Nytt stadsrum uppe på taken

Ovanpå Galleriankvarterets tak växer stadens nya mötesplats fram som en del av Urban Escape Stockholm. Ett tidigare grått och stängt tak omvandlas till en grön oas för kultur, hälsa, restaurang och caféliv – allt med 360-graders utsikt över Stockholms takåsar.

AMF Fastigheter omvandlar ett tidigare grått och stängt tak till en grön oas för kultur, hälsa, restaurang och caféliv – allt med 360-graders utsikt över Stockholms takåsar. Bild: AMF Fastigheter

AMF Fastigheter omvandlar ett tidigare grått och stängt tak till en grön oas för kultur, hälsa, restaurang och caféliv – allt med 360-graders utsikt över Stockholms takåsar. Bild: AMF Fastigheter

Rooftop är en del av AMF Fastigheters satsning att skapa ett mer attraktivt och levande Stockholm. Nu påbörjas processen att öppna upp och omvandla totalt 3 450 kvm och tre tak till ett helt nytt stadsrum med utsikt över Stockholms takåsar.

– Stockholm växer och det blir allt viktigare med platser där företag och människor kan mötas, fokusera och varva ner. Här tror jag att Rooftop kan erbjuda ett lugn mitt i citypulsen, säger Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad på AMF Fastigheter.

Med Rooftop öppnar AMF Fastigheter upp tre tidigare stängda tak för allmänheten och ger platsen nya funktioner. Bland de verksamheter som lyfts upp på taken finns kultur, träning, välbefinnande och service. Här ryms också en utomhusterrass för de nya hotellens restaurang och bar med utsikt mot Kungliga slottet, Gamla Stan och Södermalm.

Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad, AMF Fastigheter

Karolin Forsling, chef stadsutveckling och marknad, AMF Fastigheter

Gröna utemiljöer

AMF Fastigheter har även märkt av ett stort intresse för odling på taken och undersöker möjligheterna till det. Nu inleds även ett samarbete med SLU Alnarp (Sveriges lantbruksuniversitet) i Vinnova-projektet ”Avstressande utemiljökvaliteter”. Syftet är att undersöka trivsel och produktivitet på arbetsplatsen genom gröna utemiljöer.

– Vi tror på ett Stockholm i framkant, inte minst inom hållbar utveckling. Därför undersöker vi tillsammans med SLU om tillgång till öppna, gröna ytor och natur leder till minskad stress och ökat välbefinnande, fortsätter Karolin Forsling. 

Del av Urban Escape Stockholm

Den nya takmiljön Rooftop är en del av AMF Fastigheters projekt Urban Escape Stockholm. Ett nytt kvarter som nu växer fram mellan Hamngatan, Brunkebergstorg och Regeringsgatan och förvandlar en tidigare bortglömd plats till ett mer levande kvarter mitt i city.

Här kombineras kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.

Byggperioden inleddes 2014 och beräknas pågå till våren 2019. Fastighetsarean utökas från befintliga 95 000 kvm till cirka 130 000 kvm, varav 62 000 kvm för kontor, 29 000 kvm för hotell och konferens och 38 000 kvm för handel och restaurang.

Utvecklingen av Brunkebergstorg görs tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter. Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter