Moderna höglager erbjuds i Brunna

I Brunna Logistikpark i Upplands-Bro har NCC Property Development 200 000 kvm byggbar mark. Nu bygger de fastigheten Hälsobrunnen om 11 000 kvm, varav nästan 8 000 kvm är hyreslediga. I december ska byggnaden stå inflyttningsklar.

Efter en uthyrning till Svenskt Kosttillskott är nästan 8 000 kvm hyreslediga i Hälsobrunnen som NCC bygger i Brunna. Ytan kan delas upp mellan en-tre hyresgäster. </p><p>Bild: Cosmo Arkitekter

Efter en uthyrning till Svenskt Kosttillskott är nästan 8 000 kvm hyreslediga i Hälsobrunnen som NCC bygger i Brunna. Ytan kan delas upp mellan en-tre hyresgäster.

Bild: Cosmo Arkitekter

För två år sedan påbörjade NCC Property Development ett detaljplanearbete för fastigheten Hälsobrunnen. Arbetet gick ovanligt fort och detaljplanen var färdig redan ett år senare.

– När man kommer en bit ifrån Stockholm är kommunerna mer intresserade av etableringar och processerna går snabbare, konstaterar Richard Helgesson, Kundansvarig uthyrning region Stockholm, NCC Property Development. Nu är vi igång med byggnationen av det första huset på vår mark i Brunna.

Samtidigt passar NCC på att terrassera hela området och bygga vägar och cykelbanor där Brunna Logistikpark successivt ska växa fram.

Richard Helgesson, Kundansvarig uthyrning region Stockholm, NCC Property Development

Richard Helgesson, Kundansvarig uthyrning region Stockholm, NCC Property Development

– Terrasserar området gör vi för att sedan snabbare kunna komma igång med kommande projekt. På så sätt kommer vi att tjäna in flera månader på byggtiden och kommer kunna erbjuda våra kunder tidigare inflyttning.

Efterfrågade lokaler

Projektet Hälsobrunnen drog NCC igång efter att ha tecknat hyresavtal om ca 3 200 kvm med Svenskt Kosttillskott.

– Resten bygger vi på spekulation då vi upplever att marknaden i Stockholm är väldigt stark och efterfrågan på moderna och yteffektiva höglager i storleken 2 000 kvm och uppåt är väldigt stor. Dessa är sällsynta i Stockholm.

Enligt Richard Helgesson påbörjar ofta mindre företag jakten på ny lagerlokal sex-åtta månader innan de skulle behöva flytta. Och då det i stort sett inte byggs någonting på spekulation är de nästan alltid hänvisade till den befintliga marknaden i Stockholm.

– Det vill säga till sämre lokaler som saknar bra takhöjder, är mindre effektiva och dessutom har en högre energiförbrukning. I Brunna Logistikpark får även de mindre hyresgästerna en god chans att hitta bra lokaler.

Svenskt Kosttillskott

Från början var tanken att Svenskt Kosttillskott skulle ha sitt lager i Brunna och huvudkontoret i Kista eller city, eftersom de inte trodde att läget i Brunna skulle attrahera ekonomi- och marknadsavdelningen. Men när detta offentliggjordes för personalen blev reaktionen den motsatta, berättar Richard Helgesson.

– De blev faktiskt besvikna. Huvudkontorspersonalen ville hellre sitta i Brunna än i ett cityläge visade det sig. De ansåg att det skulle vara bättre utifrån trafik- och pendlingssynpunkt och tyckte väl att de hellre kunde köpa hus i Upplands-Bro än att leta dyra hus i Bromma exempelvis. Att bevara samhörigheten mellan lagerpersonal och ekonomi- och marknadsavdelningarna var också en stor bidragande faktor till beslutet om att hela företaget skulle sitta tillsammans i Brunna och till att de hyrde ytterligare ett par 100 kvm i Hälsobrunnen. Nu har det dessutom gått väldigt bra för dem, så den här veckan kommer de att hyra ytterligare 700 kvm lageryta av oss.

Denna flexibilitet är ännu en stor fördel med att hyra in sig i en nyproducerad fastighet, menar Richard Helgesson.

– Speciellt så här under produktionstiden. Då är det ju bara att flytta lite på en vägg för att skapa mer sammanhängande yta.

Efter uthyrningen till Svenskt Kosttillskott är nästan 8 000 kvm hyreslediga i Hälsobrunnen. Den ytan kan delas upp mellan en-tre hyresgäster.

Fördelaktigt läge

Brunna är ett väl etablerat industriområde i Upplands-Bro. Här hittar man företag som Fresenius Kabi, Aritco, Nordisk Papper samt återförsäljare till Volvo, Ford och Toyota etc.

– Utbudet av service i området är bra. Här finns lunchrestauranger, en Coop-butik och apotek med mera.

Alldeles i närheten av Brunna ligger Kungsängens golfbana och i området finns även hotell och flera konferensanläggningar.

Brunnas största fördel är, enligt Richard Helgesson, närheten till Stockholm.

– Det är ungefär tre mil mellan T-centralen och Brunna. Till exempelvis Rosersberg är det nästan fem mil från city. Här erbjuds också ett bra skyltläge ut mot E18 där 35 000 bilar passerar varje dag. Efter att E18 byggts om är det smidigare att åka på E18 än på E4. Trafiksituationen är inte alls densamma med köer osv.

Stockholm Arlanda Airport och Bromma flygplats ligger båda bara en 30 minuters bilresa bort. Med busshållplats på gångavstånd från fastigheten och med bussar som går under hela dagen utan uppehåll är det enkelt att ta sig till pendeltågsstationen.

Snabbt på nästa etapp

Miljön ligger väldigt högt på NCC:s agenda och alla fastigheter de bygger miljöklassas enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM till nivån Very Good.

– Det innebär att vi garanterar en väldigt låg energiförbrukning, ungefär 50 procent lägre än Boverkets normer. Det garanterar också en bra miljö för alla anställda. Vi tror stenhårt på att om man som företag erbjuder en bra arbetsmiljö trivs de anställda mycket bättre och en nöjd personal är lättare att behålla.

Så fort Hälsobrunnen är fullt uthyrd och NCC har hittat ytterligare en första hyresgäst, liknande Svenskt Kosttillskott, sätter de igång med nästa etapp av Brunna Logistikpark. Nästa fastighet ska ligga precis intill Hälsobrunnen och blir ungefär lika stor, dvs 10 000 – 11 000 kvm.

– Eftersom vi då har terrasserat området kan byggtiden begränsas till tio månader. Företagsklimatet i Upplands-Bro är väldigt positivt, här månar man om företagen. Drivet är bra och på kommunen är de märkbart intresserade av etableringar och är snabba när det gäller detaljplane- och bygglovsfrågor, säger Richard Helgesson avslutningsvis.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter