Oslipade diamanter vid Sthlm C

Efterfrågan på kontorslokaler med närhet till Stockholm Centralstation har aldrig varit större. Det erfar fastighetsägaren Mengus som under senaste åren har investerat i tre kontorsfastigheter i området. Om ungefär ett år kommer de kunna erbjuda minst 5 500 kvm nyrenoverade moderna kontor på Vasagatan.

Skissen visar ett förslag på hur den nya entrélösningen i Copper Building skulle kunna komma att se ut. Skiss: Strategisk Arkitektur

Skissen visar ett förslag på hur den nya entrélösningen i Copper Building skulle kunna komma att se ut. Skiss: Strategisk Arkitektur

Mengus äger sedan en tid tillbaka två kommersiella fastigheter i området kring Centralstationen i Stockholm. I oktober i fjol fick de chansen att köpa en till.

– Vi upplever att det skett en historisk vändpunkt när det gäller intresset för kontor i detta område. Därför har vi valt att satsa just här och har verkligen lyckats hitta tre oslipade diamanter. Alla tre är i grunden bra och effektiva hus, men åren har gått och sminket krackelerat. De känns lite trötta och behöver kärlek, säger Hansi Danroth, uthyrningsansvarig på Mengus.

Diamanterna slipas

Därför pågår nu ett febrilt arbete med förädlingsplaner för dessa byggnader. Första diamanten till slipning är Copper Building på Klara Södra Kyrkogata 1. Bland annat ska fasaden i gatuplan snyggas till och entrén bli ljusare och mer välkomnande. Just nu tittar man på bakombelyst perforerad kopparplåt som genomgående material både inne och ute för att harmoniera med den vackert ärgade kopparfasaden. Under 2015 ska Copper Building vara färdigrenoverad enligt plan.

Fastigheten Fleming 7, som ligger på Kungsholmssidan men ändå mycket nära Centralstationen, ska få ny entré med reception och café i gatuplan. Gym och varmgarage finns redan på plats i huset. Den konferensanläggning som finns ska byggas om och ett fullservicekoncept skapas.

Hansi Danroth, uthyrningsansvarig, Mengus

Hansi Danroth, uthyrningsansvarig, Mengus

– Idag är huset fullt uthyrt. Men vi undersöker möjligheterna att bygga på ytterligare två våningar då efterfrågan för moderna kontor i området är stort.

Ny projektpärla

Mengus nyförvärvade pärla är fastigheten som går under betäckningen kv. Uggleborg 14 på Vasagatan 12. När hyresgästen Fora flyttar ut i vår blir byggnaden i det närmaste tomställd och därefter kommer här skapas nya moderna kontorslokaler.

– Ytskikt, ventilation och all annan teknik byts ut. Kontorslokalerna lämpar sig för både öppen planlösning och rumslösningar. Om ett år kan dessa uppdaterade kontor om minst 5 500 kvm stå färdiga för inflytt.

Även här finns eventuellt en möjlighet att skapa ytterligare uthyrningsbar yta.

Ökat intresse i området

Mycket har hänt i området kring Centralstationen under de senaste åren, menar Hansi Danroth.

– Under många år fanns här bara World Trade Center. Sedan har Waterfront Building och ett antal bra och moderna kontorshus tillkommit vid Norra Bantorget och Kungsbron och lockat till sig välkända bolag som exempelvis Schibstedt.

Bristen på moderna kontorslokaler har ändå varit påtaglig.

– Vakansnivåerna i city är fortfarande låga, när det gäller kontor i A-klass är vakanserna obefintliga. Tid är pengar och folk är stressade samtidigt som de efter arbetsdagens slut vill kunna ta sig snabbt hem till sina familjer. Stockholmsregionen växer starkt och många som jobbar i city bor dessutom på andra orter såsom Uppsala och Västerås. Därför har intresset för kontor nära Centralen ökat, vilket många fastighetsägare märkt av och en del nyproduktions- och renoveringsprojekt har kommit igång.

Ett av de projekt som kommit längst är Vasakronans renovering av Klara C som ligger mitt emot Centralstationen och vägg i vägg med Mengus hus på Vasagatan 12.

– Ett annat projekt som inte hunnit lika långt är Skanskas planer på att bygga ett nytt kontorshus intill Sheraton. Dessutom byggs Stockholms Centralstation om och förvandlas från en transitpunkt till en destination.

Via Centralstationen och Cityterminalen passerar en kvarts miljon människor varje dag. I och med att området allt mer förändras, inte minst genom tillkomsten av den nya stationsbyggnaden Continental Building som byggs mitt emot Centralen och beräknas stå klar 2016, tror Hansi Danroth att även flödet av alla människor kommer att se helt annorlunda ut i framtiden.

– Det är spännande att följa utvecklingen och vi fortsätter gärna att satsa i området kring Centralstationen även framöver.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter