Nya kontor byggs i Sickla

Atrium Ljungberg har under flera decennier utvecklat Sickla till en allt mer attraktiv mötesplats. Nu har de flera aktuella kontorsprojekt på gång i området där det tillkommer nya lokaler av hög kvalité.

Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB

Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB

Sickla har utvecklats från att ha varit ett slutet industriområde till att vara en mötesplats med handel, kontor och kulturinslag. Det menar Petter Klingofström, uthyrningschef på Atrium Ljungberg, som äger majoriteten av fastigheterna i området.

– Den bärande tanken i Atrium Ljungbergs arbete här är att skapa en stad där alla vill leva. Sedan vi påbörjade utvecklingsarbetet i slutet av 90-talet har vi skapat kultur- och lärandemiljö, handel och kontor men i en stadsmiljö är ju även bostäder ett naturligt inslag, så det kommer vi också att bygga.

I framtiden planerar Atrium Ljungberg att bygga 1 000-1 200 bostäder i Sickla.

Petter Klingofström, Uthyrningschef Atrium Ljungberg.

Petter Klingofström, Uthyrningschef Atrium Ljungberg.

Hyreslediga kontor

Men det som ligger närmast i tid är två kontorsprojekt. Det ena är Sickla Front, en byggnad som färdigställdes i början av året. Den har hyrts ut till hälften till Stora Enso som håller på att flytta in med en ny forsknings- och utvecklingsavdelning. Därefter är cirka 5 000 av totalt 10 000 kvm hyreslediga.

De två översta våningsplanen i Sickla Front är indragna och har terrasser med en strålande utsikt över Hammarby Sjöstad.

Fler kontorshus

Det andra aktuella kontorsprojektet är nybyggnation av två byggnader. I det ena har Domstolsverket hyrt 10 700 kvm och planerar att flytta in i sina lokaler i maj 2018. Kvar att hyra där är totalt ca 7 000 kvm.

Övriga delar av huset kommer att färdigställas efter maj 2018, men eventuellt kommer hyresgäster som tecknar hyreskontrakt inom ett halvår kunna flytta in vid samma tid som Domstolsverket.

– Även ett garage med 450 parkeringsplatser kommer finnas i det huset. Ingen sluten historia utan ett öppet parkeringsdäck, så transparent som möjligt, där man har tillgång till frisk luft. Huset får också en trevlig innergård där man kommer kunna umgås med husets andra hyresgäster, säger Petter Klingofström.

Chans att hyra helt hus

I det andra huset är samtliga 7 000 kvm vakanta i dagsläget.

– Möjligheten att hyra ett helt eget hus är inte så vanligt förekommande i ett sådant läge och storlek. Här får man chansen att använda huset som en del av företagets identitetsbyggande.

I bottenplan planeras för en restaurang, någon form av gym och/eller showroom för någon av husets hyresgäster.

Områdena knyts ihop

– Förenklat kan man säga att hela Sickla ägs av Atrium Ljungberg. Undantagen är ett hotell och en gammal färgfabrik. Det gör att vi kan ta ut svängarna i vårt utvecklingsarbete här, vilket är avgörande för vilken stadsbild Sickla kommer ha när området är färdigutvecklat någonstans framåt år 2030, säger Petter Klingofström.

Atrium Ljungbergs fortsatta utveckling leder också till att Sickla allt mer knyts ihop med Hammarby Sjöstad.

– Det tror jag uppskattas av Stockholmarna. Det innebär också att serviceutbudet i de delarna av Hammarby Sjöstad som ligger närmast Sickla berikas.

Även kommunikationerna till Sickla kommer att förbättras.

– Tvärbanan förlängs från Hammarby Sjöstad till Sickla Station där den ansluts till Saltsjöbanan. Och 2025 får vi tunnelbana hit. Därefter kommer vi ha en knutpunkt, inom fem minuters promenadväg från kontorshusen vi nu ska bygga, med Tvärbana, Saltsjöbanan och tunnelbana.

Ansvarstagande och långsiktiga

I samtliga dessa kontorshus får man ett tydligt skyltläge ut mot Värmdöleden, enligt Petter Klingofström.

– Det är ett betydande antal resenärer som passerar, vilket ger en bra möjlighet till exponering. Det de tre husen också har gemensamt är oerhört goda kvalitéer. Precis som alltid när Atrium Ljungberg gör något finns det ansvarstagande och långsiktiga där. Som hyresgäst kommer man att märka av det i materialval, kvalité på tekniska system och hållbarheten ur ett ekologiskt perspektiv. Men framförallt genom att vi som fastighetsägare alltid finns närvarande med egen personal som sköter förvaltningen. Vi är också långsiktiga i vårt ägande.

Urban känsla

Det rika utbudet av service, närheten till Stockholm, goda grannar i form av världsledande företag och den urbana känslan som håller på att växa fram är några goda skäl till varför man ska flytta till Sickla, menar Petter Klingofström.

– Där finns en allmänt trevlig känsla som inte är helt enkel att beskriva med ord. Men har man varit i Sickla förstår man. Förutom den utmärkta kombinationen av butiker, kontor och kultur väcker också Sickla känslan av att området är etablerat, moget och jordat. Man fattar att det funnits mycket tanke bakom hur Sickla har utvecklats och att det har fått växa fram över tid.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter