Lyxhotell kastar nytt ljus över Drottningtorget

Centralposthuset vid Drottningtorget har gapat tomt länge, men går allt som planerat kommer det att lysa ur fönsterna i mitten av 2008. Choice Hotels Scandinavia och Home Properties (före detta Capona) ska förvandla huset, som utgör ett av de tydligaste och största byggnadsverken från nyklassicismens 20-tal, till ett femstjärnigt lyxhotell utöver det vanliga. Home Properties förvärvade den anrika fastigheten i november 2005.

- Förvärvet av Centralposthuset var strategiskt och vi fortsatte därmed vår inriktning mot en koncentration av fastighetsbeståndet i storstadsregionerna, säger Clas Hjorth, VD Home Properties.

- Den här typen av högkvalitativa fastigheter med ett fantastiskt materialval, en självklar ställning i människors medvetande och en rik kulturhistoria är unika och det var därför extra roligt att genomföra detta köp.

Once in a life time

Petter A Stordalen, styrelseordförande Choice Hotels Scandinavia, är minst sagt lyrisk när han berättar om projektet.

- Jag har varit med och övertagit över 150 hotell, men detta är helt klart ett av de mest spännande. Första gången jag såg huset fick jag gåshud och insåg genast att detta får ingen annan köpa. Tanken på att det bara skulle bli kontor var outhärdlig när jag insåg vad man kunde skapa. Ett sådant här hus måste leva, här ska finnas puls och dynamik.

Petter A Stordalen är ödmjuk inför uppgiften och både han och Clas Hjorth använder ord som once in a life time opportunity.

- Vi vill med omsorg bevara byggnaden och samtidigt tillföra nya influenser som skapar en öppen och välkomnande atmosfär, säger Clas Hjorth. Vi vill bidra till att omgivningen vid Drottningtorget och Åkareplatsen blir mer levande, attraktiv och folkrik.

Ny mötesplats

Attraktionskraften hos ett förstaklasshotell idag består av tre beståndsdelar; stadens attraktion, hotellets utförande och sättet att ge gästen service på alla nivåer. Det nya hotellet kommer att ha alla dessa beståndsdelar – det kommer att bli ett hotell som välkomnar gästen in i ett eget universum. Där allt från hotellrummens utformning och design, restaurangerna, lobbyn och hotellets övriga interiör samverkar med ett starkt fokuserat servicekoncept som levererar något som gästen inte riktigt förväntar sig.

- Vi vill öppna upp huset för alla i Göteborg och skapa en ny mötesplats, berättar Clas Hjorth. Här ska finnas allt samlat i ett hus; flera olika restauranger representerande olika världsdelar, butiker, konferensavdelning, SPA-avdelning, träningsavdelning och 550 rum. Allt från vanliga dubbelrum upp till spektakulära sviter.

- Vi har aldrig varit delaktiga i ett projekt med samma unika innehåll, säger Petter A Stordalen.

Inget riskbygge

Kostnaden kommer att bli mellan 800 miljoner och en miljard sammanlagt.

- Visst är det en risk, både för Home Properties och Choice, men vi behöver inte låna en krona till bygget. Jag sålde fastigheter för fyra miljarder i fjol, säger Petter A Stordalen.

Med ett näst intill skuldfritt Choice och ett helt skuldfritt Home Properties, med en miljard i kassan och en vinst på drygt 900 miljoner förra året, är Petter A Stordalen inte orolig för risken med bygget.

- Vårt mål är att skapa ett urbant förstaklasshotell, öppet dygnet runt, en internationell mötesplats för kunder, gäster och göteborgare. Våra kunder har uttryckt ett önskemål om ett nytt Choice Hotell, ett förstaklasshotell i centrala Göteborg.

Förändra för att bevara

För anlitade Semrén & Månsson Arkitektkontor AB blir projektet en stor utmaning.

Drottningtorget ger ett väldigt tomt intryck i dag och Åkareplatsen på andra sidan fastigheten väntar på en lösning. Det nya hotellet måste svara för båda platserna.

- För oss handlar det om att förändra för att bevara, berättar arkitekten Magnus Månsson. Det är ett otroligt vackert hus från 20-talet som byggdes för posten och som nu ska fyllas med helt nytt innehåll.

Vi kommer att ta vara på de fantastiska detaljerna både exteriört och interiört. Hela fasaden, förutom två delar, kommer att bevaras. Vi kommer att sluta till byggnaden mot Åkareplatsen och skapa en fantastisk trädgårdsoas mitt i stadsbruset. Det gör vi med en 17 våningar hög byggnad som ska krönas med två kupoler där nytt möter gammalt.

Spektakulär huskropp

Den 17 våningar höga byggnaden kommer att kunna ge hög säkerhet för vissa krävande, viktiga gäster då flera våningsplan kommer att kunna stängas av. Överst kommer två stora sviter kunna sammanlänkas till en gigantisk. Den planerade karaktäristiska avslutningen på huset med de två stora kupolerna kommer att agera nytt fondmotiv till Odinsgatans förlängning.

- Odinsgatan är en av infartsvägarna till Göteborgs centrum och det är närmast märkligt att denna storslagna gata mynnar i en öppning och en inlastningsgård som den faktiskt gör i dag, säger Magnus Månsson. Vi menar att här kan vara en utmärkt stadsbyggnadsmässig möjlighet att i gattet mellan flygelbyggnaderna bygga en hög, spektakulär huskropp som en länk och låta denna manifestera sig som Odinsgatans avslutning, som en fondvägg.

Entré mot Drottningtorget

Posthusets nuvarande entréer motsvarar inte det moderna hotellets krav på tydlighet och tillgänglighet och därför måste också en ny entré skapas. Semrén & Månsson föreslår att man delvis gräver ut terrassen framför huset och öppnar upp byggnaden i gatuplan mot Drottningtorget. Här kan entré, reception m m arrangeras i gatuplan och den ovanför liggande posthallen kan bevaras utan ingrepp. Det naturliga blir att förvandla den gamla hallen till en vacker hotellobby med bar. Bakom hallen öppnas sedan golvet ner mot receptionen upp så att dessa plan visuellt och funktionellt länkas samman.

Tillskott till stadsbilden

Just nu arbetar man för fullt med detaljplanen och ambitionen är att börja bygga i början av nästa år.

- Vi har påbörjat en diskussion med Länsstyrelsen och även byggnadsantikvarier är inkopplade då byggnaden är K-märkt, berättar P-O Karlsson, projektledare Home Properties. Vi har ett mycket gott samarbetar med berörda parter och vi känner att det finns en otrolig vilja att driva igenom något bra.

18 månader efter byggstart är det tänkt att portarna ska slås upp till Göteborgs nya lyxhotell och mötesplats, något som enligt Göteborgs starke man Göran Johansson blir ett fantastiskt tillskott till stadsbilden och hela Göteborg.

- Huset kommer inte bara att bli ett fantastiskt hotell utan det kommer att lysa upp med hela sin närvaro och skapa ett tryggare, levande Drottningtorg, säger Göran Johansson. Man blir glad redan nu bara av att titta på arkitektens bilder och se att det lyser ur fönsterna.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter