Pia Holgersson, näringslivschef Karlskrona kommun: Vi har ett diversifierat näringsliv i kommunen

Pia Holgersson är näringslivschef i Karlskrona, här beskriver hon Karlskronas näringsliv och ger tips och råd till de företag som vill etablera sig i kommunen.

Hur skulle du beskriva Karlskronas näringsliv?

– Karlskrona har ett diversifierat näringsliv, Sveriges enda marinbas, färjeförbindelse med Polen, Blekinge Tekniska Högskola, Science Park och en mängd offentliga verksamheter, en stor andel tillverkningsindustri och ett stort handelsutbud. Karlskrona erbjuder inte bara många soltimmar, vi vann solligan 2015, vi har också ett strålande företagsklimat. Här öppnar vi dörrar för nya affärsidéer, samarbeten och affärer över gränserna. Utvecklingen i Karlskrona talar sitt tydliga språk; våra industri- och handelsområden expanderar i snabb takt, Karlskrona Baltic Port ger tillgång till nya marknader och utvecklar oss som turistdestination. Ett science park är under bildande där företagen inom Maritim industri, E-hälsa och IT kommer att hitta en samarbetsyta och en utvecklingsplattform. I vårt heltäckande spektrum av IT och telekomföretag finns många exempel på ledande och världsledande utveckling; bland andra Ericsson, Telenor och Wireless Maingate. Framtiden för tillverkningsindustrin ser också ljus ut – traditionell som högteknologisk. Vi kan nämna kända internationella företag som Dynapac och ABB samt den Marina försvarsindustrin, som även levererar till civila marknaden. Det finns en stor potential inom frakt och industri som behöver ett hamnläge för smidig och rationell godshantering. Turism och evenemang kommer starkt liksom idrott. Ett läge för business och hälsa – med Telenor Arena Karlskrona som nav. Hållbar utveckling genomsyrar allt vi gör. Det ger bättre framtidsutsikter och spännande affärsmöjligheter. Samarbetspartners som går in i hållbara projekt har stor chans att vara med och utveckla nya marknader. Läget, vår etableringsservice, nätverket TelecomCity och en inspirerande mix av affärsidéer ger Karlskrona puls och ett välkomnande företagsklimat. Det ska vara enkelt och stimulerande att etablera sig och driva företag här.

Världsarvet

- Världsarvets sevärdheter och en lättillgänglig skärgård gör Karlskrona självklar på turistkartan. Till det kan vi lägga utmärkta faciliteter för evenemang, aktiviteter och konferenser. Inte minst Telenor Arena Karlskrona som rymmer allt från melodifestival till landskamper. Det ger fler gästnätter och restaurangbesök. Det är med andra ord en bransch på frammarsch.

Transporter

- Karlskronas närhet till östra Europa samt Stena Lines och kommunens gemensamma bolag Karlskrona Baltic Port är en tillgång för aktörer som vill nå Östersjöområdet. Färjelinjen till den polska hamnen Gdynia med närmare 100 fartygslinjer ut i världen innebär stora möjligheter. Dessutom vässar EU-projektet ”Motorways of the Sea” infrastrukturen ytterligare. Bland annat genom upprustning av järnvägen mellan Karlskrona och Emmaboda. Idag är Karlskrona en bland de internationellt ledande utvecklingsmiljöerna inom IT och telekom. Här finns ett femtiotal företag som utvecklar mobila lösningar och trådlösa tjänster; många utgör de främsta inom sin nisch. Exempel på IT- och telekomföretag: Ericsson, Telenor, Logica, WIP och Enovation.

Handel

- Karlskronas handel växer, både i centrum och i handelsområdena utanför. En rad rikstäckande kedjor har etablerat sig de senaste åren. Vi har en levande stadskärna med närmare 200 butiker varav många är specialbutiker, ett brett kulturutbud och gott om caféer och restauranger. Dessutom har de offentliga rummen i city gjorts fräschare. Och de korta avstånden får vi på köpet; centrum ligger koncentrerat till en ö – Trossö.

Jordbruk & Skogsnäring

- Skog, bördig åkerjord och hav. Karlskrona är rik på naturliga tillgångar. Här finns också många aktiva jordbruk – speciellt på det bördiga slättlandskapet i öster. Det är därför inte förvånande att nästan 20 procent av kommunens företag utgörs av skogsbruk, jordbruk eller fiskeriföretag.

Medier

- I Karlskrona ligger Sveriges största motortidningsförlag, Albinsson & Sjöberg, som bland annat ger ut Bilsport och Allt om MC. Här finns flera stora redaktioner som levererar nyheter: Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, TV4 Nyheterna Karlskrona, SVT:s Blekingnytt och SR Blekinge. Kommersiella radiostationer är Rix FM samt Mix Megapol.

Offentlig verksamhet

- Karlskronas offentliga verksamheter består av Boverket, Kustbevakningen, Marinbasen, Landstinget, Länsstyrelsen, Region Blekinge och Karlskrona kommun. Industrin är framgångsrik. Många av de produkter som tillverkas i Karlskrona säljs över hela världen.

Vad har ett företag att vinna på att etablera sig här?

- Läget vid Östersjön, satsningarna på hamnen och övrig infrastruktur som ger fina förutsättningar för internationella kontakter. De goda utbildningsmöjligheterna samt det stora utbudet av kultur. Och inte minst; alla nya tankar och idéer som spirar här. Det kunde vara gott nog med en stad som ligger mitt i skärgården med närhet till kultur, nöjen, shopping, skog och bad. Men vi nöjer oss inte med en fantastisk miljö och korta avstånd. Vi vill toppa livskvaliteten ytterligare. Därför erbjuder vi ett brett utbud av attraktivt boende, ett rikt näringsliv och en hållbar utveckling. Vi jobbar ständigt för bättre kollektivtrafik och infrastruktur, förnyelsebar energi och en levande landsbygd och stad. Karlskrona är ett världsarv liksom Kinesiska muren. Detta för att Karlskrona är en av de bäst bevarade europeiska örlogsstäderna i världen. Här finns alltså spännande historia att både se och ta på. Det är vi stolta över. Men vi satsar också på moderna miljöer och projekt som speglar vår tid. Föreningslivet är rikt och musik- och kulturupplevelserna många. Shoppingen utvecklas i rask takt, både i centrum och strax utanför. Och vår moderna idrotts- och evenemangsanläggning, ABB Arena Karlskrona, erbjuder en lång rad sporter liksom landskamper och musikaler. Både stadens handbollslag och hockeylag ligger i högsta serien. Karlskrona är rikt på upplevelser och det vill vi dela med oss av. Därför siktar vi på 5 000 nya bostäder och 75 000 invånare år 2030.

Hur skulle du beskriva lokal- och markutbudet i kommunen?

-  Nättraby är ett välbesökt område för handel, kontor och småindustri, det är ett växande samhälle med korta avstånd till Karlskrona och Ronneby. Här finns väletablerade rörelser inom bland annat handel, el, vitvaror, restaurang och café. Därför har många kunder redan hittat hit. I Jämjö finns det gott om småföretagare – bland annat inom industri. En väl utbyggd service, närheten till E22:an och Karlskronas östra skärgård gör området attraktivt för både produktion och rekreation. Torskors är ett välutvecklat område för industri, här finns alla förutsättningar för den som vill etablera och utveckla sin verksamhet och samtidigt hitta affärsmässiga kontakter. Här finns redan 90 företag – främst inom tillverkningsindustrin. Karlskrona hamn - direktlinje till kontinenten. I Karlskrona hamn står du på tröskeln till resten av världen. Generösa ytor och goda transportmöjligheter, både på land och till havs, gör att flera stora bolag har kastat ankare här. Rosenholms udde, ett havsläge med alla möjligheter. Det ligger precis intill havet, nära centrala Karlskrona och vår idrotts- och evenemangsarena. Rosenholms udde står öppen för såväl nya idéer som konventionella verksamheter som söker ett unikt läge.

Vad har du för tips och råd till företag som vill etablera sig i Karlskrona?

– Ta kontakt med oss på näringslivsavdelningen så hjälper vi er.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter