Notiser forts.

Europas högsta

skyskrapa

Det ryska företaget STT Groupe ska bygga Europas högsta byggnad i Moskva. Den brittiska arkitektfirman Foster and Partners har ritat skyskrapan som går under namnet Moscow City Tower. Skrapan ska byggas drygt en halvmil väster om Röda Torget och ska bestå av 48 våningar kontor, 12 våningar hotell och 26 våningar bostadslägenheter. Överst planeras fem våningar för de som vill njuta av en magnifik utsikt över den ryska huvudstaden, på 500 meters höjd. Byggnaden, som blir pyramidformad, kommer att förses med en hög antenn som innebär att den totala höjden blir 600 meter. Totalytan blir 520 800 kvadratmeter.

Chalva Tchigrinsky, VD, berättar att 25 000 människor kommer att arbeta eller bo i skyskrapan. Om fem år beräknas skrapan stå klar och STT Groupe kan beskåda sin investering för 1,5 miljarder dollar.

Stabil marknad

CB Richard Ellis bedömer i sin vårrapport att läget på den svenska lokalhyresmarknaden i princip förblir oförändrat. Fastigheternas värde kan emellertid fortsätta att stiga på grund av sjunkande avkastningskrav. Vad beträffar hyrorna kommer de attraktivaste kontorslokalerna i Stockholm troligen att ligga kvar på runt 3 500 kronor per kvadratmeter. Vakansgraden beräknas bli cirka 10 procent i centrala Stockholm. I Göteborg beräkas hyrorna för kontorslokaler ligga på 1 700 kr per kvadratmeter med en vakansgrad på 12 procent i centrum och i Malmö är siffrorna 1 700 kr respektive 10 procent.

Svenska företag i

tillväxttopp

Sverige hamnar på fjärde plats efter USA, Indien, och Hong Kong på en lista över länder med högst andel snabbväxande företag. Det är revisions- och konsultföretaget Grant Thornton som listar företagen och undersökningen omfattar över

7 000 medelstora företag i 30 länder. Undersökningen genomfördes under hösten 2005 för tredje året i rad. Sverige klättrade denna gången sex placeringar på listan med 31 procent av företagen som klassificerades som snabbväxande. Som snabbväxande företag klassas de som vuxit väsentligt mer än genomsnittet när det gäller faktorer som omsättning och sysselsättning.

Enligt analysföretaget Grant Thornton är Sveriges avancemang på listan en effekt av stark inhemsk efterfrågan och ökade affärsinvesteringar.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter