Områdeskoll västra götaland

Vad byggs, hur långt har aktuella projekt kommit, vilka förvärvar vad, vem har hyrt ut till vem, vilka renoverar var? I områdeskollen ger vi i varje nummer ett axplock på vad som är på gång i regionen.

Nya Backaplan Översiktsplanen för Nya Backaplan förväntas antas av kommunfullmäktige i april. Etapp 1, Kvillebäcken, har redan startat för att sedan följas av etapp två i nordost där volymhandel ska blandas med bostäder. En av de stora förutsättningarna för att knyta ihop Backaplan med centrala Göteborg är nya älvförbindelser. Nyligen fick Marieholmstunneln klartecken från regeringen och det första konkreta projektet i det stora västsvenska infrastrukturpaketet kan starta.

Läs mer....................................sid 24 Centraplosthuset Nu är popplarna framför gamla Centralposthuset på Drottningtorget borta. Arbetet med att bygga ett av Göteborgs nya hotell har startat. Här ska man skapa ett hotell med 550 rum på sammanlagt 34 000 kvm plus restauranger, caféer, barer, SPA-anläggning och butiker. Om allt flyter på, efter många turer fram och tillbaka, kan hotellet slå upp portarna 2011.

Dagon växer i göteborg Dagon AB ökar sitt fastighetsbestånd i Göteborg genom att förvärva tre fastigheter i Sävenäs och på Ringön. Säljare är AB Tourettes och Niklasberg AB och köpeskillingen uppgår till totalt cirka 108 miljoner kronor varav en del erläggs i form av nyemitterade aktier. I och med förvärvet övertar Dagon två anställda och får en egen organisation i regionen med en total uthyrningsbar yta på cirka 27 000 kvm.

Grön tingsrätt Tingsrättsbyggnaden som nu står färdig i Ullevi Park har godkänts som Green Building av EU. Därmed blir fastigheten Göteborgs första nybyggda och färdigställda kontorsbyggnad som klassas som Green Building. Huset har en energianvändning som är betydligt lägre än kraven för nybyggen. Den Green Building-klassade tingsrättsbyggnaden får en energianvändning som ligger 30 procent under Boverkets uppställda krav på energianvändning för nybyggda fastigheter.

Uthyrningar i gullbergsvass Älvstranden Utveckling ser en möjlighet att hyra ut stora ytor i Gullbergsvass i väntan på de omfattande infrastrukturella projekt som berör hela Gullbergsvass och centralstationsområdet. Ambitionen är att hitta andra spännande användningsområden för de gamla terminalbyggnaderna och två avtal är redan skrivna. JMS Event ska bl a hyra 4 500 kvm för att skapa Sveriges största gokartbana för elbilar. Fr o m i sommar ska dessutom Västra Götalandsregionen satsa på att bygga upp en konferensverksamhet i egen anläggning på området.

GE hyr ut i Göteborg GE Capital Real Estate Nordic har tecknat ett sexårigt hyresavtal med Ford Motor Company AB. Bolaget kommer att hyra cirka 1 700 kvm i fastigheten Sävenäs 67:3 på Torpvallsgatan 9. Målet var att ha inflyttningen helt klar den 1 april.

ica fastigheter köper

ICA Fastigheter köper fastigheten Kallebäck 2:3 från Vasakronan för cirka 300 Mkr. I fastigheten finns en av Sveriges största ICA Maxi Stormarknad samt övrig handel och kontor. I och med affären säkrar ICA utvecklingen av en viktig marknadsplats och det kan även ses som ett led i deras nya strategi att vara en köpare av befintliga fastigheter. ICA Fastigheter har även planer på att bilda ett nytt fastighetsbolag tillsammans med externa institutionella investerare. På så sätt kan bolaget få ökade möjligheter att kontinuerligt investera i befintligt butiksnät.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter