Notiser

Energismarta fabriker i krokslätt

Krokslätts fabriker ska växa vidare och Husvärden AB, Mölndals Stad, Wingårdhs Arkitekter AB, Chalmers och Mistra Urban Futures tar nu ett rejält grepp och ska utveckla och utvidga området till en energismart stadsdel. Till 2015 ska området växa med cirka 12 000 kvadratmeter kontorsytor och 250 bostädet, allt med en minimal miljöpåverkan. I närheten finns goda kommunikationer med cykelvägar och kollektivtrafik och tack vare nya innovationer och modern teknik kommer energikostnaderna att minska för hela området trots utbyggnaden från dagens 60 000 kvadratmeter till dagens 100 000 kvadratmeter år 2015. Värme och kyla kommer att hämtas ur berget från det närliggande Safjället och både solvärme, vindkraft och Stirlingmotorer kommer att producera både värme och energi. Nya Krokslätt fick tidigare i år två miljoner kronor i statliga projektpengar från Hållbara städer och i november delades ytterligare hela 17,7 statliga miljoner ut. Redan 2012 kommer ett första kontorshus att stå klart och ska fungera som en ljudspärr för de kommande bostäderna.

Världens dyraste kontorsmarknad

12 600 kronor per kvadratmeter och år, det är vad det kostar att hyra kontor på världens dyraste kontorsmarknad - i London West End. Hong Kong kommer på andra plats med en totalhyra på 12 000 kronor, en ökning med hela 34 procent det gångna året. På 19:e plats återfinns Stockholm med en bedömd totalhyra på cirka 4 780 kronor, dryga 60 procent lägre än London West End.

Allum gör plats för fler hyresgäster

Steen & Ström och Partille kommun har enats om en lösning för att utveckla Allum och Partille centrum. Ytterligare 12 000 kvadratmeter handelsyta ska byggas och det är fastigheterna runt Kyrktorget som ska exploateras medan själva torget bir kvar. Man kommer att behöva riva fyra byggnader för att kunna uppföra den nya delen. Steen & Ström vill komma igång så fort som möjligt eftersom både befintliga hyresgäster behöver större lokaler och svenska och internationella intressenter står på kö. Förhoppningen är att detaljplanearbetet tar ett år.

Mjuka värden styr i handeln

Det kommer att bli vanligare och vanligare med mjuka värden i handeln i framtiden. Den nyöppnade exklusiva cykelbutiken Bianchi i Stockholm serverar exempelvis buffelmozarella, parmaskinka och espresso medan kunderna kan se mekanikerna jobba genom en glasvägg. Ett tydligt exempel på att livsstil blir en allt viktigare ingrediens i handeln. Handelsfastighetsexperten Lars Backemar på Newsec Retail menar även att svenska konsumenter i dag bryr sig mycket om hållbarhet och tid. En avgörande parameter är tiden som Lars Backemar anser kommer att vara avgörande för framtidens köpcentrum. Samtidigt kommer bilberoendet att minska, då är stadsdelsintegrerade centrum en fördel. Han menar också att kunderna är beredda att betala för tjänster, vilket vi inte varit tidigare. Förut handlade det om prylar men nu konsumerar vi mer än 50 procent tjänster, upplevelser och andra saker.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter