Nya möjligheter på utvalda delmarknader

Wihlborgs Fastigheter är en stor aktör på Lunds lokalhyresmarknad och äger i dag 27 fastigheter, alla på strategiskt utvalda delmarknader - Ideon Science Park, Gastelyckan, Centrum och Väster. Regionchef Cecilia Larsson berättar om avslutade projekt, kommande projekt och framtida möjligheter på en het marknad. 

På taket till Armaturen 4 i centrala lund har 1 000 kvm  kontor byggts på.

På taket till Armaturen 4 i centrala lund har 1 000 kvm kontor byggts på.

Wihlborgs senast avslutade projekt mitt i Lund är påbyggnaden av Armaturen 4, i korsningen Gasverksgatan/Trollebergsvägen, endast 200 meter från Centralstationen. På taket har Wihlborgs skapat 1 000 kvm kontorslokaler med utsikt över Lunds medeltida taklandskap.

Cecilia Larsson, Regionchef Wihlborgs Fastigheter Foto: Peter Westrup

Cecilia Larsson, Regionchef Wihlborgs Fastigheter Foto: Peter Westrup

- Det här projektet blev väldigt bra, konstaterar Cecilia Larsson. Det är ganska vågat att göra den här typen av påbyggnad mitt i city på en byggnad av sådan dignitet. Men ytorna är fullt uthyrda. Advokatfirman Glimstedt och Kommunförbundet Skåne ska flytta in, två jättebra hyresgäster.

13 000 kvm nya kontor

Nya, flexibla kontorslokaler mitt i Lund är en bristvara och många vill dessutom sitta nära just Centralstationen som är den tredje största i Sverige och en viktig knutpunkt. Därför är Wihlborgs mer än nöjda med att kunna presentera ett nytt kontorsprojekt, Postterminalen, i ett väldigt attraktivt läge. På Fabriksgatan 2, i området Sockerbruket, ritar arkitektbyrån Tengboms just nu på ett modernt kontorshus på 13 000 kvm med 600 arbetsplatser.

- Postterminalen kommer att möta upp den stora efterfrågan på moderna kontorslokaler i centrala Lund, menar Cecilia Larsson. Det är det första stora tillskottet på många år. Detaljplanen är klar, nu ska vi försöka få till ett bygglov så snart som möjligt.

- Många har redan hört av sig och är väldigt intresserade av ytorna. 65-75 % av huset bör vara uthyrt innan vi byggstartar. Förhoppningen är att huset ska stå klart sommaren 2017.

Tidig skiss av Postterminalen. Bild: Tengbom Arkitekter

Tidig skiss av Postterminalen. Bild: Tengbom Arkitekter

Höga ambitioner

Kontoren i Postterminalen får ett bra skyltläge och hela området kommer att upplevas tillgängligt, tryggt och attraktivt. I detaljplanen ingår även bostäder i ett senare skede, underjordiskt garage och butiker på gatunivå. Det nya kvarteret får direktkontakt med Centralstationen och centrum via den nya cykel- och gångbron över spåren.

- Satsningarna på Clemenstorget och beslutet att stänga Bangatan har gjort att den västra sidan fått ett lyft och blivit väldigt populärt. Det är därför extra kul att kunna erbjuda kontor i det här läget. Vi har höga ambitioner men känner samtidigt ett stort ansvar, fortsätter Cecilia Larsson. Vi kommer lägga stort fokus på att det blir en bra fastighet som passar in i stadsmiljön och som samtidigt kan skydda bostäderna i området.

Två olika marknader

Centrum och Brunnshög/Ideon i de nordöstra delarna får ses som två olika marknader i Lund och Wihlborgs är verkligen tongivande på båda. Den 22 november 2010 togs det första spadtaget som markerade den officiella byggstarten för forskningsanläggningen MAX IV. Peab och Wihlborgs är byggherrar och har för ändamålet bildat bolaget Fastighets AB ML4. Projektet har löpt i olika etapper och nu återstår bara en del markarbeten och viss driftsättning. Lunds universitet tillträder fastigheten den 1 juni 2015.

- Vi vet ju inte ännu vad effekten av MAX IV blir, men det känns självklart väldigt spännande, konstaterar Cecilia Larsson. Det märks att Staden förstår att de måste följa upp allt som händer i Lund nu och framöver. Lund kommer att bli en världsstad med ögonen på sig och allting måste hänga med i den här utvecklingen. Allt från service, skolor, till boendemiljöer och fortsatt bra kommunikationer.

Ideon Science Park.

Ideon Science Park.

Ideon kan utvecklas

Wihlborgs själva vill utveckla Ideon-området ytterligare. Ideon Science Park är i dag Skandinaviens och en av Europas mest framgångsrika mötesplatser för visionärer, entreprenörer och riskkapital. I dag består Ideon av 120 000 kvm kontorsyta och här verkar cirka 350 företag med drygt 2 700 anställda.

- Vi kan bygga lika mycket till här, menar Cecilia Larsson. Men inte på spekulation, speciellt inte nu när marknaden darrar lite med de vakanser som blir från Sony. Vi har också visioner om en blandstad som lever dygnet runt med både service och samhällsfunktioner.

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter