Plats för fler i Dalénumområdet på Lidingö

Vid Lidingös södra strand ligger området Dalénum dit AGA AB flyttade sin verksamhet redan 1912. Grundaren av AGA, Gustav Dalén, har fått ge namn åt området som nu, i JMs ägo, ska få ge plats åt både bostäder och nya verksamheter. En modern blandstad med utsikt över Värtan och Djurgården ska det bli. AGA blir kvar och utökar t o m sin verksamhet här och fler företag får plats.

- Vår historia började den 14 december 2007 då vi köpte området av Diligentia, berättar Jan Jansson, uthyrare på JM. När vi klev in gick vi direkt in i förhandlingar med AGA som hade planer på att flytta från området. Vi kämpade hårt för att få behålla dem och lyckades glädjande nog. Nu har vi byggt om och anpassat deras gamla produktionslokaler i huset upp mot spårvägen. Förhandlingen med AGA blev klar i februari/mars förra året då JM satte igång att renovera och anpassa 8 000 kvadratmeter kontor i de K-märkta husen.

- Det blev det stora startskottet som satte fart på allt, menar Jan. Att bevara fasaderna har varit ett gediget arbete och invändigt har vi rivit ut allt. Lokalerna har blivit moderna och ljusa med en takhöjd på upp mot fyra meter med synliga installationer. JM satsar som vanligt på att bygga miljömässigt och i AGAs lokaler finns det fjärrkyla som hämtas ute från en djuphåla i Värtan. AGA fick tillgång till sina lokaler den 1 juli i år.

Bevara gamla fasader Att bygga om och anpassa för AGA har inneburit en hel del evakueringsjobb eftersom det redan fanns hyresgäster i de gamla produktionslokalerna som skulle renoveras. En del pusslande har det blivit och fortfarande finns det en hel del vakanta ytor. - Vi har haft en del evakueringsjobb, bekräftar Jan, men vi har lyckats fylla på i området. Många av företagen som vi fått evakuera sitter i hus 114 där vi har anpassat lokaler för dem.

Vi har fått behålla många av de företag som satt här från början, vilket är roligt. Och företag drar fler företag, i dag sitter det cirka 40 företag här och vi hoppas på fler. Både evakueringslokaler och permanenta lokaler Och vakanta ytor finns det som sagt. Bl a står husen som AGA flyttat ifrån nu lediga, en höghusdel och en låghusdel på sammanlagt 7 000 kvadratmeter. - Ja, de delarna blev tomma den 1 juli när AGA flyttade till sitt nya, renoverade huvudkontor, men ska ju så småningom rivas och ge plats åt de sista bostäderna vi ska bygga, förklarar Jan. Husen kommer därför att rivas först om nästan tio år.

De lokalerna kommer vi att hyra ut som de är, standarden är helt ok. I stället för att renovera dem tänker vi ligga på en låg hyresnivå, men visst kan vi anpassa om intresse från någon hyresgäst finns. Vi tänker oss annars att de som kan vara intresserade av de här lokalerna är företag som vill bo här under en period när de kanske själva bygger nytt eller om de ska renovera sitt eget kontor och behöver evakuera.

Vi har även den del lagerlokaler lediga, cirka 2 000 kvadratmeter. Det finns en stor efterfrågan på lager, men vi vill inte ha in företag med mycket lasttransporter hit till området. Vi vill hellre ha in finindustri. På Dalénumområdet finns det även lediga lokaler där man kan få permanent hyreskontrakt. I de husen som ska bevaras finns det just nu 4 500 kvadratmeter vakant.

- De ska renoveras efter dagens standard, när vi väl har fått en hyresgäst, förklarar Jan. Det finns möjlighet att hyra kontor från 500 upp till 1000 kvadratmeter. Eventuellt kan vi även dela varje plan i tre vilket betyder tre kontor på cirka 330 kvadratmeter vardera. Men vi vill helst inte börja med det. Industrihistorisk mark Förutom bostäder och kommersiella lokaler har JM fokus på infrastrukturen i området, något som enligt Jan kan innebära svårigheter att locka hyresgäster.

- Vi har grävt upp alla vägar och lagt ner nya fjärrvärmerör och ny teledata. När AGA väl flyttade in den 1 juli blev den delen av området helt klar och nu tror jag det blir lättare att få hit fler företag som kan se fördelarna med området. Här får man sitta på industrihistorisk mark med utsikt över Värtan och Djurgården. Här finns Lidingö Sjövilla som serverar lunch, SATS erbjuder träningsmöjligheter och på gångavstånd finns Larsbergs centrum. JM kommer att skapa en ny blandstad med plats för sammanlagt nästan 1 000 bostäder, förskola och äldreboende.

- Det här är ju ett väldigt fint sjönära område som Lidingöborna har gått och väntat på att det ska bli något av i många år. Vi har varit intresserade av att ta över AGA-området sedan länge och har haft tomten bredvid. Det är oerhört glädjande att vi äntligen kan få sätta igång med vår bostadsproduktion så fort detaljplanen har vunnit laga kraft och det är extra roligt att AGA valde att stanna kvar i området och att vi nu har plats för ännu fler företag.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter