Mattias Johansson, VD på Newsec Asset Management: Ledarskap handlar om att förstå och lyssna

Mattias Johansson, VD på Newsec Asset Management, pratar om vad som utmärker ett gott ledarskap, mottot "work hard, play hard" och sin bästa privata affär. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

-Bredden i arbetsuppgifterna och att tillsammans med engagerade och kompetenta medarbetare arbeta med övergripande frågor. Ingen dag är den andra lik.

Foto MJ 2014

Foto MJ 2014

Har du svårt att koppla bort jobbet på fritiden?

- I regel går det bra och jag tycker att jag har en bra balans mellan jobb och fritid men det är klart att i vissa frågor och projekt behöver jag låna lite av fritiden men försöker då betala tillbaka vid senare tillfälle.

Vad gör du helst på din fritid?

- Jag umgås med familj och vänner. Jag gillar att resa, åka skidor och på sommaren tillbringar jag gärna min tid i skärgården.

Vad ser du för yrkesmässiga utmaningar i framtiden?

- Vi brukar prata en del om de ”megatrender” som finns, såsom den digitalisering och urbanisering vi ser nu. De möjligheter och utmaningar som följer med dessa är otroligt spännande!

Vad är du rädd för?

- Det finns mycket att oroas över men jag brukar försöka vara positiv inför det mesta tills motsatsen är bevisad.

Hur tror du att andra personer skulle beskriva dig?

- Positiv, engagerad och klok.

Vilken teknisk pryl skulle du inte klara dig utan?

- Tyvärr får jag svara mobiltelefonen.

Har du något motto som du lever efter?

- Inte som en ledstjärna eller så men ”work hard, play hard” passar ganska väl in på mig som person. Gör jag något så gör jag det till minst 100 procent om det så gäller jobbet (work hard) eller att läsa en bok på stranden (play hard). Men på stranden blir jag ganska snabbt rastlös…

Vilken är Sveriges största exportframgång enligt dig?

- Musikundret.

Var är Newsec Asset Management om 5 år?

- Vi har då befäst positionen som Norra Europas ledande fastighetsförvaltare som aktivt bidrar till utvecklingen i de städer vi verkar. Jag är övertygad om att vi utvecklat nya processer och verktyg för våra kunder som effektiviserat arbetet bortom det vi alla tror är möjligt idag.

Vilken är din bästa privata affär?

- På det personliga planet är jag övertygad om att den tid jag tillbringar med min familj är den bästa affären, både på kort och lång sikt. Med ekonomiska förtecken och som det ser ut just nu är det mina tidigare boenden som givit bäst avkastning.

Vad kännetecknar Newsec Asset Management som hyresvärd?

- Passionerade och mycket kompetenta medarbetare med hög integritet som alltid gör det lilla extra för den eller de kunder vi arbetar för.

Om du inte hade varit VD på Newsec Asset Management, vad hade du gjort då?

- Jag hade med all säkerhet arbetat med fastigheter och människor så jag gissar någon ledande position på ett fastighetsbolag eller konsultbolag.

Vad utmärker ett gott ledarskap?

- För mig handlar ledarskap främst om att lyssna och förstå. Jag förespråkar ett coachande och involverande ledarskap av den enkla anledningen att gemensamma beslut är förankrade samtidigt som de tas och därmed effektiva och oftast de bästa. Att vara rak och tydlig när det behövs krävs.

Vilket är ditt största ögonblick i karriären?

- Personligen var det största ögonblicket för ca 3,5 år sedan när jag lämnade min dåvarande roll som kundansvarig i min trygga enhet till osäkerheten att jobba med övergripande frågor för hela bolaget. Jag vill inte lyfta en affär över någon annan men jag har vid ett par tillfällen lyckats vända låg lönsamhet till god lönsamhet och det är jag stolt över. I min nuvarande roll får jag ofta se medarbetare utvecklas och lyckas i nya roller, vilket är en förmån och ger enorm tillfredsställelse.

Faktaruta Mattias Johansson

Bor: Villa i Stockholmsförort.

Tidigare jobb: Fastighetsförvaltare, Fastighetschef, Kundansvarig och COO.

Utbildning: Lantmäteriprogrammet

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter