våningen plus konferenslokaler i husets entréplan om totalt 1 230 kvm.

- Stora delar av västsvenskt näringsliv har kontakt med Handelskammaren. Vi arrangerar omkring 700 möten varje år. Med flytten till Park49 kan vi erbjuda möten i moderna och flexibla lokaler. Dessutom ligger byggnaden i en del av Göteborg som tidigare varit något öde dagtid, men som nu förtätas och skapar en blandning av kontor med de befintliga bostäderna. Att vi blir en del i en sådan utveckling tycker jag passar Handelskammaren mycket väl, säger Johan Trouvé, VD på Västsvenska Handelskammaren i ett pressmeddelande.

Mats Dynevik, Marknadschef Skanska Fastigheter AB

Mats Dynevik, Marknadschef Skanska Fastigheter AB

- Jag tror att Handelskammaren kommer att bidra mycket till husets profil och identitet, de är mötesorienterade och nätverkande och kommer att dra mycket folk till huset, konstaterar Mats Dynevik. Den här mötesanläggningen ska de driva i egen regi och kommer på så sätt få ännu större möjlighet att utveckla sin verksamhet.

Att tajmingen för det här projektet varit bra erkänner Mats Dynevik.

- Jag har aldrig varit med om lägre vakanser i Göteborg och det har inte byggts så mycket på senare år. Och nytt drar ju.

De sex företag som skrivit kontrakt kommer att fylla kvadratmetrarna som är tänkta för kontor.

- Sedan är det restaurangytan kvar. Här vill vi hamna rätt, det känns viktigt att det blir bra för helheten i huset. Vi räknar med att vara överens med en operatör under augusti månad.

Ansvar och profil

Både företagen och den framtida restaurangen kommer att bidra till husets profil, men ett gediget arbete är redan gjort.

- För att profilera kontorshuset och få det att sticka ut gäller det att jobba på många olika sätt. Namnet är viktigt till exempel och något vi lärt oss är att det också ska synas på huset. Att ha ett tydligt koncept och ett tema att förhålla sig till, där man jobbar med värdeord, är en annan viktig faktor. Den här typen av arbete kräver tid och tålamod, men huset ska ju stå länge och i ett sådant här centralt läge tycker jag dessutom att vi har ett ännu större ansvar.

I PARK49 är det bl a värdeorden vatten, is, grönt, hållbart och att skapa en levande mötesplats som fått leda och som också tydligt kommer att genomsyra huset.

- Den helhetsbilden och husets läge är det som lockat företag hit. Här kan man dessutom sitta lugnt när alla infrastrukturprojekt drar igång i staden. Det kommer bli en fantastisk miljö att sitta i, avslutar Mats Dynevik.

Balder köper och flyttar in

Det var i slutet av juni som det blev officiellt att Fastighets AB Balder köper PARK49 och själva flyttar in i huset på en yta om

1 900 kvm. Både flytten och tillträdet sker 1 juli 2016.

- Läget, hyresgästerna och den klimat-smarta profilbyggnaden som Skanska uppför gör att PARK49 blir ett mycket intressant investeringsobjekt, samtidigt som det blir en framtida plats för Balder att utvecklas vidare i, säger Erik Selin, VD på Fastighets AB Balder.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter