Peter Erséus, Erséus Arkitekter: Höga hus passar inte var som helst

Peter Erséus, VD på Erséus Arkitekter, pratar om marktillgångar i Sveriges städer, spektakulära hus och hur arkitekter kan påverka stadsutvecklingen.

Hur ser trenderna ut bland kontorsfastigheter?

- Det kommer alltid finnas de som prioriterar billiga kontorsytor framför flashiga lokaler i A-lägen. Men jag tror att fler och fler företag vill profilera sig genom den lokal de sitter i och som därmed ställer höga krav på läget i staden, god arkitektur och inredning. En ökande andel behovsstyrda arbetsplatser - lite udda arbetsmiljöer med en variation av öppet och slutet, livligt pulserande och lugnt avskilt - signalerar det moderna och framsynta företaget. Det är en trend som jag tror många vill haka på. Och naturligtvis, vill jag hoppas, i en byggnad som håller hög arkitektonisk klass.

Hur kan ni som arkitekter påverka utvecklingen av en attraktiv stad?

- Vi kan göra det genom att vara med i stadsbyggnadsdebatten och på det sättet verka för en ökad förståelse för vad som skapar en bra stad. Jag tror att gemene man har föreställningen om att det bara handlar om trafik och hushöjder. Och så måste vi såklart se till att rita bra projekt, stadsdelar och byggnader som håller över tid, tekniskt och estetiskt.

Vad bör kommunerna göra för att förhindra utflyttning?

- Skapa förutsättningar för att få utbildning, jobb och bostad!

Vad anser du om höga hus?

- Jag gillar höga hus! Men de är absolut ingen standardlösning som skulle passa var och hur som helst. Det som spelar roll är kvalitén i det som ritas och byggs. Hellre en riktigt vass byggnad i fem-tio våningar än en medioker i femtio.

Har ni ett unikt kontor som skiljer sig från andras?

- Vi tror benhårt på att vår arbetsmiljö har påverkan på resultatet av vårt arbete. Ljusa lokaler med intressanta utblickar är två viktiga faktorer för vår kreativitet. Vi har två kontor, i Göteborg och Stockholm. Båda är äldre, ombyggda lokaler. Båda ligger högt, båda har utsikt över stad och vatten och båda har en mycket öppen planlösning för att underlätta samarbetet i projekten. Lokalerna är inte särskilt unika men de fungerar väldigt bra.

Hur anser du att marktillgången i de centrala delarna av Sveriges större städer är?

- Den är mycket bra. Det finns stora förtätningsmöjligheter i alla våra större städer. Potentialen att fortsätta bygga våra städer intressanta är enorm.

Behövs det mer spektakulära hus i Sverige? I så fall varför?

- Ja, det tycker jag. Men, som jag redan påstått när det gäller höga hus, det spektakulära får aldrig bli viktigare än kvalitén. Många av de mest spektakulära byggnaderna i Sverige klarar inte en djupare granskning. Det är lite av ”tomma tunnor skramlar mest” över det hela. Spektakulära byggnader, väl genomförda, skapar intresse i stadsbilden och kompletterar på ett bra sätt de lågmälda byggnader som också alltid måste finnas.

Vilken är enligt dig Sveriges vackraste stad?

- Usch, vilken svår fråga! Jag har förmånen att bo och arbeta i Göteborg men tillbringar också väldigt mycket av min tid i Stockholm. Båda städerna tillhör absolut Sveriges vackraste!

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter