Nytt kontorshus växer upp

Med flera lyckade kontorsprojekt i hamn satsar nu Skanska Fastigheter Göteborg på ytterligare ett kontorshus i centrala Göteborg. Skanska bygger och utvecklar nu ett grönt hus på Parkgatan vid Gamla Ullevi, med koppling till Trädgårdsföreningen och arbetsplatser på taket. Bygglovet är inlämnat och planen är att kunna sätta spaden i backen i februari.

Erika Gummesson, Skanska Fastigheter Göteborg.

Erika Gummesson, Skanska Fastigheter Göteborg.

Sedan Gröna Skrapan i Gårda såg dagens ljus har Skanska inte legat på latsidan. Alldeles nyligen färdigställdes om- och tillbyggnaden av kontorshuset vid Kilsgatan 4 i Gullbergsvass och vid årsskiftet stod även ÅF-huset i Kallebäck med 15 000 kvm kontorslokaler klart. Båda fastigheterna är pre-certifierade enligt LEED Platinum och kommer att certifieras enligt EU GreenBuilding. Skanska fortsätter nu sin gröna resa och utvecklingen av flexibla och miljöprofilerade kontorsfastigheter i Göteborg. Vid Parkgatan intill Gamla Ullevi kommer stadsbilden snart att kompletteras med ett kontorshus om cirka 8 500 kvm.

- Läget är väldigt bra så detta känns självklart spännande, menar Erika Gummesson, Skanska Fastigheter Göteborg. Huset kommer att ligga perfekt nära knutpunkter och kollektivtrafik, nära ett Heden i förändring, allén och en Trädgårdsförening som verkar vilja öppna upp sig mer.

Jobba på taket?

Två huskroppar som hakar i varandra planeras det för, en på tio våningar och en på fem.

- Vi tänker jättemycket på att huset ska tillföra både området och göteborgarna något, menar Erika Gummesson. Vi vill skapa en koppling till Trädgårdsföreningens lummiga grönska, samtidigt som vi vill öppna upp huset. En restaurang i bottenplan och även någon annan form av expoyta eller showroom. Vi vill tillföra liv till området även när det inte är stormatcher på arenan.

Skanska vill även tillföra andra möjligheter.

- Huset kommer att ha tre terrasser i olika våningshöjd, just för att kunna flirta med Trädgårdsföreningen och det gröna. Kanske kan man ha arbetsplatser på någon av de här terrasserna? Vi pratar ju mycket om ett aktivitetsbaserat arbetssätt och varför inte ta det ett steg längre och sitta utomhus och jobba. Även restaurangen kan få en del av detta med möjligheten att odla sina kryddor på terrassen eller ha en trevlig afterwork med kontakt till Trädgårdsföreningen.

Skanska Fastigheter Göteborg bygger nytt kontorshus vid Gamla Ullevi.

Skanska Fastigheter Göteborg bygger nytt kontorshus vid Gamla Ullevi.

Byggstartar i februari

Bygglovet är inlämnat och just nu för Skanska diskussioner med en hyresgäst om cirka en fjärdedel av huset. Förhoppningen är att kunna sätta spaden i backen i februari.

- Och vi startar projektet även om inget skulle vara tecknat. Vi vet att vi har en bra produkt i ett bra läge.

Att huset ska LEED-certifieras är en självklarhet och med flera lyckosamma projekt bakom sig vet Skanska att det fortfarande finns behov och en efterfrågan på gröna hus, speciellt nyproducerade i centrala lägen.

- Hela tiden går den gröna resan framåt. Det har hänt mycket bara sedan vi byggde Gröna Skrapan i Gårda. Företagen har blivit mer medvetna och LEED-kraven högre. Så vi skruvar upp alla reglage och fokuserar än mer på de hållbara frågorna för att skapa arbetsplatser som uppmuntrar till arbetsglädje och kreativitet i det nya kontorshuset på Parkgatan, konstaterar Erika Gummesson avslutningsvis.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter