Med utsikten som inredning

Reklambyrån ANR.BBDO längst upp i Centralhuset omges av utsikt. Och har tagit hänsyn till det när de inrett sitt kontor. Läget var de aldrig tveksamma till men lokalens planlösning ansåg de inte riktigt passa från början. Arkitektbyrån White, med inredningsarkitekt Susann Wessely som projektledare, fick uppdraget, tillsammans med kollegan Ingrid Backman, att på kort tid anpassa lokalen efter ANR.BBDOs krav och verksamhet. För det är ofta vad det handlar om när man inreder ett nytt kontor, att just anpassa lokalen till de nya hyresgästerna.

- Även om lokalerna är hur fina som helst från början så är det väldigt viktigt att anpassa de för företagets verksamhet, menar Susann Wessely. Man betalar ofta dyra pengar för ytorna och då bör man också göra det bästa av det. Ställ gärna frågan ”är det här vår lokal?” och tänk på hur verksamheten ska fungera på ett effektivt sätt, vilka signaler man vill sända ut.

Flöde och ljus

Att förbättra rumsindelningen och till exempel placera konferensrummen rätt var en av de första sakerna som White började jobba med, i tätt samarbete med ANR.BBDO själva. Huvudtanken har varit att dela upp lokalen i en arbetszon och en konferens- och kundyta. Man ska inte behöva leda kunderna igenom kontoret, in i den kreativa ytan om inte det behövs, utan från entrén ska det vara lätt och naturligt att ta sig till konferensrummen. Kreatörerna sitter öppet medan produktions- och projektledare sitter i rum för att kunna vara lite mer ostörda eftersom de sitter mycket i telefon. Köket vid terrassen är hjärtat i lokalen och det är här man bäst upplever ljuset och den fantastiska utsikten.

- Här är helt underbart, konstaterar Charlotta Warnhammar, ANR.BBDO. Hit tar vi även kunderna, när det ska vara lite informella möten med de vi känner väl.

Förutom flödet mellan de olika ytorna har man satsat mycket på ljussättningen. Tillsammans med dåvarande fastighetsägarna NCC skapades en ljussättning som var anpassat för ANR. BBDOs behov. En ljussättning som passar för stora presentationer.

Neutral bas

En annan tanke som gått som en röd tråd när man anpassat och inrett kontoret är att försöka bygga upp en neutral bas.

- Utsikten fungerar ju som en stor inredningsdetalj här och vi ville inte konstra till resten för mycket, menar Rosita Johnson, ANR.BBDO, utan vi har sett mycket till basbehoven.

Arbetsstationerna är funktionella med enkla och stilfulla möbler från Ragnars och Herman Miller. Vita skrivbordsskivor hjälper till att trolla bort pappersstöket och låter det smälta in på skrivbordet. White valde sedan svarta förvaringsenheter under, som skuggor, under borden som inte drar till sig uppmärksamhet.

- Vi har även format olika typer av anslagstavlor anslagstavlor, berättar Susann Wessely. Vi vill gärna visa att detta är en idéfabrik.

Exempelvis är ett helt rum speciellt utformat som en gemensam anslagstavla, kallat svarta grottan. Det är en yta som man öppnat upp från båda håll, en yta som skapar kontakt mellan de två gångarna ner till köket och terrassen och som har klätts med svart filtyta, både på de två kvarvarande väggarna och i taket.

- Här kan man låta idéerna sitta uppe ett tag, i ett sorts gemensamt stök, menar Susann Wessely.

Personlig touch

White har stått för det stora tänket men reklambyrån själva har gjort mycket med lokalen, för att skapa en personlig touch. Blommor från Blomrum levereras exempelvis varje vecka och det är en del av inredningen som man är överens om gör mycket.

- Vi har försökt krydda den neutrala basen med armatur, tapeter och andra accenter, menar Rosita Johnson. Vi vill inte att kontoret ska vara för sterilt, man ska bjudas på lite överraskningar.

Nya idéer

I entrén, där man inte har kunnat möblera med utsikten, krävdes något speciellt. Receptionsdisken har specialritats av White och består av stående vita träribbor som ger ett effektfullt ljus- och skuggspel som återspeglar ljuset i övriga lokalen. På väggen framför satsade man på ett flexibelt alternativ i form av en tapet med trädstammar från Cole & Son.

- Den väggen vill vi kunna variera, måla om eller göra något annat med. Det ska vara en dynamisk vägg som ska kunna förändras, menar Rosita Johnson.

Och att förändra är något man tänker på redan.

- Vi har redan kommit på nya idéer, nya grejer vi vill göra, menar Rosita Johnson. Vi funderar till exempel på en väggmålning och eventuellt en glasmålning i taket.

Favoriterna kommer nu från länken, vill du spara dem till dina favoriter klicka på knappen nedan.

Skriv över dina favoriter Visa dina favoriter

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter