Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg: Oceanhamnen har ett unikt läge

Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, berättar om Oceanhamnen i Helsingborg och vad den kan tillföra staden.

Oceanhamnen kommer att bli en levande stadsmiljö med både garkaler - små garage i botten i husen med plats för affärer, och bokaler - en kombination av boende och verksamhet. I fyra kvarter kommer det att skapas ungefär 320 bostäder, kontorsytor och caféer. Sju spektakulära förslag vann markanvisningstävlingen tidigare i år.

Förra hösten bjöd Helsingborgs stad in till en markanvisningstävling för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen som planeras vid hamninloppet. I ett spektakulärt läge med utsikt över Öresund och ett stenkast från centralstationen Knutpunkten. Tidigare i år presenterades de sju vinnande förslagen.

Kreativa förslag

- Oceanhamnen har ett unikt läge vilket också återspeglas i de vinnande förslagen. De bjuder på variationsrikedom i arkitektur, funktion och kreativt smarta lösningar för att underlätta vardagen. Det finns också inslag som uppmuntrar till lek, aktiviteter och umgänge i husen men även på taken och mellan huskropparna, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Utmärkande för den här markanvisningstävlingen är att förslagen inte i första hand utvärderades efter pris, istället lades fokus på projektets ledstjärnor talang, tolerans, tid, teknologi samt inte tillrättalagt. Genom att de tävlande själva fick tolka ledstjärnorna och utifrån sina tolkningar ge förslag på stadsbebyggelse, ville staden uppmuntra tävlingsdeltagarna att tänka nytt. Att prova ett nytt arbetssätt, utifrån ledstjärnorna, var en utmaning även för stadens representanter.

- Få vattennära städer har ett universitet mitt i smeten, ett sådant här område med 600 meter som längst in till city. Det här är otroligt spännande, att transferera om hamnen till en del av Helsingborg city, menar Peter Danielsson.

Hög kvalitet

- Det har varit ett utmanande arbete att bedöma förslagen som har hållit en hög kvalitet. Det har samtidigt varit en spännande resa och som har lett till ett stort engagemang i jurygruppen. Vi är stolta över de sju vinnarna och ser fram emot att fortsätta samarbetet, säger Cecilia Johansson, ordförande i jurygruppen i Helsingborgs stad.

De vinnande teamen är Sundprojekt AB med White Arkitekter AB Malmö, Tage & Söner Förvaltnings AB med Liljewall Arkitekter AB, Midroc Property Development med Kamikaze Arkitekter, Riksbyggen med Kjellgren Kaminsky Architecture AB, Magnolia Bostad AB med Link Arkitektur AB och Batteríið Architects Ltd, K-fastigheter och Fastighets AB Balder med Kanozi Arkitekter AB samt Serneke Projektstyrning AB med Arkitektlaget och Jais Arkitekter.

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter