Med bästa logistikläget

Pontus Lindblom, etableringsansvarig i Norrköping, om näringsliv, läge och utbud. Här får vi veta vilka projekt som är på gång i Norrköping samt tips och råd till företag som vill etablera sig i kommunen.

Pontus Lindblom  Logistik- och etableringsansvarig Norrköping

Pontus Lindblom Logistik- och etableringsansvarig Norrköping

Hur skulle du beskriva Norrköpings näringsliv?

– Norrköping och Norrköpings näringsliv kan i dag med glädje beskrivas som en stad i stark utveckling. Omställningarna inom industri och näringsliv har varit utmanande, men har efter troget och envist arbete resulterat i att det fullkomligt bubblar i det lokala näringslivet. Den oerhört starka differentieringen av branscher i Norrköping gör att vi i dagsläget står oss mycket starka, och jag vill påstå att Norrköping är ganska Sverigeunikt tack vare alla dessa branscher och inriktningar.

Norrköping har en fortsatt stark industri med sina underleverantörer och tillika kunskapsintensiva bolag som kontinuerligt växer i antal bolag och antal anställda för att serva och stötta såväl den lokala som nationella och internationella marknaden.

Campus Norrköping (en del av Linköpings universitet) är en av flera framgångsfaktorer till näringslivsutveckling och tillika den kompetensplattform som stadigt växer och kan tillgodose våra företag med kunskap och kompetens.

Pappers-, skogs- och processindustrin är fortsatt dominerande i Norrköping med Holmen Paper, BillerudKorsnäs och Fiskeby i spetsen. Därutöver är de regionala grannarna på bara någon mils avstånd, till exempel Siemens, Sectra, Saab AB etcetera starka spelare i Norrköpings industriella flora.

Norrköpings hamn och det logistiska läget har dessutom satt Norrköping på den nationella och internationella kartan som ett av Sveriges bästa logistiklägen enligt rankningar det senaste årtiondet. Detta har gett resultat, då i princip samtliga stora logistik- och industriföretag är etablerade i Norrköping.

Senast i raden av nya etableringar kan nämnas Rusta som i höst inviger sitt nya centrallager på ca 70 000 kvm med ca 300 nya arbetsplatser i inledningen. Norrköping är en intermodal nod med sin djuphavshamn, flygplats, godsjärnväg med kombiterminal, två europavägar och fyra riksvägar. Talesättet säger att alla vägar bär till Rom, men hos oss säger vi att alla vägar bär till Norrköping.

Visualiseringsteknik, filmteknik och spelföretag har rotat sig och är på stark frammarsch. Flertalet av Norrköpingsföretagen inom dessa branscher har världen som arbetsfält och lockar och attraherar givetvis nya entreprenörer, samarbetspartners och leverantörer att etablera sig och finnas i dess närhet. Dessa branscher har en stark koppling till universitetet och de kompetenser som fötts fram därigenom.

Näringslivet är så mycket mer hos oss! Besöksnäringen är en av de viktigaste parametrarna i Sverige just nu och Norrköping ligger i bräschen för den utvecklingen. Kolmårdens djurpark har över 500 000 besökare varje år, dessutom investerar de tillsammans med kommunen för att fördubbla den siffran inom bara ett fåtal år. Därutöver är eventstaden Norrköping det som kanske syns utåt allra mest, med exempelvis Harry Potterutställningen som hade Europapremiär i Norrköping och besöksrekord på ca 150 00 besökare, Bråvalla festival som snabbt blev Sveriges största musikfestival med dryga

50 000 besökare och vi kan med glädje annonsera att vi utsetts till arrangör av SM-veckan 2016.

Vad har ett företag att vinna på att etablera sig här?

– Företag som etablerar sig i Norrköping kan förvänta sig ett mycket professionellt mottagande från vår stad och kommer garanterat snabbt in i våra nätverk och kluster. Jag är övertygad om att man omgående finner nya affärsrelationer och kan utveckla sin verksamhet med hjälp av den nya miljö man har runt omkring sig.

I Norrköping har vi en stark infrastruktur och väl utvecklat serviceutbud inom nästan alla branscher. Även kostnadsläget är ett starkt argument för att finnas i Norrköping; med bara ca en och en halv timmes restid till Stockholm är både boendekostnader, markpriser och kringfunktioner mycket konkurrenskraftiga. En ytterligare styrka är en av dagens viktigaste faktorer vid företagsetableringar; levnads- och boendeklimatet. Med en oerhört vacker stad belägen intill Bråviken och i direkt anslutning till skärgården erbjuder citykärnan en unik miljö med sitt gamla industrilandskap, Knäppingsborg, Louis de Geer konsert & kongress och Motala ström som rinner rakt igenom staden.

Utbudet av kaféer, restauranger och samlingspunkter i stadskärnan är enormt och finns i olika mångfacetterade miljöer. Handeln med en unik och vackert utvecklad cityhandel kompletteras av Ingelsta shopping och Mirum galleria, som har gjort Norrköping till ett starkt besöksmål för shopping. Platsgarantier på daghem och förskolor är högsta prioritet i Norrköping och samarbetet mellan näringsliv, skola och universitet är mycket väl utbyggt.

Hur skulle du beskriva lokal- och markutbudet i kommunen?

–  Det finns lediga kommersiella lokaler och fastigheter i Norrköping, men efterfrågan är otroligt stor. Därför byggs det för fullt i nästan hela Norrköping. Nya markområden planeras för framtiden och vi har som ambition att alltid ha mellan 75 och 100 hektar färdig industrimark tillgänglig. Allt enligt vår väl genomarbetade etableringsstrategi. Succesivt kommer nya områden utökas och öppnas upp inom de närmaste 1-3 åren, där kommunen går fram med nya detaljplaner. Tillgängliga områden finns för köpare och aktörer inom såväl stora industri- och logistikverksamheter som små och medelstora verksamheter som efterfrågar mindre citynära industriområden.

Vilka projekt är på gång nu och framöver i Norrköping?

– Det som står närmast för dörren i Norrköping är det stora stadsomvandlingsprojekt som redan delvis börjat.

När Ostlänken står färdig med sitt första rullande tåg år 2027 medför det oerhörda möjligheter för Norrköping, till exempel förkortas pendlingsavståndet till Stockholm till endast en timme och 15 minuter. Näringslivet och människorna i Norrköping kommer få vara med och bidra till ett av Sveriges största infrastrukturprojekt där bara järnvägsbygget i sig kommer behöva runt 20 000 nya arbetstillfällen.

Först ut i Norrköping är Inre hamnen, där vi omvandlar delar av gamla hamnen och delvis ett mindre företags- och industriområde till en helt ny stadsdel där ca

4 000 människor ska bo och verka.

Därefter kommer ett helt nytt resecentrum byggas, för att utvecklas till ett unikt område med kommersiella fastigheter, resecentrum, handel, bostäder och mötesplatser med plats för ytterligare ca 6 000 personer.

Sedan 2014 pågår ett intensivt bostadsbyggande och vi räknar med att bygga och färdigställa ca 1 000 lägenheter om året de närmaste tio åren för att möta våra marknader och behov.

Hur kommer Norrköping se ut om tio år?

– Om tio år har Norrköping ett nytt resecentrum och minst två nyutvecklade stadsdelar och vi är närmare 150 000 invånare. Vi kommer ha ett universitet som blomstrar med 10-15 000 studenter och ett näringsliv och kommun som ligger i toppklass i Sverige. Vi i kommunen är oerhört ödmjuka och vill ha med oss vårt befintliga och nya näringsliv samt våra invånare på resan för att utveckla vår stad. Vi tar lärdomar av våra erfarenheter och ska tillsammans vara kreativa, handlingskraftiga och stolta över vår stad.

Det kallar vi för Let’s create Norrköping och det är vårt ledord och den plattform vi lever efter.

Vad har du för tips och råd till företag som vill etablera sig i Norrköping?

– Ni företagare och entreprenörer som vill veta och se mer av Norrköping är varmt, varmt välkomna att kontakta oss på näringslivskontoret.

Vi ger er en snabb insyn i våra affärsnätverk och full tillgång och förmedling av kontakter och referenser. Välkomna hit på ett besök, så berättar och visar vi mer.

Strykjärnet. Bild: Norrköping kommun

Strykjärnet. Bild: Norrköping kommun

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter