Nästa steg i utvecklingen

Det är mycket på gång på Norra Älvstranden. De första hyresgästerna i den nya huvudbyggnaden av Lindholmen Science Park flyttade in i augusti förra året och huset fylls nu enligt plan. Alldeles bredvid ska området äntligen få sitt hotell och nästa steg i att skapa en levande blandstad på Lindholmen är att bygga 400 bostäder strax intill. Dessutom produceras det nya bostäder både på Eriksberg och i Sannegårdshamnen.

Efter tio år på önskelistan är ett hotell på Lindholmen ett faktum. Nu i april sätts spaden i backen för bygget som ska ge området ytterligare en dimension.

Äntligen, säger Johan Ekman på Älvstranden Utveckling, med eftertryck. Vi har diskuterat med flera operatörer genom åren och det känns väldigt tillfredsställande att kunna tillföra något som inte finns i området sedan tidigare. Det blir ett nytt landmärke som kommer att synas.

Hotellet, Radisson Blu Riverside Hotel, kommer att byggas och ägas av Skanska och drivas av hotelloperatören Winn. Bredvid huvudbyggnaden Lindholmen Science Park, precis vid kanten av hamnbassängen, kommer det att ligga. Den ena gaveln kommer att stå på pelare och hänga ut över vattnet och gång- och cykeltrafikanterna kommer att passera under byggnaden. Hotellet kommer även att erbjuda en modern restaurang och bar plus 150 kvm mötesplats med friskvård och spa på översta våningen. Första kvartalet 2013 ska portarna slås upp.

Strax intill hotellet planeras det för fullt för bostäder. Det blir nästa steg i att skapa en levande blandstad på Lindholmen.

Just nu pågår ett planarbete som ska vara klart om ett år, berättar Johan Ekman.

400 bostäder, plus dagis, restauranger och andra verksamheter ska det bli. Bostäderna kommer att vara en blandning av bostadsrätter och hyresrätter fördelade på tio hus med gröna ytor mellan. Spaden kommer förhoppningsvis att kunna sättas i backen lite senare nästa år.

Även om Älvstranden Utveckling bara har kommit halvvägs i sitt ursprungliga projekt på Norra Älvstranden tycker Johan Ekman att området utvecklar sig i rätt riktning.

Ja, det gör det absolut! Speciellt med alla bostadsbyggnationer som är det stora i år. Förutom de 400 bostäderna på Lindholmen ska det byggas 550 bostäder på Eriksberg och 300 bostäder i Sannegårdshamnen. Det är roligt med en sådan kraftig tillväxt!

Och det är fler projekt som ska sjösättas och även avslutas. Förutom hotell och bostäder kommer också ett p-hus att byggas på Lindholmen, förhoppningsvis med byggstart under andra kvartalet i år. Chalmersfastigheters spektakulära kontorshus Kuggen står i princip klart och ska ta emot sina första hyresgäster i slutet av april. Även i Lindholmen Science Park rullar uthyrningsarbetet på och huset ska vara fyllt 2013.

Det finns många intressenter, men det råder också en osäkerhet i och med det som händer ute i världen, menar Johan Ekman. Vad ska t ex hända med den japanska bilindustrin? Katastrofen ger avtryck även här.

Johan Ekman och Älvstranden Utveckling, som är en genomförandeorganisation, väntar också på att Centrala Älvstaden ska ta fram visioner och strategi för hur framtiden ska se ut. Hur ska man knyta ihop staden på båda sidor älven, det är en stor stadsangelägenhet.

Älvstranden Utveckling genomför de planer som staden bestämmer och vi få se om vi kan komma i åtanke vid genomförande framöver. Det ska bli spännande att följa framtida beslut som tas och se hur de påverkar oss.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter