MÖJLIGHETERNAS KONTOR PÅ SÖDERMALM

AMF Pension totalrenoverar sin fastighet Pelarbacken och erbjuder därmed 10 000 kvm lediga kontorsytor med hög standard och stor flexibilitet i ett utmärkt läge på Södermalm. Närheten till Medborgarplatsen medför bra kommunikationer och ett brett utbud av restauranger och butiker för lunchshopping. Renoveringsarbetet som utförs i tre etapper beräknas vara slutfört i årsskiftet 2010/2011. När hyresgästen Ramböll valde att flytta i samband med att deras hyreskontrakt gick ut, beslutade sig AMF Pension för att totalrenovera hela fastigheten Pelarbacken på Kapellgränd. De hyresgäster som fanns kvar i huset fick välja mellan att flytta till andra lokaler inom beståndet eller att sitta kvar under ombyggnadstiden. Resultatet blev ungefär 10 000 kvm hyreslediga kontorslokaler som nu moderniseras.

TOTAL ANSIKTSLYFTNING

Omvandlingsarbetet påbörjades första januari i år och just nu pågår rivningsarbetet invändigt för fullt. – Pelarbacken görs om helt från grunden och renoveras ända utifrån och in. Vi byter hela fasaden, bottenvåningarna glasas upp, huset får en ny entré mot Östgötagatan och vi gör om alla el- och ventilationsinstallationer. Samtidigt passar vi på att bygga så pass bra att Pelarbacken blir en Green Building-klassad fastighet, säger Katja Meller, uthyrare på AMF Pension, och fortsätter att beskriva deras miljösträvan. – Vårt mål är att Pelarbackens energiförbrukning ska vara lägre än vad som krävs för att bli Green Building-klassificerad.

RIKT OCH LIVFULLT UTTRYCK

Enligt AMF Pension är det möjligheternas kontor de skapar. En arbetsplats som du som hyresgäst kan vara med och utforma. De nya kontorslokalerna är planerade för att ge ett rikt och livfullt uttryck och lämpar sig både för öppen planlösning och för att inredas rumsindelat. – I princip är lokalerna helt stomrena för dem som kommer på visning och tittar. Som hyresgäst har man därför ett unikt tillfälle att utforma sin egen planlösning efter sitt företags behov. Antingen kan man hyra ett helt våningsplan eller också kan en våning delas upp mellan fyra hyresgäster.

TERRASSER MED MAGNIFIK UTSIKT

Husets tio våningsplan varierar i storlek, de största planen som står tomma är plan sex och åtta med vardera ca 2 500 kvm. – De tre översta våningsplanen har även terrasser med en magnifik utsikt ut över takåsarna och stora delar av Södermalm, beskriver Katja Meller. Dessa terrasser planeras bli väl tilltagna med gott om plats i soligt läge. Perfekt för en lunch i solen eller bara en paus och koppla av en stund tillsammans med kollegor eller kunder.

– Pelarbacken har ett fantastiskt läge, bara ett stenkast från Medborgarplatsen med allt vad de kvarteren har att erbjuda. Här finns otroligt mycket restauranger och butiker. En bonus är närheten till badet om någon vill simma på lunchen. Inte minst kommunikationerna är fördelaktiga med tunnelbanans station Medborgarplatsen bara 50 meter från kontoret och endast ett par minuters promenad genom stadslivet på Södermalm till bussar, pendeltåg och båtar. Parkeringsgarage finns i fastigheten samt en direktförbindelse mellan kontoret och det stora Katarinagaraget vid Slussen.

STORT INTRESSE

Renoveringen av kontorshuset görs i tre etapper. – Eftersom vi har sittande hyresgäster måste vi ju ta extra stor hänsyn när vi bygger. Sista etappen räknar vi med är klar till årsskiftet 2010/2011. Då kan man påbörja hyresgästanpassningar. Men skulle någon hyra in sig i en del som blir färdig i etapp ett eller två kan man naturligtvis iordningställa den ytan parallellt med de andra renoveringarna. Katja har haft flertalet visningar för större intressenter som har kunnat tänka sig allt från ett våningsplan till omkring 7 000 kvm. – Med tanke på att det trots allt är så pass lång tid kvar innan hela huset är färdigställt är det kanske svårt att föreställa sig hur det ska bli. Men intresset finns och det kommer förfrågningar. Många lokaler på Södermalm har dålig standard ur bland annat ventilationssynpunkt, menar Katja Meller. – Så här pass nya och bra lokaler som i Pelarbacken är väldigt sällsynta på Södermalm, vilket troligen är anledningen till det stora intresset. Även att man hamnar väldigt nära city, men utan att behöva betala cityhyra. AMF Pension kan tänka sig väldigt olika typer av hyresgäster i Pelarbacken, men en myndighet som ska samlokalisera sig och behöver stora ytor kan vara ett alternativ. – Det ju väldigt vanligt förekommande idag att olika myndigheter slår ihop sina verksamheter för att sitta ihop. Man kan kanske också tänka sig ett arkitektkontor eller ett företag som sysslar med reklam. Fastigheten riktar sig faktiskt till en väldigt bred grupp och skulle även kunna lämpa sig som ett advokatkontor eftersom lokalerna också är lämpliga att rumsindela. Katjas flyttips:

Företag som ska flytta bör tänka mer på klimatet i lokalerna än vad de flesta gör idag. Vissa företag flyttar väldigt sällan och har ingen aning om hur viktig ventilationen är och vad man ska efterfråga. Därför bör man anlita professionell hjälp för att få veta vad man ska titta på när man söker lokal. När man väl har flyttat in och de stora temperaturväxlingarna i början på sommaren och vintern börjar kännas ordentligt är det oftast för sent. FAKTA PELARBACKEN

-De 10 000 kvm stora kontorsytorna som är hyreslediga är delbara från 500 kvm.

- Kontorslokalerna lämpar sig både för öppen planlösning och för att inredas rumsindelat.

-Totalrenoveringen av fastigheten genomförs i tre etapper och planeras vara färdig till årsskiftet 2010/2011.

- Pelarbacken kommer att uppfylla villkoren för Green Buildingklassning.

- Kontorshuset har två entréer, en från Kapellgränd och en från Östgötagatan.

- Tunnelbanans station Medborgarplatsen ligger 50 meter från kontoret och det är bara ett par minuters promenad till bussar, pendeltåg och båtar.

-Parkeringsgarage finns i fastigheten, även en direktförbindelse mellan kontoret och det stora Katarinagaraget vid Slussen.

- De tre översta våningsplanen får terrasser med utsikt över stora delar av Södermalm.

-Fastigheten ägs och förvaltas av AMF Pension.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter