Maria Lidström, Humlegården: Här skall man kunna mötas

I en allt mer levande stadsmiljö på Nybrogatan i centrala Stockholm planerar Humlegården Fastigheter att återskapa Astoriahusets ursprungliga karaktär. Projektet inbegriper också skapandet av moderna kontor av högsta klass, nya bostäder, en mötesplats för alla samt en parkmiljö som skänker lugn i den annars dominerande pulsen.

Den stora omvandlingen av Astoriahuset på Nybrogatan 15-17 på Östermalm i Stockholm är ett projekt som Humlegården planerat under mycket lång tid och där gammalt kommer möta nytt på ett varsamt sätt.

Kontor av högsta klass

Gårdshuset mot gränden är i mycket sämre skick än resterande del av Astoriahuset och kräver betydligt större insatser, menar Humlegården. Därför vill de riva det för att på platsen bygga ett modernt kontorshus. Men den eventuella rivningen har blivit rejält omdebatterad.

– Ett beslut om detta ska fattas av stadsbyggnadsnämnden i höst. Vi är hoppfulla och jobbar för ett positivt beslut. Om allt går enligt plan hoppas vi kunna byggstarta under 2016, därefter följer en byggtid på två år. Moderna kontorslösningar är efterfrågade på Östermalm. Det som erbjuds här idag är till största delen ganska ineffektiva kontor med cellkontorslösningar, konstaterar Maria Lidström.

För utformandet av den nya kontorsbyggnaden har Humlegården valt det framstående danska arkitektbolaget 3XN.

– Huset ska harmonisera med Östermalms stenstad vad gäller färgskala, materialval och tonalitet. Invändigt vill vi skapa drygt 6 000 kvm kontorslokaler av högsta klass utifrån allt från läge till utformning och tekniska lösningar.

Humlegården skissar också på spännande lösningar som ska förenkla vardagen för de framtida kontorshyresgästerna.

– Exempelvis klurar vi på möjligheten att bygga in mathissar från restaurangerna på de nedre planen till kontorsvåningarna, vilket skulle möjliggöra att man kan beställa upp luncher med mera.

Som kronan på verket får huset en takterrass.

Levande del av staden

Mycket händer i kvarteren kring Astoriahuset. Maria Lidström beskriver hur Stockholms stad har rustat upp Nybrogatan, att även Östermalmshallen är på gång att förnyas och att Stiftelsen Judaica bygger ett judiskt kultur- och utbildningshus i en av grannfastigheterna.

– Genom vårt projekt och att tillskapa bostäder, arbetsplatser och en mötesplats för alla bidrar även vi till att göra den här delen av staden ännu mer levande än den redan är idag.

Flyttar man till Astoriahuset får man allt, menar Maria Lidström.

– Här får man som hyresgäst närheten till tunnelbanan och hamnar mitt i Stockholms puls med allt vad Nybrogatan, Östermalmstorg och Stureplan kan erbjuda. Samtidigt som den nya parkmiljön i gränden blir en lugn oas där man kan landa och få lugn och ro. Här kommer man kunna få allt helt enkelt.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter