Maqs bytte till trådlöst

MAQS Advokatfirma i Göteborg flyttade från ett traditionellt kontor på flera plan till ett öppet, modernt kontor där många medarbetare nu sitter I landskap, jurister som sekreterare. Tidigare använde man sig av en vanlig fast växel med mobiltelefoner som komplement men I samband med flytten förstod man att behoven skulle komma att förändras. Med ett nytt kontor som har en betydligt öppnare lösning än vårt gamla, förstod vi att vi skulle förändra vårt sätt att jobba och verka. I det nya kontoret ville vi öka nåbarheten och kunna flytta lätt inom kontoret. Vi är många som sitter öppet och det är klart att man då har behov av att dra sig undan och sitta själv och prata I telefon, sager Camilla Millqvist, Kontorsansvarig på MAQS.

Slapp flytta växeln

Men skulle man satsa på en trådlös eller en ren mobil lösning?

- Vi funderade, men kom ganska snabbt fram till att den mobila lösningen borde passa oss bäst eftersom vi ändå kompletterar med mobiler utanför huset. Dessutom slapp vi på det sättet den stora kostnaden att flytta den gamla växeln.

I dag ligger växeln hos leverantören Vodafone och MAQS har bara själva datorn med växelapplikationen hos sig. Alla anställda har nu mobiltelefoner och ringer till fasta nätet till nästan lika lågt pris som lokaltaxa och gratis till alla mobiler inom MAQS Sverige. Till övriga operatörer är det normal mobiltaxa. Att det blev Vodafone berodde mycket på att man tidigare hade haft dem som operatör till mobiltelefonerna.

Flyttprojektledare

- Men vi gjorde en prisjämförelse med två andra innan det slutgiltiga valet gjordes, berättar Camilla Millqvist. Fast att sätta sig in i prisdjungeln med det antalet aktörer som finns i dag på marknaden är nästan omöjligt då en del operatörer kanske är billigare vid utlandssamtal och en del kanske vid mobilsamtal. Vi lät vår externa flyttprojektledare ta tag även i den biten. Det är viktigt att inte ta för mycket av interna resurser till sådana här frågor vid en flytt, de behövs i företaget.

Innan man sedan kunde installera telefonlösningen var det nödvändigt att förstärka lokalens täckning och flera sändare sattes upp för att minska risken för luckor och för att säkerställa att många människor ska kunna ringa samtidigt.

Mer sårbara

I dag är MAQS mer än nöjda med sitt val av telefonsystem.

- Ja, vi känner att vi gjorde rätt val till slut.

- VI har fått den rörelsefriheten vi ville och systemet passar våra nya behov och vårt nya arbetssätt jättebra. Visst sliter vi mer på grejerna nu, en mobil håller ju inte lika länge som en vanlig telefon och det har blivit större omsättning på telefonerna totalt.

- Vi är mer sårbara och måste se till att alltid ha utbytestelefoner till hands så att vi inte står där utan livlina. Men det är ett nytt sätt att tänka som man måste komma in i bara, avslutar Camilla Millqvist.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter