Moderna kontor i anrikt hus

Bild: Krook & Tjäder

Bild: Krook & Tjäder

Huset, som det ser ut i dag, byggdes 1859 då A Setterborg lät bygga en tredje våning och fasad i nyrenässansstil på det 1700-talshus som stod på platsen. Det ursprungliga huset hade varit bryggeri, men efter ombyggnaden bedrevs både apoteks- och destilleringsverksamhet här, samtidigt som det var A Setterborgs privatbostad med ett stort paradrum ut mot gatan. 1905 flyttade Carl August Pettersson in med sin konfektyr- och chokladfabrik, huset fick en fjärde våning, men har sedan 1960-talet varit kontor.

Erik Skalin, uthyrningschef, Aberdeen Asset Management

Erik Skalin, uthyrningschef, Aberdeen Asset Management

Modernt bland originaldelar

För cirka 1,5 år sedan flyttade senaste hyresgästen ut och planen blev att ta ett helhetsgrepp.

- Nu fanns det möjlighet att göra det utan att påverka några hyresgäster, så det var ett utmärkt tillfälle att ta vara på husets effektiviseringspotential, förklarar Erik Skalin, uthyrningschef på Aberdeen Asset Management. Vi såg att vi kunde skapa väldigt bra, moderna kontorslösningar genom att öppna upp varje plan i kombination med att göra en tillbyggnad på innergården.

På Östra Hamngatan 17 skapas kontor för framtiden bakom den klassiska fasaden. De ombyggda kontoren blir mycket yteffektiva, med samma möjligheter som man hittar i nybyggda hus när det gäller teknisk infrastruktur, belysning, ventilation och inomhusklimat. Samtidigt gäller det att bevara husets karaktär och känslan som vilar i dess ursprung, menar Erik Skalin.

- Det gör vi genom att bevara utvalda originaldelar som takrosetter, stuckaturer, höga träsocklar och fönsterinfattningar. Fasaden bevaras naturligtvis också i sin helhet.

Inbyggd flexibilitet

Rivningsarbetet är i stort sett klart och projekteringen för i ordningställandet av de nya kontorsytorna pågår. Första inflyttning planeras till den 1 april 2014.

- Tills dess kommer vi både ha byggt på en våning och skapat ett helt nytt hus bakom den gamla fasaden, konstaterar Erik Skalin. Varje plan omfattar cirka 500 kvm och är framtaget till en basnivå där det sedan är tänkt att varje hyresgäst plockar på det den vill ha, beroende på vilken kontorslösning de väljer. Alla ytorna är flexibla, men hur pass flexibla beror på vilket plan man väljer. De två översta går att göra väldigt öppna, sedan är det lite fler bärande väggar på de tre nedersta. Där kan det bli mer passande med storrumslösningar.

Bild: Krook & Tjäder

Bild: Krook & Tjäder

Unika ytor

- Kontorsytorna blir absolut unika, det finns inte många med den här charmen och med möjligheten för ett företag att få ett helt eget hus.

Erik Skalin menar att huset även kan hyras ut planvis.

- Projektet förbereder huset för både single och multi tenant, så vi kan vara flexibla. I dagsläget har vi några intrssenter både på hela huset och ett par av planen, det blir helt enkelt första avtalet som avgör om det blir en ensam tagare eller fler hyresgäster.

De som söker sig till ett sådant här läge är främst traditionsbundna företag som vill förknippas med den här typen av hus – äldre med charm, klassiskt och stilrent, men med modern touch. Erik Skalin tror på ett intresse från exempelvis advokatfirmor, managementkonsulter, högprofilerade IT-företag och reklambyråer.

Bild: Krook & Tjäder

Bild: Krook & Tjäder

I bästa läge

Göteborg har, traditionellt sett, kännetecknats av en ganska stabil marknad och de riktigt centrala lägena har alltid en stark efterfrågan. Erik Skalin tror att huset har goda möjligheter att få nya hyresgäster inom kort. Och läget kan knappast bli bättre...

Östra Hamngatans strategiska läge med Göteborgsoperan i ena änden och Avenyn i andra gör att gatan blir en länk som knyter ihop kultur och affärsliv med shopping och nöjesliv. Östra Hamngatan 17 ligger också bara några minuter från Centralstationen och bussterminalen, det nav som knyter ihop pendlare från hela Göteborgsområdet med pendeltåg och busstrafik. Här åker man fjärrtåg till resten av landet eller kliver på flygbussen ut till Landvetter för att ta sig ut i resten av världen.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter