Områdeskoll Västra Götaland

Vad byggs, hur långt har aktuella projekt kommit, vilka förvärvar vad, vem har hyrt ut till vem, vilka renoverar var? I områdeskollen ger vi i varje nummer ett axplock på vad som är på gång i regionen.

Genomförandeavtal för Mölndal centrum

I början av juni enades Mölndals Stad och Steen & Ström slutligen om ett genomförandeavtal för projektet Mölndals Centrum. Mölndals Stad har sedan hösten 2006 haft ett samarbetsavtal med Steen & Ström men flera gånger har projektet skjutits upp, bland annat på grund av geotekniska problem, ny ägare för Steen & Ström och givetvis satte även finanskrisen sina spår. Men nu har alltså båda parterna juridiskt bundit upp sig för projektet genom avtalet som utgår från detaljplanen som ställdes ut i november 2008. Vissa förändringar kommer att göras och en ny detaljplan kommer att tas fram och ställas ut under våren 2011. Nya grepp är bl a att centrumhuset blir lägre med en yta på cirka 40 000 kvadratmeter, att bostadshuset blir minst 25 våningar högt, att antalet parkeringsplatser har krympt och att den karaktäristiska spetsen över Knutpunkten blir något mindre för att bättre passa ihop med Knutpunktens arkitektur.

Snart fullt i mektagonen

Nu finns det bara 3 000 kvadratmeter ledig yta kvar i Mektagonen på Mölndalsvägen. Uthyrningar har gjorts till Vehicle Communications AB som hyr cirka 1 000 kvadratmeter och till Midroc Engineering AB som hyr 900 kvadratmeter. Dessutom har Newsec Asset Management skrivit avtal med en ny hotelloperatör efter konkursade StayAt. Det är Företagsbostäder Sverige AB, som är störst i Sverige på företagslägenheter och som även driver Clarion Collection Hotel Odin, som är den nya hotelloperatören. Företagsbostäder hyr 7 415 kvadratmeter och har tagit över hotelldriften efter konkursförvaltaren.

Textilhögskolan i Borås

2007 flyttade Svenskt Konstsilke ut från sina lokaler på Simonsland i Borås och sedan dess har stora lokalytor stått outnyttjade. Kanico, som förvärvade 45 000 kvadratmeter i området för fem år sedan, har länge flaggat för att man har plats för Textilhögskolan på Simonsland och nu ser en flytt ut att äntligen bli verklighet. I början av juni tog högskolestyrelsen sitt slutgiltiga beslut om en flytt till Simonsland framför Akademiska Hus alternativ på Sandgärdet. Projekteringen av högskolans 10 000 kvadratmeter påbörjas nu efter sommaren med byggstart till årsskiftet och inflyttning 2013.

Ny aktör på spåren

Avregleringen av den svenska järnvägen är ett faktum och nya aktörer börjar göra sig gällande på våra svenska järnvägsspår. Något som statliga Jernhusen välkomnar och som även innebär chansen att skriva värdefulla hyresavtal med nya hyresgäster. Den 18 juni tecknades avtal med den danska tågoperatören DSB om totalt

1 500 kvadratmeter lokalyta, varav 750 i Göteborg, längst upp i Centralhuset.

.................................... Sid 22

Femmanhuset växer på höjden

Hufvudstaden har erhållit bygglov för en påbyggnad av drygt 5 000 kvm kontorslokaler i Femmanhuset i Nordstan. Påbyggnaden omfattar två nya våningsplan med moderna kontorslokaler som har strålande utsikt över centrala Göteborg och dess hamninlopp. Projektet påbörjas omgående och första inflyttning kommer att ske under hösten 2011. Hufvudstaden har tecknat ett långt hyresavtal med Advokatfirman Vinge om ca 3 300 kvm kontorsyta, vilket utgör ca två tredjedelar av de nyproducerade kontorslokalerna.

- Advokatfirman Vinge har varit hyresgäst hos Hufvudstaden i Göteborg sedan 1970-talet och vi är mycket stolta över att vi kan tillgodose en av våra mest trogna hyresgästers behov av toppmoderna kontorslokaler i ett av Göteborgs bästa lägen, säger Ivo Stopner, VD.

I samband med påbyggnaden uppgraderas hela fastighetens tekniska försörjning, främst ventilation och hissar. Hela projektet beräknas vara klart under våren 2012.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter