Minska din miljöpåverkan genom att använda vitvarorna rätt

Listan med 10 enkla råd om hur ni kan använda företagets vitvaror på ett energieffektivt sätt.

Om alla skulle följa dessa tips skulle de totala miljövinsterna vara stora menar man på Electrolux som har tagit fram några enkla metoder för att minska den dagliga energiförbrukningen av vitvaror såsom kylskåp, frysar, diskmaskiner, hällar, ugnar, tvättmaskiner och torktumlare. Tipsen är generella och fungerar oavsett märke och årsmodell på apparaten.

I lunchrummet:

1. Kylskåpet bör ha en lägsta temperatur på 4-5 grader medan frysen bör vara inställd på -18 grader. För varje grad lägre ökar energiförbrukningen i snitt med 6-8 procent.

2. För att undvika minskning av kompressor- och kondensatoreffektiviteten bör inte frysar och kylskåp placeras i närheten av värmekällor.

3. Diskmaskinen bör alltid fyllas helt och handdisk bör undvikas helt om det går. En modern diskmaskin drar runt tio liter vatten per diskning vilket är mycket mindre än vad som går åt vid en normal handdiskning.

4. När du lagar mat, använd stekpannor och kastruller som är anpassade till värmekällan. Det gör att du minimerar uppvärmningstiden och maximerar energiförbrukningen.

5. Om du använder en traditionell häll så kan man stänga av plattan lite i förväg och koka sista tiden på eftervärme.

I tvättutrymmet:

6. Använd den lägsta tillgängliga temperaturen när du tvättar kläder eller andra textilier i tvättmaskinen så sparar du energi. Med dagens tvättmaskiner och avancerade tvättmedel blir de flesta kläder rena redan vid låga temperaturer.

7. Kläder bör centrifugeras i hög hastighet. Inget påverkar torktiden och energikonsumtionen så mycket som fuktighetsgraden i plagget som ska torkas.

8. Torktrumman bör fyllas. Man förlorar mindre energi per kilo om torktumlaren är fullmatad. Om du tumlar flera olika textilier används en mindre torr inställning för att undvika övertorkning av blandade och syntetiska material som torkar snabbare. Om du har en torktumlare med värmepumpsteknologi kan du uppnå en 40 procent lägre energiförbrukning jämfört med en standardtorktumlare.

9. Om du har ett varmt tvättrum är det viktigt att hålla dörren öppen vid centrifugering. För blir rummet för varmt reduceras trummans effektivitet och den förbrukar onödigt mycket energi.

10. Generellt: använd alltid Eco-knappen när du använder diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare om inte nedsmutsningsgraden kräver andra program.

Källa: Electrolux

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter