Omsättningen stannar i stadskärnan

Omsättningen i Lunds stadskärna ökade under förra året. De flesta näringar i stadskärnan ökade medan restaurangnäringen minskade marginellt. Det visar rapporten Cityklimatet som WSP har gjort på uppdrag av Fastighetsägarna Syd.

Den totala omsättningen i Lunds stadskärna ökade med 1,6 procent under förra året. Sällanköpsvaruhandeln, exempelvis kläder och skor, ökade med 1,3 procent och dagligvaror ökade med 0,9 procent. Hotellnäringen ökade med 4,9 procent. Skönhet, kultur, resor och turism, som i rapporten ingår i segmentet övrig kommersiell service, stod för den största procent-uella ökningen med 7,2 procent. Restaurangnäringen backade marginellt.

– Det är glädjande att omsättningen stannar i stadskärnan eftersom en levande stadskärna är avgörande för en stads tillväxt och attraktivitet, säger Göran Höckert, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Syd.

Utvecklingen under senaste åren

De senaste fem åren har restaurangnäringen visat positiva siffror med en årlig genomsnittlig ökning med 5,3 procent. Dagligvaruhandeln har ökat i genomsnitt med 1,6 procent årligen och hotellnäringen med 3,9 procent. Under samma tid har sällanköpshandeln backat med 1,5 procent, vilket följer trenden på många orter.

– Vi ser på flera orter att tappet i sällanköpsvaruhandeln kompenseras av mer upplevelsebaserad konsumtion, främst inom café och restaurang, säger Göran Höckert.

Fler caféer och restauranger

Sedan 2011 har antalet caféer och restauranger i Lunds stadskärna ökat med 17 procent och hotell med 33 procent. Butiker som säljer dagligvaror har sedan 2011 ökat med 11 procent, medan butiker som säljer sällanköpsvaror har minskat med 6 procent.

– Städer som är lyhörda för nya trender och som tillsammans med näringslivet arbetar aktivt för att utveckla stadskärnan kommer att vara vinnarna i kampen om kunderna, avslutar Göran Höckert.

Klostergatan, Lund. Fotograf: Miriam Preis

Klostergatan, Lund. Fotograf: Miriam Preis

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter