Områdeskollen i Skåne

Vad byggs, hur långt har aktuella projekt kommit, vilka förvärvar vad, vem har hyrt ut till vem, vilka renoverar var? I områdeskollen ger vi i varje nummer ett axplock på vad som är på gång i regionen.

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden.

Försäljning av entré i malmö

Tyska Commerz Real AG, en del av Commerzbank, planerar att sälja köpcentrumet Entré i centrala Malmö. Commerz Real (som då hette CGI) förvärvade köpcentrumet i september 2006 från danska TK Development. Malmö Entré ligger vid stadens norra infart, och invigdes under våren 2009, då tog det tyska bolaget även över ägandet. Fastigheten består totalt av 40 500 kvadratmeter. 64 procent av ytorna är butikslokaler och 24 procent nöjeslokaler, såsom gym och biograf. Vakansgraden är för tillfället låg.

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. Kungsleden säljer Kungsleden AB säljer en tomträtt i Limhamn som består av två byggnader för en total köpeskilling om cirka 58 miljoner kronor. Köparen är Broman Fastigheter. Den totala uthyrningsbara ytan är 6 096 kvm och hyrs i huvudsak ut till kontor.

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. Axfast vill dubblera i lund AxFast planerar att bygga till Åhléns- fastigheten Färgaren 25 i centrala Lund. Ett förslag till ändrad detaljplan har tagits fram och tanken är att förädla och utöka den befintliga ytan med ytterligare 5 000 kvm. Delvis är det markplan som ska utökas men det ska även byggas ett andra våningsplan i vissa delar av fastigheten. AxFast räknar med att, efter ombyggnaden, kunna ta in ytterligare 4-6 hyresgäster.

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. Andra etappen av bassängkajen Skanska investerar cirka 215 miljoner kronor i den andra etappen av kontorsprojektet Bassängkajen på Universitetsholmen i Malmö. Etappen omfattar cirka 7 800 kvm energieffektiva lokaler. Den första etappen om 8 500 kvm är i full gång och kommer att stå klar 2011. Bland hyresgästerna hittar vi Malmö Högskola som flyttar sin gemensamma förvaltning och Awapatent som flyttar sitt huvudkontor till Bassängkajen. Den nya byggnaden ska stå klar under första kvartalet 2012.

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden.

Ny mässa i hyllie Malmö behöver en ny mässhall och Hyllie verkar vara den självklara platsen att bygga en sådan anläggning på. Stadsbyggnadsnämnden har godtagit ett förslag till detaljplan som gör det möjligt att uppföra en mässanläggning och 150-200 bostäder norr om Malmö Arena. Den nya mässanläggningen är tänkt att på sikt ersätta Malmömässan i Västra Hamnen, men också kunna erbjuda andra arrangemang som konserter och idrottsevenemang.

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. Skanskas kontorshus i Hyllie

Skanskas planerade kontorsprojekt Klipporna blir ett flaggskepp placerat intill Citytunnelns station i Hyllie.

- Vi håller på med planarbetet just nu och vi har valt ut ett vinnande förslag från en arkitekt som heter Henning Larsen Architects, berättar Andreas Lundberg på Skanska Öresund. Detaljplanen är inte ännu godkänd, vi räknar med att detta ligger drygt ett år in i framtiden. Anledningen till att vi valde just det vinnande förslaget var dels att vi tyckte att det var ett fint hus som både kan utmärka sig själv i Hyllie men också passa in i området tillsammans med de andra nybyggda fastigheterna runt omkring. Vi såg möjligheterna att skapa en fin balans i den, på många sätt ganska spektakulära, kringliggande arkitekturen.

Läs mer..................................sid 20

Wihlborgs hyr ut i Helsingborg

Wihlborgs har under första kvartalet i år tecknat sju nya hyresavtal på Berga i Helsingborg. Totalt omfattar hyresavtalen 7 000 kvm och bland de nya hyresgästerna hittar man Laperle Haircare AB och Rollco AB. Inflyttning för merparten av hyresgästerna sker under juli månad.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter