Områdeskoll Västra Götaland

Vad byggs, hur långt har aktuella projekt kommit, vilka förvärvar vad, vem har hyrt ut till vem, vilka renoverar var? I områdeskollen ger vi i varje nummer ett axplock på vad som är på gång i regionen.

1. Pagoden i nytt ljus

Bygg-Göta renoverar det karaktäristiska huset Pagoden och skapar moderna kontorslokaler i gammal industrimiljö. De sammanlagt 12 000 kvm fördelade på sju plan kan ge plats åt minst 10 företag. Och yteffektiviteten blir riktigt god.

- Vi vill ha en bra mix av företag i huset och det finns möjlighet att hyra både hela eller halva plan. Första hyresgästen IFS Sverige AB, som flyttar in i november nästa år, tar t ex halva bottenplan och hela plan två, säger Bo Lundgren på Bygg-Göta.

I bottenplan kommer det även att finnas både restaurang och café och en konferensavdelning. Förvandlingen av Pagoden kommer även att fortsätta utanför de tjocka väggarna. Både uteservering, en helt ny gårdsmiljö och i förlängningen en renovering av närliggande hus, står på schemat.

Läs mer.................................s 20

2. Gullbergsvass fylls på

Gullbergsvass fortsätter att utvecklas och lokalerna, som väntar på framtida stora projekt, fylls på. Den senaste hyresgästen, Collicare Logistics, etablerar sig på 5 000 kvm med både terminalyta, kontor och personalutrymmen. I och med Collicares etablering finns nu en rejäl kundbas som grund att arbeta vidare med i det fortsatta uthyrningsarbetet. Det är Jones Lang LaSalle som har fått uppdraget av Älvstranden Utveckling att utveckla, marknadsföra och hyra ut lokalerna på området.

3. NCC byggstartar ullevi park

Nu i januari går startskottet för NCCs projekt Ullevi Park, kontorshuset på 14 000 kvm i centrala Göteborg. Ullevi Park har redan förhandsklassats till nivån "Very good" i miljöcertifieringssystemet Breeam och energiförbrukningen beräknas bli minst 35 procent lägre än normen för nybyggda hus. Fjärrvärme, fjärrkyla, gröna tak, separata mätningar av vatten, el och värme samt koldioxidstyrd ventilation är några exempel på gröna lösningar. Fastighetens centrala läge bidrar också till en klimatsmart arbetsplats med bra kollektivtrafik och cykelvägar utanför dörren. Huset kommer främst att innehålla kontorsytor, men även restaurang och servicebutiker i markplan. NCCs plan är att kunna inviga Ullevi Park i slutet av 2012.

4.Skanskas flytt ger lediga ytor på kilsgatan

Skanska har flyttat in i sitt gröna hus i Gårda vilket gör att stora delar i Kv Tennet blir vakanta. Fastigheten på Kilsgatan 4 omfattar 8 000 kvm och de första 2 000 kvm är nu uthyrda. Det är VIA Travel som har skrivit på hyreskontrakt och som flyttar in i mars. Förutom ytorna som Skanska lämnar ska fastigheten på Kilsgatan byggas ut med ytterligare 12 000 kvm så det kommer att finnas gott om plats för företag i det som kommer att bli Skanskas andra miljöprofilerade hus i Göteborg.

5.vakanta ytor på Marieholm

Svenska Hus har köpt en lager- och logistikfastighet på Marieholm av Schenker Property för 45 miljoner kronor. Fastigheten har en tomtareal på 31 000 kvm, med en uthyrningsbar yta i form av kontor och lager på cirka 22 000 kvm. Delar av fastigheten kommer att bli vakant vid årsskiftet 2011/2012.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter