Pelle Björklund, VD för Svenska Bostäder AB: Jag tillhör de oräddas skara

Pelle Björklund, VD för Svenska Bostäder AB, berättar om yrkesmässiga utmaningar i framtiden, sin bästa privata affär och vad som kännetecknar ett gott ledarskap. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Mångsidigheten och bredden i frågorna. Allt ifrån stadshuspolitik och bostadsbyggande till enskilda hyresgästers glädjeämnen och problem.

Har du svårt att koppla bort jobbet på fritiden?

- Nej, jag har alltid haft lätt för att koppla av. Å andra sidan har jag stimulerande arbetsuppgifter som tål att tänkas på, vilket jag inte har något emot.

Vad utmärker ett gott ledarskap?

- Jag brukar säga att om man vill vara en ledare så måste man tycka om människor. Och då inte minst olikheter. Riktigt bra och högpresterande arbetsgrupper består ofta av individer med olika bakgrund och olika idéer. En god ledare bejakar detta och lyfter fram kreativiteten.

Vad gör du helst på din fritid?

- Umgås med familjen och goda vänner. Vi har också ett gammalt hus i Sörmland som kräver en hel del underhåll vilket jag gärna sysslar med. Varje sommar brukar innehålla något litet byggprojekt. Jag tycker också om att läsa, romaner och deckare samt jakt tillsammans med jaktlaget i Sörmland.

Vad ser du för yrkesmässiga utmaningar i framtiden?

- Att lyckas med att öka nyproduktionen av bostäder i Stockholm. Det är synnerligen viktigt att byggtakten ökar med hänsyn till den stora bostadsbristen vi har i Stockholm.

Vad är du rädd för?

- I vardagen egentligen ingenting alls, jag tillhör de oräddas skara. I ett vidare perspektiv så skrämmer mig utvecklingen i mellanöstern på flera sätt. IS fruktansvärda framfart med enorma flyktingströmmar och mänskliga tragedier.

Hur tror du att andra personer skulle beskriva dig?

- Det är just en sådan fråga som jag gärna överlåter åt andra att svara på.

Vilken teknisk pryl skulle du inte klara dig utan?

- Det är nog min iPhone.

Har du något motto som du lever efter?

- Egentligen inte men jag brukar försöka leva efter devisen; gör det nu! Skjut inte upp till morgondagen. Men ibland gör jag precis tvärt om och skjuter på frågor ända fram till deadline, men absolut inte över gränsen!

Vilken är Sveriges största exportframgång enligt dig?

- I lite historiskt perspektiv skulle jag säga IKEA. Just nu är jag mycket imponerad av spel- och musikindustrin. Det bevisar att ett litet land med hög utbildningsnivå och kreativa miljöer kan vinna på den internationella arenan.

Var är Svenska Bostäder om 5 år?

- Jag tror att vi har flyttat fram positionerna ytterligare några steg. Vi har byggt närmare 5 000 nya bostäder och vi har Sveriges nöjdaste kunder!

Vilken är din bästa privata affär?

- Det hus vi köpte i Bromma för 16 år sedan och sålde för några år sedan. Priserna på bostäder i Stockholm har stigit med närmast osunda proportioner.

Vad kännetecknar Svenska Bostäder som hyresvärd?

- Mycket goda kundrelationer, hög kvalité i både nyproduktion och förvaltning. Som en hyresvärd borde vara – brukar vi säga.

Om du inte hade varit VD på Svenska Bostäder, vad hade du gjort då?

- Mest sannolikt hade jag haft motsvarande position på något annat bostadsbolag. Jag började min yrkeskarriär som arkitekt och relativt slumpartat började jag arbeta med fastighetsförvaltning. Om det inte hade skett hade jag sannolikt fortsatt som projekterande arkitekt. Jag har faktiskt för drygt 30 år sedan ritat hus åt Svenska Bostäder.

Vem är din största förebild? Varför?

- Arkitekt Bengt Lindroos, en gång min chef. Fantastiskt stilsäker arkitekt med sinne för livets goda och med en gudabenådad humor. Sedan är historien fylld av otroligt berömvärda män och kvinnor men Bengt Lindroos betydde mycket för mig som ung.

Vilket är ditt största ögonblick i karriären?

- Självklart när jag fick det stora förtroendet att bli chef för Svenska Bostäder.

Fakta om Pelle Björklund

Bor: Vasastan och så mycket som möjligt i Sörmland

Tidigare jobb: VD Stockholmshem, VD Väsbyhem, Förvaltningschef SKB

Utbildning: Arkitekt

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter