Moderna kontor anno 1872

På Stockholms Centralstation skapar Jernhusen toppmoderna kontor anno 1872. Kontorens forna glans återställs och de utrustas med modern teknik. 8 000 kvm finns i skrivande stund fortfarande hyreslediga.

Jernhusen erbjuder 8 000 kvm nyrenoverade och toppmoderna kontorslokaler i Stockholms Centralstation. Bild: Jernhusen

Jernhusen erbjuder 8 000 kvm nyrenoverade och toppmoderna kontorslokaler i Stockholms Centralstation. Bild: Jernhusen

Originaldetaljer som har byggts bort genom flera års ombyggnationer har plockats fram och återskapats så att lokalerna återfått sin unika själ. Här erbjuds stora salar med högt i tak, trägolv och detaljer från 1872.

Läget är givetvis fördelaktigt för företag som vill ha centrala kontor som gör det enkelt för både anställda och kunder att ta sig dit med kollektivtrafik samtidigt som närheten till världen ligger utanför dörren. Upp till sju olika hyresgäster kan dela på ytorna om totalt 8 000 kvm med plats för 450 arbetsplatser. Inflyttning planeras till våren 2015.

Historiska kvaliteter

När Jernhusen beslutade att renovera kontorsdelen på Centralstationen var det BSK Arkitekter som fick uppdraget att omvandla det karaktärsfulla huset till toppmoderna kontorslokaler.

– Den stora utmaningen i det här projektet var att få lokalerna anpassade för moderna företags behov. Samtidigt har vi framhävt karaktären i byggnaden och fått modern teknik att samspela med de historiska kvaliteter och de kulturmärkta delarna av huset, säger Alessandro Cardinale, affärschef och uppdragsansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

Arkitektur från 1872

Kontoren på Centralstationen var klara 1872 och mycket av den ursprungliga arkitekturen finns kvar. Uppdraget är att plocka fram tidstypiska snickerier, dekorer och strukturer som har gömts bakom de fulare skikt som har lagts på i modern tid. Höga takhöjder och stuckaturer återskapas. Nya tidsenliga material används under ombyggnaden.

– Lokalerna har haft samma hyresgäst i nästan 150 år så det är klart att det fanns många utmaningar. Vi har medvetet arbetat med att lyfta fram de kvalitéer som detta unika kontor har, säger Alessandro Cardinale.

Ta hissen till hela världen

Genom att öppna upp mellan kontorsdelen och Centralstationen återskapas ett tidigare trapphus och en ny hiss kommer att förstärka den vertikala kommunikationen. Tack vare den nya entrén kan hyresgästerna dessutom nå hela världen utan att behöva ta på sig jackan.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter