Miljöhjältar på jobbet

Det är många miljötips som florerar där ute och du har säkert hört många av dem förut, men de tål att upprepas. Och de tål att följas, små förändringar kan ge stora resultat. Varje svensk släpper i dag ut sju ton växthusgaser per person och år och enligt Naturvårdsverket står koldioxidutsläppen för nästan sex ton. Och även på jobbet gäller det att ta ett helhetsgrepp kring miljöfrågan. Om ni inte har en miljöchef i ledningsgruppen, inspirera din VD att leda jobbet. Eller ta tag i det själv och bli en miljöhjälte.

Analysera var och hur mycket ditt företag genererar när det gäller koldioxid. Se över kedjan från råvara till butikshylla eller om du arbetar på ett tjänsteföretag, från idé till kund.

Och involvera dina medarbetarna i arbetet, i stort som smått. Det blir både roligare och effektivare.

Klimatanpassa företagets IT

Att klimatanpassa företagets IT handlar om små förändringar, och behöver inte innebära några investeringar. Ofta innebär det istället besparingar.

CIO Magazine har listat fyra superenkla tips.

Tips 1: Använd datorerna längre. Stationära PC på arbetsplatser brukar ha en livslängd på tre till fyra år. En FN-studie visar att det går åt nästan två ton material, till exempel kemikalier, fossila bränslen och vatten, för att bygga en stationär dator och bildskärm. Det är mer än vad en genomsnittlig bil väger, och tillverkningsprocessen står för mer koldioxidutsläpp än datorn sedan kommer att bidra med under sin livstid. Därför är det bättre att slita lite längre på de gamla datorerna än att byta till mer energisnåla. Dessutom förstörs många komponenter i återvinningsprocessen för gamla datorer.

Tips två: När det inte längre går att undvika att skaffa ny utrustning – undersök vilka miljöanpassade varianter som finns. Enligt en amerikansk studie tänker bara en av tre IT-ansvariga på miljöaspekter när de handlar ny utrustning. Miljögifter vid tillverkning, hur bra maskinen kan återvinnas och energisnålhet borde vara självklara punkter när man bestämmer vilken utrustning som ska inhandlas.

Tips tre: Se till att alla stänger av sin dator när de går hem från jobbet. Det här borde vara självklart i sin enkelhet, men är något som många struntar i. Amerikansk forskning visar att runt åtta av tio som använder dator i jobbet låter den stå i Stand by-läge över natten. Ett annat problem är att många IT-avdelningar låter automatiska uppdateringar äga rum under nätterna, och därför alltid låter systemen vara påslagna för att inte störa dessa uppdateringar. Här finns också stora pengar att spara. Det amerikanska tryckeriet Quad/Graphics har 4500 PC:s. År 2007 började de stänga av all utrustning under natten – och tjänade 72 000 dollar i minskade elkostnader.

Tips 4: Sluta slösa papper. Det papperslösa samhället var ett tag på var mans tunga. Men trots att mycket går att läsa direkt på skärmen väljer de flesta att skriva ut i tid och otid. Inför en policy om att spara på papper. Ett annat enkelt sätt att minska pappersåtgången med hälften är att skaffa skrivare som skriver ut på båda sidor på pappret. Svårare än så behöver det inte vara.

Andra gröna vägar

Förutom att ta ett grepp om företagets IT finns det en hel del annat man kan ta tag i. Och fördelarna är många.

• Använd inte engångsmuggar.

• Åk tåg och passa på att ta egentid framför datorn på tåget istället för flyg. Se det som ett arbetspass där du kan arbeta ostört.

• Avbeställ telefonkatalogen.

• Köp varor som är producerade i närheten av dig. Svensk frukt och grönsaker innehåller i allmänhet mindre gifter än utländska.

• Välj drycker i returglasförpackningar och välj förpackningar som är återvinningsbara.

• Tävla i miljö på jobbet! Sätt exempelvis ett kryss i en namnlista alla dagar som man reser till eller från jobbet på annat sätt än i egen bil. Varje kryss blir en lott och så kör man en dragning några gånger per år. Priserna får gärna gå i grönt - t ex månadskort och ekologiska varor eller andra miljösmarta prylar.

• Använda uppladdningsbara batterier till alla "datormöss".

• Allt onödigt papper som råkar komma ut ur skrivaren (dubbla kopior av ordrar, sidor med endast lite text längts upp, etc.) kan man dela i mitten. Då har man perfekta anteckningsblad att ha på sitt skrivbord och kom-i-håg-lappar att ge sina arbetskamrater.

• Bilda nätverk med grannföretagare och försök att hitta gemensamma lösningar som t e x kan minska antalet transporter. Det finns ofta många aktiviteter som man kan nyttja tillsammans i stället för var och en för sig. Den sociala kontakten får man på köpet.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter