Nya kontor på historisk mark

Levande kvarter med kontor, handel och bostäder skapas i Fabeges omfattande projekt i Råsunda. Flexibla kontorslokaler med hög miljöklass och väldigt bra standard kommer erbjudas. Ca 34 000 kvm finns lediga att hyra.

Kontorshuset om 19 000 kvm som Fabege ska bygga i Arenastaden. Bild: Krook & Tjäder/Property Peoplei

Kontorshuset om 19 000 kvm som Fabege ska bygga i Arenastaden. Bild: Krook & Tjäder/Property Peoplei

Där Råsunda fotbollsstadion en gång stått kommer nu kvarteren Mitt Råsunda växa fram. Levande kvarter med en bra mix av kontor, bostäder, handel och service.

Som ett första steg i projektet påbörjade fastighetsägaren Fabege demoleringen av fotbollsstadion i januari 2013. Nu är rivningsarbetet avslutat sedan i höstas och som ett andra steg projekteras byggnationen av en stor garageanläggning som ska bli gemensam för både de framtida kontorshyresgästerna och de boende.

Bevarad Råsundakänsla

Utmed Frösundaleden ska en kontorsbyggnad om 19 000 kvm byggas.

– Den kommer bestå av två sammanbyggda torn. Arkitekturen knyter an till det gamla Råsunda och de kontorshus som kommer få stå kvar, dvs det höga glashuset Dallasskrapan och den låga tegelbyggnaden som tidigare satt ihop med arenans västra läktare, berättar Ali Ranji, projektchef på Fabege.

På den sidan som en gång vette in mot fotbollsplanen får kontorshuset en helt ny modern fasad. Precis intill kommer Fabege skapa ett torg som ska fyllas upp med butiker och små serviceenheter som ska få den genuina Råsundakänslan att leva kvar.

Ali Ranji, Projektchef, Fabege. Foto: Peter Knutson

Ali Ranji, Projektchef, Fabege. Foto: Peter Knutson

– Den här platsen var under lång tid mer eller mindre helig för många människor. Tanken är att man även fortsättningsvis ska känna igen sig. Det ska inte bli det nya Råsunda eller någon ny stadsdel, utan det här är och förblir Råsunda helt enkelt.

De befintliga kontorshusen, om totalt 15 000 kvm, kommer totalrenoveras. I kvarteren kommer också 700 lägenheter byggas. Lokaler för butiks- och restaurangenheter kommer finnas i både de befintliga och i det nya kontorshuset.

Urbana kvarter

– Vi skapar urbana kvarter endast åtta minuter med tunnelbana från Sergels torg. Området kommer leva både dag- och kvällstid med tanke på att här kommer finnas både kontorshyresgäster och boende. Det nya serviceutbudet kommer dessutom på ett utmärkt sätt komplettera det i Solna Centrum, konstaterar Ali Ranji.

Projektets tidsplan är mycket beroende av konjunkturen men om allt flyter på står Mitt Råsunda-kvarteren klara inom fem-sex år.

I stort sett alla områdets lokalytor är hyreslediga. När det gäller kontorshuset som ska byggas riktar Fabege in sig på större företag som kan hyra minst 10 000 kvm.

– I de befintliga husen riktar vi inte in oss på något särskilt segment när det gäll-er hyresgäster, utan vi ser att det finns en mängd olika verksamheter som kan tilltalas av det här läget och av husen i sig, säger Sofia Sköld, uthyrare.

Sofia Sköld, Uthyrare, Fabege

Sofia Sköld, Uthyrare, Fabege

Lokalhyrorna inom området kommer troligen utgöra ett relativt stort spann, men någonstans mellan 2 400 och 2 800 kr/kvm uppskattar Sofia Sköld som rimligt.

Bra kommunikationer med ca 50 meter till både tunnelbanan och tvärbanan samt ett väldigt bra skyltläge är några av de stora fördelarna hon ser med att etablera sig här.

– Det är ett unikt läge i Solna så vi tror att många olika typer av företag, både storleks- och branschmässigt, kommer intressera sig för detta. De befintliga kontoren har en utsikt över parken, kyrkan och gamla Råsunda som är en villastad. Så det är ett otroligt lugnt och vackert läge, vilket är ganska unikt i kontorssammanhang.

Närheten till Solna Centrum, Arenastaden, Mall of Scandinavia och Friends Arena gör givetvis sitt.

– Och om man ser till nybyggnationen kommer det att bli ett fantastiskt hus med väldigt bra miljöklass och extremt bra standard. Det blir ett flexibelt hus som klarar av väldigt många olika typer av verksamheter och speciella behov, avslutar Sofia Sköld.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter