Per Hanson, Skanska: Det vi gör måste gå ihop med marknaden

Skanska Fastigheter Göteborg satsar på dansk arkitektur för att bygga ett nytt landmärke i Gårda. Men projektansvarig Per Hanson vill inte bara prata höjd och antal våningar utan även sociala värden, god synlighet och god arkitektur.

I höstas påbörjades ett inledande detaljplaneskede för Skanska Fastigheters senaste projekt i Göteborg, med arbetsnamnet Göteborg City Gate. Vägen har gått via ett parallellt arkitektuppdrag där tre företag bjöds in; Henning Larsen Architects, White Arkitekter och Reflex Arkitekter. Det är nu Henning Larsen Architects vinnande förslag som ligger till grund för vidare planering och utveckling.

Pryda sin plats

Visionen är att skapa en byggnad med funktionell mångfald med en mängd olika användningsområden. Restauranger, café, kultur, handel samt gym ska finnas utöver de kommersiella utrymmena, för att säkerställa livet i och runt byggnaden vid alla tillfällen. Enligt Søren Øllgaard, ansvarig arkitekt på Henning Larsen Architects, har man goda erfarenheter av denna strategi från andra kommersiella byggprojekt.

Projektansvarig Per Hanson är van vid att arbeta med danska arkitekter efter tio år i Malmö.

- Henning Larsen Architects har presenterat ett fantastiskt spännande koncept. Jag tycker att det är väldigt kul att få arbeta med en dansk arkitektfirma som har en stark integritet i Göteborg. Jag var med när vi byggde Läppstiftet 1988 och nu är det dags igen. Det här blir verkligen en profilfastighet att vara stolt över, i ett fint läge mot E6. Vi gör inte bara en skyltstolpe utan det här huset ska pryda sin plats i staden och det är jag faktiskt övertygad om att det kommer att göra.

Andra värden än höjd

Parallellt med detaljplanearbetet pågår ett gediget arbete, bland annat vad huset ska fyllas med.

- Skanska Fastigheter är stadsbyggare och att ha ett tydligt koncept är viktigt för oss. Vi har både interna och externa krav på oss att skapa publika bottenvåningar och har många spännande idéer. Vi lever dock i en kommersiell verklighet, vilket betyder att det vi gör måste gå ihop med marknaden och framtida hyresgäster m m.

Även om Göteborg City Gate troligen kommer att bli uppemot 30 våningar högt, högre än de planerade projekten runt omkring, vill Per Hanson inte bara prata just höjd.

- Visst, vi planerar för ett högre hus än både Platzer och Wallenstam, och ett högt hus är alltid speciellt, men antal våningar är inte det mest väsentliga. Det blir en profilbyggnad vid en av de viktigaste infarterna till Göteborg med god synlighet, god arkitektur och goda värden.

Just de sociala värdena är viktiga för Skanska och något man jobbat med länge.

- Det var även en av de viktigaste anledningarna till att vi tilldelades markområdet. Den sociala agendan har vi jobbat med i ganska många år, främst i andra länder. Det är fortfarande lite nytt i Sverige men vi har goda referensprojekt från koncernen. Det här går bredare än själva projektet och innebär bl a vad Skanska kan göra som företag för unga vuxna på olika områden.

Både för stora och små

Detaljplaneprocessen bör ta cirka 1,5 år, men redan nu förs diskussioner med tilltänkta hyresgäster vilket innebär goda möjligheter att forma projektet efter deras specifika önskemål. Och Göteborg City Gate riktar sig till många typer av företag.

- I Göteborg jobbar man ofta med både större och mindre hyresgäster och med en planerad yta på 30 000-40 000 kvm måste vi vara duktiga på att jobba med kombinationen, menar Per Hanson. Det är väldigt viktigt att skapa en byggnad som passar för både och. Att bygga högre innebär många mindre plan så det gäller därför att skapa en sorts bas, med sammanhängande våningsplan, som kan ta de större hyresgästerna. Här kan vi även placera de öppna och levande verksamheterna.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter