Nybygge med välstuderat innehåll

Efter nästan 30 år i Sävedalen hade Riviera markiser och persienner växt ur sina lokaler i takt med ökad volym och ökad omsättning och ville satsa på eget. På en långsmal tomt utefter Landvettervägen fick thorbjörnsson+edgren arkitektkontor uppdraget att skapa en byggnad med egen profil. Arkitekterna har verkligen utnyttjat förutsättningarna och skapat ett hus som bygger på enkelhet och kontraster. Som visar att det går att kombinera en begränsad budget med arkitektoniska ambitioner.

Den totala kostnaden stannade på smått fantastiska 6 400 kr/kvm, exklusive mark men inklusive all fast inredning. En budget som ingen trodde på från början.

- Folk generellt trodde inte att det var möjligt, säger Christer Tärnevald på Riviera. Innan vi satte igång fick vi höra att det absolut inte gick att bygga för under 10 000 kr/kvm. Men vi satte själva budgeten och kunde dra ner på vissa saker för att kunna satsa på annat.

Det är bara att konstatera att med rätt koncept och samarbetspartners går det att bygga så här och få ett fantastiskt hus.

trollar bort volymen

Thorbjörnsson+edgrens första uppdrag blev att försöka förstå och få en känsla för företaget som har gamla anor i branschen.

- Vi ville visa känslan redan i byggnaden och kunna förmedla företagets tankesätt, förklarar Torbjörn Edgren. Vi strävade efter en kul standardbyggnad med stuk, allt enligt den begränsade budgeten som fanns.

Huset inger att modernt uttryck med modern formgivning. Den nästan hundra meter långa byggnaden, innehållande höglager, tillverkning, kontor och utställning, har brutits upp i tre volymer för att kunna möta skalan i omgivingen.

- Vi var tvungna att försöka trolla bort huset eftersom det ligger ett bostadsområde precis intill, förklarar Ulf Thorbjörnsson.

De tre volymerna har olika profiler som tillsammans bildar en helhet. Höglagret är en enkel industrihall, tillverkningshallen är mer ombonad med sänkt tak och fritt komponerade fönsterpartier som ger fasaden liv och personalen en chans att vila ögonen på både himmel och natur. I den tredje huskroppen finns den mer utåtriktade verksamheten med reception, kontor, konferensrum och en efterlängtad utställning.

Huset visar produkterna

Och utställningen var viktig, det var en av de första punkterna som Riviera fastställde i sitt program innan projektet drog i gång. Man visste att man ville ha raka enheter och stora fönster för att kunna hänga upp sina produkter i en naturlig miljö.

- VI jobbar ju med rymd, ljus och glas och det var viktigt för oss att kunna visa produkterna på ett överskådligt och naturligt sätt, menar Niklas Blomgren på Riviera.

Och de nya lokalerna är verkligen som gjorda för det. Produkterna kräver både yta och ljus och kommer verkligen till sin rätt i de stora, raka glaspartierna.

- Vi ville visa att vi inte bara är en markis- och persiennanläggning, utan i stället skapa en miljö att bli inspirerad i, som ligger rätt i tiden. I dag handlar vår bransch om så mycket mer än markiser och persienner, det handlar lika mycket om inredning, menar Niklas.

Många finesser invändigt

Thorbjörnsson+edgrens intressanta och stimulerande uppdrag att rita själva kontor- och lagerbyggnaden gav följduppdrag.

- Det brukar bli så att uppdragen inte stannar endast vid att rita och designa en byggnad, berättar Torbjörn. I detta uppdraget fick vi även fria händer när det gällde insidan och har ritat all fast inredning. Vi har även valt all lös inredning som möbler och armatur etc.

Och finesserna invändigt är många. Ett av exemplen är valnötstrappan bakom receptionsdisken som blir ett svävande blickfång endast fastsatt i en sidan mot väggen för att sedan hänga fritt.

Arkitektduon har jobbat mycket med ljust och mörkt och däremellan blandat in enstaka färger, bland annat den röda färgen från loggan.

I stället för att tapetsera hela fondväggar har man skurit till tapeter från Eko och Boråstapeter och gett de rundade hörn som bildar en spännande kontrast till i övrigt vita väggar.

Valnöt och vitt är genomgående och går igen i kontorsstolar, skrivbord och hyllor från SA-Möbler, och i förvaringsskåp från David Design.

Loungeavdelningen i direkt anslutning till utställningen, är sober och snygg med fåtöljer och soffbord från Hay, en handtuftad matta från VM Carpet och förvaringsskåp från David Design.

- Här ska man kunna sitta i lugn och ro och titta i kollektionsböcker och på ritningar och kanske ta en kaffe, menar Christer.

Förtroende och medvetenhet

- Det är kul att som arkitekt få vara med så här djupt i ett projekt, säger Torbjörn. Här har vi fått bestämma nya nyckelpunkter och fått företaget att satsa på lite andra saker. Men det är samtidigt viktigt att skapa ett förtroende hos kunden, att visa att vi är medvetna om deras budget. Man får inte bara vara angelägen om att visa sin egen arkitektur.

- Det är även viktigt att lotsa och resonera och ge förslag utefter sina erfarenheter som arkitekt och visa på lösningar som kunden inte tänkt på själv, säger Ulf. Samtidigt är det viktigt att kunna tolka kundens behov rätt. Då blir processen både roligare, snabbare och billigare.

Favoriterna kommer nu från länken, vill du spara dem till dina favoriter klicka på knappen nedan.

Skriv över dina favoriter Visa dina favoriter

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter