Malmö har det men inte Göteborg

Malmö har det, men inte Göteborg. Diskussionen kring höga hus i stan är ständigt aktuell, kanske nu mer än någonsin. Byggnadsnämnden har återigen fått i uppdrag att utvärdera Hedens förutsättningar att få till någon form av byggnation på stans mesta grusplan, Poseidon ska inom kort bygga ett av Göteborgs högsta hus i Gårda och Gothia Towers får snart sällskap av ett tredje torn.

Men ett riktigt högt hus, när kommer det? Varför är det så känsligt? Och måste spektakulärt vara högt och tvärtom? Vi har pratat höjd och profil med Thomas Dahl på Wallenstam Företag, Anneli Hulthén (s), i skrivande stund ordförande i Byggnadsnämnden och Susanna Haby (m), för närvarande vice ordförande i Byggnadsnämnden.

Wallenstam var för några år sedan i allra högsta grad med i debatten om hur Heden skulle förvandlas och Thomas minns de då högljudda protesterna. I alla fall till en början.

- För jag minns också att de klingade av och ersattes av en positivism när folk insåg att vi faktiskt ville förstärka det befintliga och att området blev bättre, berättar Thomas. En fråga som var viktig då var om det var arkitektoniskt riktigt med höga hus på Heden. Men där blev de höga husen mest en konsekvens av att inte kunna eller vilja använda för mycket av ytan eftersom man ville behålla och förstärka det som redan fanns där.

en Generationsfråga

Även om det i slutändan kom mycket positiva signaler ur Heden-projektet finns det ändå kvar en rädsla för höga hus, man vågar helt enkelt inte.

Och här får Thomas medhåll av både Anneli Hulthén och Susanna Haby som inte tror att det ligger så mycket partipolitik i frågan utan att det i stället handlar mycket om eget tyckande.

- Visst handlar det mycket om en ångest att Göteborg ska träda ur känslan av småstad, menar Anneli som när hon kom tillbaka till Göteborg för några år sedan förvånades över diskussionen om höga hus.

- Göteborg har sin karaktär och många är rädda om det vi har och vill absolut inte att Göteborg ska bli en storstad, tror Susanna. Men det är i mångt och mycket en generationsfråga, de yngre vill ha ett fräckare, nyare Göteborg där höga hus är ett naturligt inslag. Go´a gubbar-eran kanske är lite förbi?

Med innehåll

Det viktigaste är att välja rätt ställe för det första nedslaget, menar Thomas.

- Utmaningen ligger i att det blir på ett ställe där det tillför något, att det inte bara blir ett högt hus.

- Ja, det är viktigt att man inte placerar ut pålar bara för syns skull, betonar Anneli. Ett högt hus måste passa in.

Genom beslutet om bostadshuset Venus i Gårda menar Thomas att det första steget har tagits.

- Det blir inget spektakulärt hus, men kommer däremot att tillföra ett centralt boende, något som behövs i Göteborg i dag. Ska man utveckla city måste man kunna erbjuda folk bostäder här. Och då måste man bygga på höjden eftersom det inte finns plats för andra typer av hus.

Ett högt hus är inget spektakulärt i sig, det blir spektakulärt först när det blir arkitektoniskt spännande.

- Å andra sidan blir ett högt hus i Göteborg automatiskt spektakulärt eftersom vi inte har så mycket av den varan, menar Thomas. Men egentligen är ju ett högt hus 40 våningar eller högre.

- Huset i Gårda blir förfärligt, måste Susanna påpeka, som tycker att det ser ut som en öststatsskrapa. Där hade man för bråttom.

Profilhus eller inte?

Alla är eniga om att debatten egentligen har kommit att handla om två saker, höga hus och/eller ett profilhus, ett landmärke. Det är många som sneglar ner mot Malmö och numera värlsberömda Turning Torso.

- Men behöver Göteborg ett profilhus, frågar sig Anneli. Vad ska vi ha det till? Det måste byggas för ett syfte. Både Läppstiftet, Universeum och Världskulturmuséet kan väl fylla den kostymen. Även om de inte är höga.

Att diskussionen har blivit ännu hetare efter att Turning Torso växte upp vid Öresund är ju knappast någon underdrift men Anneli påminner också om diskussionerna innan som kantades av skandaler.

- Vi måste tänka efter innan vi drar i gång en sådan process här i Göteborg.

- Och det är faktiskt inte en tävling om vem som ska ha det högsta huset, menar Susanna. Om alla ska profilera sig med just ett högt hus så blir det ingen profilering längre.

- Men visst kan Göteborg uppmärksammas ännu mer som evenemangsstad och få än mer attraktionskraft med ett profilhus som drar till sig world wide press, säger Thomas. Vill Göteborg utmana Europa och världen som en stad man ska räkna med är det dumt att inte utnyttja det konkurrensmedlet som det faktiskt innebär med ett profilhus.

Ett riktigt spektakulärt hus kräver modiga politiker och entreprenörer som vägar satsa. När den kombinationen finns blir det av.

- Det är en kombination av behov och vilja, avslutar Thomas.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter